Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Włoska kuchnia w bibliotece

W Publicznej Bibliotece Pedagogicznej w Pile miała miejsce kolejna odsłona "Zawodowych Czwartków". Tym razem dzieci zgłębiały tajemnice zawodu kucharza. Było ciekawie, kolorowo oraz bardzo, bardzo smacznie...
Włoska kuchnia w bibliotece

"Zawodowe czwartki" to zajęcia edukacyjne, organizowane cyklicznie przez Publiczną Bibliotekę Pedagogiczną oraz Centrum Wsparcia Rzemiosła Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Pile. W czwartek, 28 marca dzieci z przedszkoli nr 3 i 16 zapoznawały się z zawodem kucharza.

Zajęcia przeprowadzili Maciej Grajczak i Dominik Dobrowolski z Restauracji Benvenuti in Italia w Galerii VIVO w Pile. Obaj panowie są absolwentami pilskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych.

Pan Maciej (szef kuchni restauracji) wspierany profesjonalnie przez pana Dominika zorganzowali dzieciom barwny pokaz gotowania oryginalnych włoskich potraw. Wśród wachlarza prezentowanych dań nie mogło zabraknąć ulubionych przez dzieci makaronów. Oczywiscie nie obyło się bez degustacji...

Sprawną organizacją zajęć zajęły sie koordynatorki projektu: Lidia Bochan (Biblioteka Pedagogiczna w Pile) i Agnieszka Sowa (Centrum Wsparcia Rzemiosła Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Pile).



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: brakTreść komentarza: O matko kochana zabrakło Ciechana!Data dodania komentarza: 8.12.2025, 12:59Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 2Autor komentarza: kosz pełen wszystkiegoTreść komentarza: Podobno ich kumpel Krzychu zrobił figiel, że wyjął z kosza na śmiecie wyrzucone paragony fiskalne i rozdał w celu rozliczenia kosztów u swojego zleceniodawcy ze wsi przy drodze DK10. Ciężka robota w wódce po szyję a bez zagrychy ciężko się żyje. A paragony opiewały na frytki, węgorza, surówki oranżady, ciastka, schaboszczaki, sielawę wędzoną, czipsy, itd.Data dodania komentarza: 8.12.2025, 12:55Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 2Autor komentarza: Plaża Ty i Ja 2013Treść komentarza: Dla kamuflażu swojej roboty inwigilacyjnej Jerzy Utkin podał grabę gościowi za ladą, który w tym barze trudnił się dźwiganiem beczek z piwem i odganiał gówniarzerię domagającą się piwa beczkowego. Utkinowi towarzyszył sztyft redakcyjny Mariusz Szalbierz w strasznie szaro-burym, przechodzonym tiszercie. Obaj śledczy wytrąbili po piwie z sokiem, dostali swoje paragony, Mariusz otarł ryło rękawem tiszerta. I poszli zawiedzeni, że sprzedawca ich oparagonował.Data dodania komentarza: 8.12.2025, 12:45Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 2Autor komentarza: anatomopatologTreść komentarza: Zofia z Piły miała organ tak obszerny, wyrobiony, że mogła w nim zmieścić pięć kilogramów kartofli i kapustę na gołąbki.Data dodania komentarza: 8.12.2025, 12:35Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 2Autor komentarza: wspomnienieTreść komentarza: Jurek Peregrinus, to po prostu Jerzy Utkin, który kiedyś zajmując się kabałą i mandalą, co na jedno wychodzi, łaził po domach i pisywał głupawe przewidywania dla życia ludzi. Pobierał za tę robotę 100 zł po denominacji. Nie wystawiał faktury. W przyszłości ten sam wędrowniczek szwendał się po plaży w Tucznie poszukując handlarzy niewystawiających paragonów fiskalnych za lody w barze "Plaża Ty i Ja". Po publikacji na portalu dzienniknowy.pl rewelacji z Tuczna, wtórowała mu znana kurew Zofia z Piły.Data dodania komentarza: 8.12.2025, 12:32Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 2Autor komentarza: nieznznyTreść komentarza: Dobre z tym obiadem!....Data dodania komentarza: 8.12.2025, 12:23Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 2
Reklama
Reklama