Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Uczniowie Gastronomika gotowali w Bolonii

PIŁA/ BOLONIA - Makarony na wiele sposobów, wszechobecna pizza, owoce morza – przygotowywali włoskie potrawy każdego dnia!    
Uczniowie Gastronomika gotowali w Bolonii

Prawie 4 tygodnie wakacji uczniowie pilskiego „Gastronomika” spędzili na praktykach zawodowych w Bolonii we Włoszech. Wszystko w ramach programu Erasmus +.

Grupa 25 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych wraz z dwoma opiekunami, w ramach programu Erasmus +, uczestniczyła w projekcie „Praktyka zagraniczna krokiem w przyszłość zawodową” we włoskiej Bolonii.

- Dzięki projektowi uczestnicy stażu mogli poznać funkcjonowanie zakładów gastronomicznych oraz hotelarskich we Włoszech. Każdego dnia mogli uczestniczyć w przyrządzaniu potraw charakterystycznych dla tego pięknego regionu. Makarony na wiele sposobów, wszechobecna pizza, owoce morza, to raj dla przyszłego kucharza. Nie ma kraju, w którym lepiej można poznać smaki, aromaty przypraw, a także serwowanie potraw z ogromną radością, swobodą charakterystyczną dla południa Europy – relacjonuje Marzena Nalepa.  

Uczniowie nie przestawali gotować również w czasie wolnym, każdy chciał przygotować „coś włoskiego”, dlatego też makaron królował przez cały pobyt w Bolonii.

- Hotelarze zapoznali się z procedurami obsługi klienta w zakładach hotelarskich oraz organizacja pracy w hotelach.

Dodajmy, że uczestnicy stażu poznali również inne miasta pięknej Toskanii – Wenecję i Florencję. Miasta z niezliczoną ilością zabytków, cudami architektury. Dla większości z nich był to pierwszy wyjazd zagraniczny w życiu. Takie wspomnienia pozostają na całe życie…

M.N.

oprac. bek



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: Pan Leman Jego ExcelencjaTreść komentarza: Tak.Data dodania komentarza: 11.11.2025, 16:06Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: ciekawska podfruwajkaTreść komentarza: Czy możemy orzec, że nienawistnik instytucjonalny, to inaczej z łaciny: odiumer institutionalis? Bo tak mi się coś wydaje.Data dodania komentarza: 11.11.2025, 16:04Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: o rozwój socjalizmu, o pomyślność zsrrTreść komentarza: W rozwoju postępowego obyczaju ruskiego, że nie wolno dopuścić do swobody myśli i wolności słowa, ten redaktor - wydawca, mistrz nienawistnictwa instytucjonalnego wzniósł się na wyższy poziom wyższości terroru ideologicznego i wprowadził nowy model dziadostwa w postaci "Error 1006". To pewnie parę lat temu nie śniło się autorowi wpisu "trzecia stówa napoczęta".Data dodania komentarza: 11.11.2025, 11:43Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: świętoTreść komentarza: Wyobrażam sobie dzisiaj 11 listopada grupę białośliwskiej jaczejki emerytów w pijanym widzie obchodzących święto niepodległości. A to są: Mariusz Czerwone Ryło od Wódki, Jarek Poczochraniec chlejący w smutku pół litra, córcia lodziara porzucona przez dziecioroba, mamusia spłukana od ciągłej bieganiny po wódkę i spłakana od kopów w dupę, tajny współpracownik Victor rowerzysta, może też nowy absztyfikant córci, która w szale namiętności gotowa była rypać się z gadem kameleonem (Reptilia).Data dodania komentarza: 11.11.2025, 10:52Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: ciekawska podfruwajkaTreść komentarza: Czy chodzi o Azję Tuhajbejowicza?Data dodania komentarza: 11.11.2025, 10:46Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: gramatykTreść komentarza: Zakładam, że wpis " Hehehhehee21:32, 14.10.2025; Ponoć resztki smrodu po zdechnięciu medialnym lemanowicza obijają się o jakiś nieczytany portaliuk" popełnił jakiś pomiot, pogrobowiec ukraińskiego rezuna, których na naszym terenie północnej Wielkopolski jest moc od czasów po drugiej wojnie światowej. Słowo "portaliuk" sugeruje ukraińskość, bo końcówka -uk jest typowym ukrainizmem gramatycznym i siedzi w ukraińskiej grupie przestępczej jak kołek w dupie Olbrychskiego, co mu go wygodził Luśnia.Data dodania komentarza: 11.11.2025, 10:42Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.
Reklama
Reklama