Nowa metoda oszustów. Wyłudzają kod BLIK

  • 28.05.2019, 11:33 (aktualizacja 28.05.2019, 11:35)
  • Krzysztof Kuźmicz
Nowa metoda oszustów. Wyłudzają kod BLIK
Odnotowaliśmy próby oszustw internetowych na terenie powiatu pilskiego – informują pilscy policjanci. Użytkownicy serwisu Facebook otrzymują prośby o przelew BLIKIEM od osób, które podają się za ich znajomych. Informują o nagłe sytuacji i pilnej potrzebie pomocy. Na wszelki wypadek powinniśmy upewnić się, czy mamy do czynienia z naprawdę nagłą sytuacją, czy też oszuści chcą wykorzystać naszą nieuwagę. Jedna z oszukanych osób straciła 3 tys. złotych.

BLIK to sześciocyfrowy kod wyświetlany przez aplikację, który może służyć do zaakceptowania transakcji lub wypłaty z bankomatu, dokładnie tak, jakbyśmy płacili kartą.

Oszuści, którzy zdobyli loginy i hasła do facebookowych kont naszych znajomych wysyłają do ich znajomych informację prosząc o podanie kodu BLIK, dzięki któremu możliwe jest dokonanie płatności elektronicznej. Wykorzystując naszą chęć niesienia pomocy tłumaczą, że właśnie stoją przy kasie np. w sklepie lub aptece i chcą zapłacić za zakupy, ale ich karta nie działa. Czasami dodają, że mają słabą baterię i zaraz rozładuje się im telefon. W rzeczywistości po przesłaniu kodu oszust właśnie wypłaca nasze pieniądze z bankomatu.

Oszuści stosują przeróżne metody, aby wyłudzić od nas pieniądze. Zawsze zachowujmy ostrożność w przypadku tego typu wiadomości. Zanim przekażemy jakiekolwiek pieniądze skontaktujmy się z taką osobą telefonicznie i sprawdźmy, czy faktycznie ktoś potrzebuje naszej pomocy.

sierż. sztab. Jędrzej Panglisz

Krzysztof Kuźmicz

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu www.dzienniknowy.pl z siedzibą w Pile jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe