
Władze Margonina co rusz zadziwiają nowymi pomysłami, czasem wykraczającymi poza sztampowe pojęcie szeroko pojętej kultury i rozrywki. Niedzielna impreza pn. Pożegnanie Lata z Magdą Gessler - „Smaki Regionu” była tego dowodem i przyciągnęła na miejscowy stadion tłumy.
Organizatorzy, Urząd Miasta i Gminy Margonin, Urząd Gminy Chodzież, Renewables EDP i MGOK Margonin zaprosili do poprowadzenia show znaną celebrytkę i prowadzącą program „Kuchenne Rewolucje” Magdę Gessler. Lubianą choć kapryśną gwiazdę wspierali dwaj znani już na naszym terenie uczestnicy Master Chefa - Mateusz Krojenka i Krzysztof Bigus. Cała ta trójka nieźle się bawiąc poprowadziła konkurs gotowania, w którym naprzeciwko siebie stanęli uczestnicy dwóch drużyn - reprezentacji gospodarzy - Margonina i wiejskiej gminy Chodzież. W ostatniej chwili gościnnie dokooptowali do nich burmistrz Margonina z partnerką oraz kandydatka na senatora Jolanta Turczynowicz-Kieryłło wspierana przez posła na Sejm RP Grzegorza Piechowiaka. Krótko mówiąc na margonińskim stadionie można było w wersji „na żywo” zobaczyć kolejną odsłonę coraz popularniejszych na rozmaitych platformach teleturniejów o charakterze gastronomiczno-rozrywkowym. A że Magda Gessler czuje temat jak mało kto, nikt chyba zaprzeczyć nie potrafi.
Zanim jednak po półtoragodzinnym pichceniu i wnikliwej degustacji wydano werdykt, publiczność (a także samą Magdę) zauroczył młody uczestnik czwartej edycji Master Chefa w wersji junior - Janek Sawiński. Chłopiec nie tylko sprostał kulinarnemu zadaniu, ale jeszcze dowcipnie i ze swadą - przy wsparciu ojca tłumaczył obecnym tajniki swojej kuchni.
Wreszcie przyszła chwila prawdy. Jury dowodzone przez bezceremonialną Magdę Gessler nie miało wątpliwości. Jednogłośnie uznano, że najlepiej z narzuconego zadania (przygotowanie dania z makaronu i wraz z przystawką), poradziła sobie para „politycznych” gości. Zaś sama Magda nie ukrywała swoich pochwał dla inwencji, odwagi a także formy zaprezentowanej przez panią Jolantę propozycji. Już sama złożoność składników i ingrediencji musi budzić podziw. Czegóż tam nie było… Carpaccio z polędwicy w sosie z czarnej porzeczki z rozmarynem, pieczarki na liściu szpinaku, ręcznie robiony makaron na świeżych ziołach, sandacz smażony w tymianku na maśle z sosem cytrynowo-serowym (gorgonzola), świeży lubczyk z dodatkiem żółtej papryki z duszonymi kawałkami truskawek… uff. Gwoli sprawiedliwości dodajmy, iż na drugim i trzecim miejscu uplasowali się przedstawiciele Gminy Chodzież z sołectw Milcz oraz Rataje. Na zakończenie zwycięzcy wygrany sprzęt kuchenny przekazali kołom Gospodyń Wiejskich właśnie z tych miejscowości.
Na Pożegnanie Lata obok pokazu przyrządzania potraw przez gwiazdy przygotowano również konkursy i szereg atrakcji dla dzieci. Na straganach serwowano przysmaki kuchni regionalnej, a także można było skosztować smakowitości w wydaniu nieco bardziej nowoczesnym. Na koniec wszyscy chętni zostali poczęstowani pyszną zupą gulaszową - prosto z gara.
Pik
To ze strony Jolanty i Grzegorza są jakieś wygłupy dzieciaków z freblówki dla przypodobania się marnym gustom.
Biada pochlebcom
co góówno chłepcą - autor nieznany
Celebrytka z TVNu już się dawno przejadła
Ona się nawet - można orzec - przeżarła a w swoich skromnych wypowiedziach sobie aspiruje do urody Marilyn Monroe. Hłehłehłe!
Kaszalot chce być złotą rybką, choć kaszaloty nie są w ogóle rybkami.
Gdyby to usłyszała MM, to by się rozpłakała i popadła w depresję, żeby taki spaślak kandydował do miana Venus XX wieku.
Pani Gessler jak zwykle z tymi obfitymi kłakami nad potrawami. Gdzie jest SANEPID ??? !!!
Bo ma takie tłuste, że mogłaby na nich ugotować rosół.