Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Młodzież z Gastronomika na stażu w Portugalii

Piętnaścioro uczniów i dwoje opiekunów z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile wróciło ze stażu, który odbywał się w Bradze w północnej Portugalii. Wyjazd odbył się w ramach pierwszej tury projektu ,,Usługi gastronomiczne i hotelarskie przyszłością rynku pracy", realizowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój Konkurs 2018 pod nazwą ,,Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów kadry kształcenia zawodowego”.
Młodzież z Gastronomika na stażu w Portugalii

W czasie pobytu w Portugalii uczniowie pilskiego Gastronomika zdobywali nowe umiejętności zawodowe, nabywali kompetencje językowe i społeczne, poznawali kulturę oraz historię kraju. Młodzież odbywała staże zawodowe w zakładach gastronomicznych na terenie Bragi współpracując także z praktykantami z innych krajów Unii Europejskiej. Stażyści mieli możliwość zapoznania się z tajnikami kuchni portugalskiej. Wspólnie z pracownikami przygotowywali regionalne potrawy oraz obsługiwali gości restauracji. - Była to doskonała możliwość podniesienia kompetencji nie tylko zawodowych, ale i językowych- podsumowuje Monika Rój, wicedyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile, która już dziś zalicza wyjazd do bardzo udanych. - Znakomita współpraca z pracownikami oraz przyjazna atmosfera sprzyjały zawieraniu nowych przyjaźni.

Program wyjazdu obfitował także w elementy o charakterze kulturalnym i historycznym. Jak wynika z relacji uczestników projektu, podczas pierwszych dni pobytu uczniowie wraz ze znakomitym przewodnikiem zwiedzili Bragę, jedno z najstarszych miast w Portugalii oraz sanktuarium Bom Jesus do Monte. Uczestnicy projektu wzięli także udział w wycieczkach do Viana do Castelo, Porto, Lizbony i Fatimy.

Czas wolny obfitował w wiele atrakcji. Stażyści chętnie spacerowali klimatycznymi uliczkami starego miasta, zwiedzając zabytki Bragi. Jedną z największych przyjemności sprawił im całodniowy pobyt w miejscowości Ofir połączony z relaksem nad brzegiem Oceanu Atlantyckiego.

Monika Rój:- Podsumowaniem stażu było spotkanie z managerami organizacji Bragamob, podczas którego uczestnikom zostały wręczone certyfikaty uczestnictwa w projekcie. Upominkami promującymi Powiat Pilski podziękowaliśmy za wspaniałą opiekę i serdeczne przyjęcie.

Partnerami w projekcie są: Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile (Polska) oraz organizacja APLICAPROPOSTA LDA, Braga Mobility Open (Portugalia).



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: kinoTreść komentarza: "Intymne oświetlenie", tak był czeski film. O tym powinien wiedzieć pomiot wielkiego redaktora, który zna się na filmach.Data dodania komentarza: 27.10.2025, 21:10Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 12.Autor komentarza: oto jest pytanieTreść komentarza: To obecnie pomiot ma 13 lat i pewnie jest gruby jak dynia?Data dodania komentarza: 27.10.2025, 21:05Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 12.Autor komentarza: Liga Obrony CnotyTreść komentarza: Obecnie nasz ulubiony ulubieniec mediów gminnych nie wytrzymał i dla ocalenia od udaru, który popularnie nazywa się "szlag go trafił", wykonał ruch terroru cenzorskiego banując nielubianego internautę (Noska za życia pisywał: internaułtę, jak to polonista z dyplomem) w trybie: Error 1006. Od nas otrzymuje darmowy bon na miesiąc życia licząc od dnia zmarłych. Jednocześnie zapytujemy: jak smakowała flaszka podłego łiskacza Highlander 0,7 litra zaprezentowana na portalu i czy zdążył ktoś się przyłączyć na apel opoja? W ramach bonu może chlać i jeździć po pijaku.Data dodania komentarza: 27.10.2025, 20:53Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 12.Autor komentarza: Prawo i sprawiedliwośćTreść komentarza: Tak, podle świadczyła , fałszywie.Data dodania komentarza: 27.10.2025, 15:24Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: Woźny trybunałuTreść komentarza: Czy Milena świadczyła fałszywie w sądzie przeciwko Lemanowi?Data dodania komentarza: 27.10.2025, 13:27Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: bieda panie, biedaTreść komentarza: Emeryt z zarobkiem rocznym 240.000 zł nie da rady bez jakiej dorywczej roboty. Bo chaty, baby w tym kochanki lubiące starych dziadów, działka na schadzki, nurkowanie w Egipcie, żeby złapać za pipcię. To wszystko kosztuje.Data dodania komentarza: 26.10.2025, 21:35Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 21.
Reklama
Reklama