Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

W obronie gęsiny

Apel Wielkopolskiej Rady Rolniczej o wsparcie producentów i hodowców gęsi
W obronie gęsiny

    Wielkopolska Rada Rolnicza podjęła stanowisko skierowane do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o podjęcie działań na rynku gęsi. Hodowcy gęsi mimo trudów i wyzwań ponoszonych w specyficznej produkcji traktowanisą na równi z innymi rodzajami hodowanego w sposób wielkoskalowydrobiu w Polsce. Apel ma na celu zwrócenie uwagi ministerstwa na ten problem i podjęcie stosownych działań. 

     Polska zaliczana jest do największych producentów drobiu w Unii Europejskiej. W Wielkopolsce hodowanych jest rocznie około 130 tys. szt. gęsi. Z czego blisko 90% wytworzonej gęsiny przeznacza się na eksport głownie do Niemiec Francji i Czech. Jednak odsetek chowu gęsiny wynosi mniej niż 1% całej produkcji drobiu w Polsce. Pomimo tak wysokiego eksportu, chów i hodowla gęsi nie wykazują tendencji rozwojowej. Za przyczyny takiego stanu uważa się traktowanie gęsiny na równi z innymi rodzajami drobiu, które są produkowane w sposób fermowy i przemysłowy. Chów i utrzymanie gęsi odbywa się w sposób podobny jak w przypadku chowu innych zwierząt gospodarskich: bydła, owiec, kóz i koni co powoduje zupełnie inne podejście do organizacji chowu i hodowli tych zwierząt.

     - Hodowla gęsi i produkcja gęsiny w Polsce mimo zupełnie innej specyfiki produkcji i chowu tych zwierząt boryka się z wieloma problemami i brakiem rozwiązań względem przemysłowej i fermowej produkcji drobiu. Wprowadzone inne zasady wsparcia oraz klasyfikacja produkcji gęsiny umożliwiły by rozwój jej produkcji. Wielkopolska Rada Rolnicza dzięki głosom Przedstawicieli Polskiego Związku Hodowców i Producentów Gęsi opracowała stanowisko, które wskazuje problemowe obszary szczególnie istotne dla producentów oraz wspierało by promocję tego rodzaju produkcji drobiu wśród innych rolników – mówi przewodniczący Wielkopolskiej Rady Rolniczej Krzysztof Grabowski 

     Niestety producenci gęsi mimo odrębnej specyfiki pracy i chowu traktowani są na równi zresztą sektora drobiarskiego. Członkowie Wielkopolskiej Rady Rolniczej w przygotowanym stanowisku wskazali działania, które przyczynią się do poprawy sytuacji hodowców gęsi:podwyższenia limitu zwrotu podatku akcyzowego, objęciem chowu i hodowli gęsi „ekoschematem” dobrostan zwierząt, zwiększenie kontroli podmiotów produkujących pasze, w związku z napływem na polski rynek zboża technicznego z Ukrainy oraz zwiększenia promocji chowu i hodowli gęsi i podjęcie działań promujących konsumpcję mięsa gęsiego na polskim rynku. 

(red)

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: jasne?Treść komentarza: Spiredalaj z tym bełkotem. Tu jest PolskaData dodania komentarza: 7.08.2025, 14:35Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: Marie-ChristineTreść komentarza: Kreditangebot in 24 Stunden Sie möchten Anerkennung für Ihre Projekte erhalten; Ihre Aktivitäten durchführen; Uction de vos maisons; Lage Maison oder Appartement; Achat Maison Etc...... Wir verfügen über ein beträchtliches Kapital von: 2000 £ bis 7.500.000 £ für alle Personen, die sich im Auftrag von Finanziers oder Einzelpersonen aufhalten, die in den letzten Monaten ein Angebot erhalten möchten. Zusätzliche Informationen zu 3 %. Weitere Informationen erhalten Sie, bevor Sie sich an folgende Adresse wenden: E-Mail:[email protected]Data dodania komentarza: 6.08.2025, 10:06Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: traktorTreść komentarza: liczba cetanowa dla diesli: 51.Data dodania komentarza: 3.08.2025, 17:50Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 20.Autor komentarza: przysłowieTreść komentarza: Uczył Mariusz Marcina a sam głupi jak świnia.Data dodania komentarza: 22.07.2025, 13:51Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 20.Autor komentarza: .. ---- ..- .---Treść komentarza: i co? i chuj!Data dodania komentarza: 22.07.2025, 13:49Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 20.Autor komentarza: RecipTreść komentarza: tradycja tureckiej kuchni proponuje kebab.Data dodania komentarza: 18.07.2025, 21:01Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 20.
Reklama
Reklama