Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Włoska kuchnia w bibliotece

W Publicznej Bibliotece Pedagogicznej w Pile miała miejsce kolejna odsłona "Zawodowych Czwartków". Tym razem dzieci zgłębiały tajemnice zawodu kucharza. Było ciekawie, kolorowo oraz bardzo, bardzo smacznie...
Włoska kuchnia w bibliotece

"Zawodowe czwartki" to zajęcia edukacyjne, organizowane cyklicznie przez Publiczną Bibliotekę Pedagogiczną oraz Centrum Wsparcia Rzemiosła Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Pile. W czwartek, 28 marca dzieci z przedszkoli nr 3 i 16 zapoznawały się z zawodem kucharza.

Zajęcia przeprowadzili Maciej Grajczak i Dominik Dobrowolski z Restauracji Benvenuti in Italia w Galerii VIVO w Pile. Obaj panowie są absolwentami pilskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych.

Pan Maciej (szef kuchni restauracji) wspierany profesjonalnie przez pana Dominika zorganzowali dzieciom barwny pokaz gotowania oryginalnych włoskich potraw. Wśród wachlarza prezentowanych dań nie mogło zabraknąć ulubionych przez dzieci makaronów. Oczywiscie nie obyło się bez degustacji...

Sprawną organizacją zajęć zajęły sie koordynatorki projektu: Lidia Bochan (Biblioteka Pedagogiczna w Pile) i Agnieszka Sowa (Centrum Wsparcia Rzemiosła Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Pile).



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: grupa badawcza LOCTreść komentarza: Na karierę Sygreli skazany Leman - jak się dowiedzieliśmy - nie chce się choćby odlać. Sygrela przekroczył wiek emerytalny, jest więc archeo-paleo-sędzią. Nic mu nie życzymy .Data dodania komentarza: 20.11.2025, 22:55Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 6Autor komentarza: demografia klinicznaTreść komentarza: Heniek zutylizował garść swoich żyjątek w życzliwe krocze jakiejś dupencji. A ona to przekształciła w pomiot i teraz babie bobo się drze!Data dodania komentarza: 20.11.2025, 14:02Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 13.Autor komentarza: luzbluzTreść komentarza: Ten z wiochy ma credo: blues to korzenie a reszta muzyki to owoce. Nic głupszego nie można. Ale co się dziwić facetowi, co nie wie i nie pamięta?Data dodania komentarza: 20.11.2025, 13:39Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 13.Autor komentarza: prezes PTiJTreść komentarza: Nasz monitoring barowy daje nam wiedzę, że Utkin otrzymał dwa paragony z małe piwa z sokiem w barze kąpieliska Plaża Ty i Ja w Tucznie 18 sierpnia 2013. Utkin, który zamówił i zapłacił za piwa otrzymał dwa paragony, jeden dla siebie drugi dla kapusia wielkiego redaktora małej ulotki wiejskiej o miecie Pile. Ponadto Figiel wygrzebał z śmietniczki garść starych paragonów i kilka dał kapusiowi do rozliczenia z szefem jaczejki starych trepów.Data dodania komentarza: 20.11.2025, 13:08Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 13.Autor komentarza: ciekawa podfruwajkaTreść komentarza: czy ten kapuś wiejski musiał w cierpieniu zrezygnować z posiadania paragonu za piwo z sokiem wskutek kombinacji staruszki w barze plaży Ty i Ja? Czy udało mu się przeżyć traumę bezparagonową?Data dodania komentarza: 20.11.2025, 13:03Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 13.Autor komentarza: czyTreść komentarza: Czy redaktor i wydawca ulotki wiejskiej o mieście Pile, w sierpniu 2013 szwendał się przez wiele dni w rejonie kąpieliska Plaża Ty i Ja w Tucznie, żeby zdybać staruszkę na kombinacjach z paragonami w handlu lodami i frytkami? Czy w zmęczeniu poszedł do baru, usiadł pod parasolami i wychlał piwo, co mu zafundował Utkin? Czy obserwował wydawanie paragonów i czy dostał za swoje piwo z sokiem? Czy śmierdział przepoconymi ciuchami i postalkoholowym wydechem?Data dodania komentarza: 19.11.2025, 23:02Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 13.
Reklama
Reklama