Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Z GASTRONOMIKA DO HISZPANII

Dwudziestu uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile wraz z trzema opiekunami 8 lipca wyjechało na staże do Hiszpanii. Będą tam w praktyce poznawać pracę w zakładach gastronomicznych i firmach cateringowych. To kolejna grupa uczniów szkół ponadgimnazjalnych Powiatu Pilskiego, która odbędzie praktyki zawodowe za granicą. W kwietniu we Włoszech kształcili się logistycy ze Szkoły na Teatralnej, a druga grupa wyjedzie w listopadzie.
Z GASTRONOMIKA DO HISZPANII

Wyjazd uczniów ZSG w Pile do Hiszpanii realizowany jest w ramach programu Erasmus + pn. „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia  zawodowego”. Szkoła pozyskała z niego blisko 200 tysięcy złotych na własny projekt „Fachowy praktyk i praktyczny fachowiec w gastronomii”.

- Podczas tych staży uczniowie zwiększają swoje umiejętności i wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i organizacji pracy w zakładzie gastronomicznym, technik żywienia i usług gastronomicznych ze szczególnym naciskiem na produkcję cateringową, rozwiną też umiejętności językowe oraz poszerzą swoją wiedzę na temat kultury Hiszpanii, a zwłaszcza Andaluzji gdzie będą przebywać – informuje Urszula Mrall, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile.

Uczniowie podczas pobytu w Hiszpanii będą poznawać m.in. tajniki produkcji wina, piwa i koziego sera. Będą mieli też możliwość zapoznania się z tradycyjną kuchnią hiszpańską, w tym andaluzyjską. W tym celu będą gościć w lokalnych wytwórniach, zakładach gastronomicznych i cateringowych. Prócz praktycznej nauki zaplanowane są także wycieczki do Bodegas Campos oraz winnic w Montille Moriles, Grenadzie, Sewilli i Rondzie. Partnerem projektu z ramienia Hiszpanii jest organizacja: Federacion Provincial De Asociaciones De minusvalidos Fisicos Y Organicos De Cordoba.

Młodzież będzie przebywać w Hiszpanii do 29 lipca br.

(pp)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: o pospolitościTreść komentarza: Uważam, że tłuszcza czytelników dzieł Noski uzna jego pisaninę za w pełni poprawną co do stylu, szyku i ortografii. Bo jak to, żeby magister polonistyki i po jakichś dogrywkach podyplomowych mógłby popełniać ortograficzne błędy pospolite?Data dodania komentarza: 26.04.2025, 17:39Źródło komentarza: Kult kłamstwaAutor komentarza: o sitwachTreść komentarza: Konsekwencją ustalenia, że prywatny akt oskarżenia został podpisany przez kogoś zewnętrznego względem osoby uchodzącej z autora/autorkę jest prosty wniosek, że aktu oskarżenia nie ma. Jest za to konstatacja, że osoba podszywająca się pod autorstwo na policji i przed sądem jest przestępcą. Nikt jej nie ścigał. Bo jak ścigać kogoś z sitwy?Data dodania komentarza: 26.04.2025, 17:28Źródło komentarza: Kult kłamstwaAutor komentarza: Wawelska koło ŻabkiTreść komentarza: Za to Pani Krysia mimo, że bez czerwonego berecika, nadal urocza.Data dodania komentarza: 26.04.2025, 11:51Źródło komentarza: Historia Piły i okolic w najnowszych książkach Zbigniewa NoskiAutor komentarza: pytakTreść komentarza: czy towarzysz druh kapusta Wiktor w swojej robocie wykonał 191 kartek donosów? czyli o 191 kartek więcej niż Kmicic?Data dodania komentarza: 26.04.2025, 11:42Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: ormo czuwa teżTreść komentarza: Czuwanie, to specjalność harcerzyka tw Wiktora, Janka rowerzysty.Data dodania komentarza: 24.04.2025, 19:59Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: obserwator pilskiTreść komentarza: Kazek Posada alias Aleksander Radek nadal ożywia swoją obecnością zasoby sławy i chwały Tygodnika Nowego, mimo, że już odszedł był na zielone łąki niebieskie. Ale w ostatnim numerze Tygodnika Nowego tkwi w stopce redakcyjnej jako Zbigniew Noska.Data dodania komentarza: 18.04.2025, 19:03Źródło komentarza: Historia Piły i okolic w najnowszych książkach Zbigniewa Noski
Reklama
Reklama