Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Uczniowie Gastronomika gotowali w Bolonii

PIŁA/ BOLONIA - Makarony na wiele sposobów, wszechobecna pizza, owoce morza – przygotowywali włoskie potrawy każdego dnia!    
Uczniowie Gastronomika gotowali w Bolonii

Prawie 4 tygodnie wakacji uczniowie pilskiego „Gastronomika” spędzili na praktykach zawodowych w Bolonii we Włoszech. Wszystko w ramach programu Erasmus +.

Grupa 25 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych wraz z dwoma opiekunami, w ramach programu Erasmus +, uczestniczyła w projekcie „Praktyka zagraniczna krokiem w przyszłość zawodową” we włoskiej Bolonii.

- Dzięki projektowi uczestnicy stażu mogli poznać funkcjonowanie zakładów gastronomicznych oraz hotelarskich we Włoszech. Każdego dnia mogli uczestniczyć w przyrządzaniu potraw charakterystycznych dla tego pięknego regionu. Makarony na wiele sposobów, wszechobecna pizza, owoce morza, to raj dla przyszłego kucharza. Nie ma kraju, w którym lepiej można poznać smaki, aromaty przypraw, a także serwowanie potraw z ogromną radością, swobodą charakterystyczną dla południa Europy – relacjonuje Marzena Nalepa.  

Uczniowie nie przestawali gotować również w czasie wolnym, każdy chciał przygotować „coś włoskiego”, dlatego też makaron królował przez cały pobyt w Bolonii.

- Hotelarze zapoznali się z procedurami obsługi klienta w zakładach hotelarskich oraz organizacja pracy w hotelach.

Dodajmy, że uczestnicy stażu poznali również inne miasta pięknej Toskanii – Wenecję i Florencję. Miasta z niezliczoną ilością zabytków, cudami architektury. Dla większości z nich był to pierwszy wyjazd zagraniczny w życiu. Takie wspomnienia pozostają na całe życie…

M.N.

oprac. bek



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: sowietskij sojuzTreść komentarza: Zdaje się, że Morgulec kropnęła w sorok (po rusku czterdzieści). Jako związana z Szalbierzem też musi kochać język Stalina i Puszkina.Data dodania komentarza: 28.10.2025, 13:29Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 17.Autor komentarza: znajomy LemanaTreść komentarza: Wszystko jest pilnie brane pod uwagę codziennie. Mimo, że Heniek dobiega do 76, wiadomo, że nie jest jeszcze truchłem umysłowym, rozlicza swoich specjalistów od tasaków (Romuald G.), od łomotu na Prześludze, a i sam zarekwirował samochód fiat 126p u Siody przy okazji bezprawnej rewizji jego posesji, bo szukał, kto mu kradnie warchlaki. Posługują się przemocą jak jakie seniory w feudalizmie. Dlatego Leman jest przygotowany militarnie.Data dodania komentarza: 28.10.2025, 13:07Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 13.Autor komentarza: Beata z USC BiałosliwieTreść komentarza: Ma.Data dodania komentarza: 28.10.2025, 12:18Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 13.Autor komentarza: ciekawa podfruwajkaTreść komentarza: Czy mamusia redaktora - wydawcy ma na imię Irena?Data dodania komentarza: 28.10.2025, 12:17Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 13.Autor komentarza: ciekawska podfruwajkaTreść komentarza: trwa!Data dodania komentarza: 28.10.2025, 12:02Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 13.Autor komentarza: Irena Baba Jaga gminnaTreść komentarza: Czy obecnie w tej chwili trwa "Error 1006", który świadczy o przewadze przemocy nad intelektem w robocie redaktora naczelnego i wydawcy wieśniackiego portalu faktypilskie.pl, niekiedy prowadzonego z mamusią, przechodzoną baby -jagą mediów gminnych jako wydawcą zastępczym?Data dodania komentarza: 28.10.2025, 12:00Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 13.
Reklama
Reklama