Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Uczniowie Gastronomika gotowali w Bolonii

PIŁA/ BOLONIA - Makarony na wiele sposobów, wszechobecna pizza, owoce morza – przygotowywali włoskie potrawy każdego dnia!    
Uczniowie Gastronomika gotowali w Bolonii

Prawie 4 tygodnie wakacji uczniowie pilskiego „Gastronomika” spędzili na praktykach zawodowych w Bolonii we Włoszech. Wszystko w ramach programu Erasmus +.

Grupa 25 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych wraz z dwoma opiekunami, w ramach programu Erasmus +, uczestniczyła w projekcie „Praktyka zagraniczna krokiem w przyszłość zawodową” we włoskiej Bolonii.

- Dzięki projektowi uczestnicy stażu mogli poznać funkcjonowanie zakładów gastronomicznych oraz hotelarskich we Włoszech. Każdego dnia mogli uczestniczyć w przyrządzaniu potraw charakterystycznych dla tego pięknego regionu. Makarony na wiele sposobów, wszechobecna pizza, owoce morza, to raj dla przyszłego kucharza. Nie ma kraju, w którym lepiej można poznać smaki, aromaty przypraw, a także serwowanie potraw z ogromną radością, swobodą charakterystyczną dla południa Europy – relacjonuje Marzena Nalepa.  

Uczniowie nie przestawali gotować również w czasie wolnym, każdy chciał przygotować „coś włoskiego”, dlatego też makaron królował przez cały pobyt w Bolonii.

- Hotelarze zapoznali się z procedurami obsługi klienta w zakładach hotelarskich oraz organizacja pracy w hotelach.

Dodajmy, że uczestnicy stażu poznali również inne miasta pięknej Toskanii – Wenecję i Florencję. Miasta z niezliczoną ilością zabytków, cudami architektury. Dla większości z nich był to pierwszy wyjazd zagraniczny w życiu. Takie wspomnienia pozostają na całe życie…

M.N.

oprac. bek



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: studentTreść komentarza: Co to z tą Trudą i gdzie?Data dodania komentarza: 7.12.2025, 18:15Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 1Autor komentarza: tak się chleje na 4.01.Treść komentarza: Sprzedaż puszek po piwie zapewnia środki na zakup jeszcze jednej puszki piwa Janosik albo Żubr.Data dodania komentarza: 7.12.2025, 18:11Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 1Autor komentarza: SSTreść komentarza: Mafijność układu multigminnego w powiecie pozwala nam sformułować hipotezę, że S. jest żołnierzem S.Data dodania komentarza: 7.12.2025, 17:52Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 1Autor komentarza: pryszczTreść komentarza: Obecnie w tej chwili, od sierpnia 2025 portal faktypilskie.pl kierowany przez wiejskiego koryfeusza ciemniaków gminnych zrobił "Error 1006", czyli informatyczne kuku znienawidzonemu przez Szalbierza gościowi, którego matkę 15 lat po śmierci oglądał w trumnie i stwierdził w lipcu 2006, że była kurwą za życia, czy może też po śmierci? Jeśli idzie o emocje zbliżone do nienawiści, również Stokłosa hołduje tym nastrojom. Stokłosa jest jakby stwórcą Szalbierza.Data dodania komentarza: 7.12.2025, 17:48Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 1Autor komentarza: cielesność duszyTreść komentarza: dla chleba, pani, dla chleba. bo to nie dusza nawiedzona przez demony, tylko głodne ciało wykoleja człowieka.Data dodania komentarza: 6.12.2025, 22:07Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 1Autor komentarza: żurnalistyka gminnaTreść komentarza: Osobną specjalizacją Kolegium Redakcyjnego w latach dowodzenia XI 2004 - IX 2007 było przywracanie łączności ze światem, konsumentów flaszek zaćmiewających, szczególnie ze ścisłego kierownictwa. Musieli chyba przechodzić szkolenia pierwszej pomocy dla zapitych w trupa lub tylko trąconych na dwa promile. Należy założyć, że naczelny zaliczył kurs branzlotechnika przydatny do pobierania gamet od zaproszonych gości.Data dodania komentarza: 6.12.2025, 21:59Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 1
Reklama
Reklama