Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Nowoczesne Centrum Pszczelarskie powstaje w Śmiłowie

ŚMIŁOWO „Pszczelarz roku 2017” dla Sadów Dolina Noteci Henryk Stokłosa
Nowoczesne Centrum Pszczelarskie  powstaje w Śmiłowie

Autor: fot. Mirosław Jobda

 

Firma „Sady Dolina Noteci Henryk Stokłosa” aktualnie posiada 400 rodzin pszczelich i systematycznie powiększa gospodarstwo pasieczne. Założeniem firmy jest zwiększenie pasieki do 600 rodzin pszczelich. Firma posiada ponad 100-hektarowy sad, gdzie w okresie kwitnienia wstawiane są ule z pasieki, które stoją na mini-platformach. Właściciel firmy jest przekonany, że praca, którą wykonują pszczoły przy zapylaniu kwiatów na czereśniach, wiśniach, śliwkach, jabłoniach i gruszach, przyczynia się do wzrostu plonów i polepsza jakość owoców.

mówi Mirosław Wróblewski ze Śmiłowa, który wraz z Dyrektorem Gospodarstwa Pawłem Malugą reprezentował 10 maja Sady Dolina Noteci Henryk Stokłosa ze Śmiłowa na podsumowaniu Ogólnopolskiego Konkursu Pszczelarz Roku 2017. „Sady Dolina Noteci Henryk Stokłosa” zdobyły prestiżowy tytuł „Pszczelarz Roku pryski w naszych sadach przeprowadza się jedynie wieczorem po oblocie pszczół i tylko w taki sposób, aby nie szkodziły pszczołom i innym owadom zapylającym. Na pasach między rzędami drzew kwitnie wiosną mniszek lekarski chętnie oblatywany przez pszczoły, a przez następne miesiące, w zasadzie do jesieni, kwitnie koniczyna dostarczająca pszczołom nektaru i pyłku -O2017” i zajęły I. miejsce w kategorii „Miód spadziowy”.

      Właściciel stawia w pszczelarstwie na najnowsze i najskuteczniejsze rozwiązania technologiczne. Po zrealizowaniu planu inwestycyjnego powstanie w tym gospodarstwie nowoczesne Centrum Pszczelarskie. Zimą 200 rodzin pszczelich z tej pasieki zimowało w specjalnie przygotowanym do tego pomieszczeniu - klimatyzowanym stebniku. Rodziny pszczele zimowane w stebniku były na przedwiośniu w bardzo dobrej kondycji. Firma planuje w taki sposób zimować, by uniknąć strat (600 rodzin). Przy klimatyzowanej hali - stebniku, znajduje się nowocześnie wyposażona pracownia pszczelarska oraz magazyn na miód. Są też pomieszczenia socjalne dla pracowników z podziałem na części „czystą i „brudną”, pomieszczenia biurowe oraz laboratorium do inseminacji matek pszczelich. Jakość uzyskiwanego miodu firma bada w śmiłowskim Laboratorium Usługowo - Badawczym „Biochemik” tj. spółce należącej do grupy kapitałowej Henryka Stokłosy. Warto podkreślić, że „Biochemik” oferuje usługi w zakresie badania jakości miodu pszczelarzom na terenie całego kraju i zdobył już w tej dziedzinie dużą renomę.

- Na okres kwitnienia lip ule postawimy w kilku miejscach przy tym pożytku. Na terenie oddalonym od Śmiłowa o       Na początku maja tego roku był wirowany wiosenny miód wielokwiatowy oraz, jeszcze przed końcem miesiąca, miód rzepakowy. W połowie maja część pszczół wywieziona została na pożytek akacjowy w okolice miejscowości Kaczory. 15 km postawimy rodziny pszczele przy lesie jodłowym. Z tego terenu pochodził miód spadziowy nagrodzony w IV edycji Ogólnopolskiego Konkursu - wyjaśnia Mirosław Wróblewski, specjalista ds. pszczelarstwa w Sadach Dolina Noteci.

      W 2017 r. oferta miodów ze Śmiłowa obejmowała miód wielokwiatowy, miód rzepakowy, mód lipowy, miód faceliowy, miód spadziowy oraz miód słonecznikowy. Firma uprawiała w ubiegłym roku słonecznik oleisty na kilkudziesięciu hektarach. Miód trafił do sieci firmowych sklepów mięsnych - informuje Mirosław Wróblewski.

Andrzej Kasperowicz

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: robota na hajuTreść komentarza: Tak. Szczęście, że nie było już izb wytrzeźwień. Podobno zostały skasowane, bo najwięcej klientów, to politycy "рампа гражданский", amatorzy Rasputin Strong Crystall - Clear Vodka smooth and Genuine 70% 3 litry na łba.Data dodania komentarza: 30.10.2025, 19:22Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 17.Autor komentarza: ciekawska podfruwajkaTreść komentarza: To po tym wielkim chlaniu nasz pieszczoch bohater maszerował ciężkim chodem opoja po piwo na kaca? A tu w sklepie pustki procentowe, bo miejscowi wszystko wypili.Data dodania komentarza: 30.10.2025, 19:16Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 17.Autor komentarza: zagrycha i zapitkaTreść komentarza: Obecnie od sierpnia 2025 redaktor naczelny i wydawca o nazwisku strasznie plugawym, żeby nie powiedzieć chujowym, pełen pustki mentalnej poszedł dalej, zastosował tryb rodem z Mysiej 5 pod kryptonimie "Error 1006". To jest totalna cenzura, wykluczenie dla spokoju picia, spożywania i trunkowania do góry dupą jak w pół drogi między Toruniem a Iławą u kumpla.Data dodania komentarza: 30.10.2025, 19:13Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 17.Autor komentarza: 40% to wódkaTreść komentarza: Oni stronią od trzeźwości codziennej.Data dodania komentarza: 30.10.2025, 18:32Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 3Autor komentarza: MnemozynaTreść komentarza: Do dzisiaj nie ma informacji, żeby Mariusz Józef Szalbierz zdystansował się od tych kalumnii i złożył w worku pokutnym samokrytykę na klęczkach przed blokiem mieszkalnym przy ulicy Wawelskiej 32. Tam może spotkać obsobaczanego Lemana, którego w swojej twórczości nazywał gównem, łajnem, chamem, prostakiem, świnią.Data dodania komentarza: 30.10.2025, 18:30Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 3Autor komentarza: swingerclubTreść komentarza: Jacek zabrał ze sobą wielką wiedzę w polityce i wielkiego zaganiacza w rozporku.Data dodania komentarza: 30.10.2025, 08:57Źródło komentarza: Pałac Kultury i Nienawiści
Reklama
Reklama