1. Miód manuka - skarb z Nowej Zelandii
2. Smak miodu manuka
3. Dlaczego warto korzystać z miodu manuka?
4. Jak stosować miód manuka?
Miód manuka - skarb z Nowej Zelandii
Niezbyt dawno, bo kilka lat temu, w rodzimych sklepach oraz w aptekach zaczęły pojawiać się miody manuka. Zaczęto je sprowadzać z Nowej Zelandii, gdyż to właśnie tam są produkowane. Miód manuka powstaje z pyłku i nektaru kwiatów krzewu manuka, inaczej nazywanego drzewem herbacianym. Roślinę tę można spotkać na obydwu wyspach należących do Nowej Zelandii, a także na terenach Australii.
Smak miodu manuka
Wielu z nas może wydawać się, że miód manuka niczym specjalnym się nie wyróżnia. Jesteśmy jednak w błędzie. Smak miodu manuka znacznie odbiega od tego, co dotychczas było nam znane. Jest gęsty, charakteryzuje się ciemnobursztynową barwą, ale najbardziej wyróżnia go intensywny, goryczkowo-kwiatowy smak.
Dlaczego warto korzystać z miodu manuka?
Przede wszystkim miód manuka charakteryzuje się tym, że w swoim składzie posiada metyloglioksal, dzięki któremu miód ten wykazuje silne oddziaływanie na wirusa grypy oraz ospy wietrznej. Skutecznie hamuje namnażanie się wirusów. Ponadto miód manuka wykazuje korzystne działanie w kwestii drobnoustrojów chorobotwórczych występujących w jamie ustnej. Miód hamuje wzrost niektórych pałeczek i ziarniaków. Jednocześnie zapobiega powstawaniu płytki nazębnej. Wrażliwe na działanie miodu manuka są również bakterie wywołujące choroby układu oddechowego.
Jak stosować miód manuka?
Miody manuka śmiało można zakupić w aptekach lub dobrze wyposażonych sklepach. Znajdziemy je również w sklepach internetowych, np. na stronie https://www.izielnik.pl/miody-manuka. Miód manuka można stosować jako element element profilaktyki lub wsparcie stosowanej terapii farmakologicznej. Można go stosować jak każdy inny miód - rozpuszczając w letniej, przegotowanej wodzie. Ważne jest, by nie podgrzewać miodu, gdyż wtedy straci swoje fantastyczne właściwości. Z ilością miodu manuka również nie można przesadzać. Jego nadmiar będzie niebezpieczny dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Przed jego zastosowaniem zalecana jest konsultacja z diabetologiem, gdyż miód manuka jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów.