Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Europoseł uratował golonkę

„Golonka wielkopolska” wraca na wielkopolskie i polskie stoły! Po długiej batalii z biurokracją w Polsce i w Brukseli posłowi Adamowi Szejnfeldowi udało się doprowadzić do wpisania „golonki peklowanej” na listę produktów objętych wyłączeniem z rygorystycznych unijnych przepisów żywieniowych.
Europoseł uratował golonkę

- Nieuzasadniony moim zdaniem zakaz sprzedaży „golonki peklowanej”, czyli naszej słynnej „Golonki wielkopolskiej” uderzał nie tylko w konsumentów, ale także w przedsiębiorców - rzeźników, wędliniarzy, kupców oraz restauratorów, którzy ponosili z tego tytułu wymierne straty finansowe. Bardzo się cieszę, że w końcu udało się sprawę pozytywnie załatwić – mówi zadowolony europoseł z Wielkopolski, dzięki którego interwencjom „golonka peklowana” będzie mogła wrócić do sklepów i na polskie stoły. Poseł Szejnfeld jest w PE członkiem m.in. Komisji Rynku Wewnętrznego i Ochrony Konsumentów, temat ten więc bardzo wpisywał się w zakres kompetencji spraw, którymi się zajmuje w Brukseli.

Powodem wycofania przez służby sanitarne tradycyjnego surowego wyrobu mięsnego o nazwie „golonka peklowana” z obrotu handlowego w Wielkopolsce i w całej Polsce miało być stosowanie w procesie peklowania mięsa przypraw zawierających azotany i azotyny w pewnym zakresie przekraczające normy określone w przepisach ochrony zdrowia UE. Jednakże wiele innych tradycyjnych produktów kulinarnych pochodzących z pozostałych państw członkowskich UE, również przekraczających różnego typu unijne normy, znalazło się na liście produktów objętych prawną derogacją. Z polskich przysmaków udało się do tej pory wyłączyć z unijnych przepisów na przykład kiełbasę białą surową, tatar, czy metkę łososiową. Dlatego poseł Adam Szejnfeld, na wniosek i prośbę przedsiębiorców z Wielkopolski, podjął działania mające na celu wpisanie w Brukseli na listę derogacji także „Golonki wielkopolskiej”, czyli golonki peklowanej jako znanego, tradycyjnego produktu lokalnego.

- Zakaz sprzedaży „golonki peklowanej” szkodził także wizerunkowi Unii Europejskiej, która często przez przeciwników przedstawiana jest jako organizacja, która ślepo kieruje się wyłącznie biurokratycznymi wytycznymi, nie zważając na ludzkie przyzwyczajenie oraz regionalną tradycję. Należy przypomnieć, iż regionalne i tradycyjne produkty kulinarne, w tym „Golonka wielkopolska”, są od wieków wytwarzane tymi samymi metodami i według tych samych receptur, co czyni z nich istotny element naszego dziedzictwa kulturowego. Dlatego niezwykle ważne jest, aby chronić tego typu specjały od zapomnienia i wyparcia przez żywność masowo produkowaną metodami przemysłowymi – uważa eurodeputowany z Wielkopolski.

Celem peklowania surowej golonki jest nadanie mięsu specyficznych, charakterystycznych cech smakowo-zapachowych oraz barwy i konsystencji, porządnych przez koneserów tradycyjnej gastronomii w Polsce. Taka golonka jest przysmakiem szczególnie w Wielkopolsce i na Śląsku. - Niestety, pominięto m.in. oczywisty fakt, iż „golonki peklowanej” nie spożywa się na surowo. W trakcie obróbki termicznej natomiast wytrącają się z niej niebezpieczne związki zakazane przez Unię Europejską. Uważam zatem, że decyzja o zakazie produkcji i sprzedaży „golonki peklowanej” była od początku całkowicie bezpodstawna - podkreślił poseł Szejnfeld.

(MŁ)

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Wicek 12.07.2017 19:21
to jest sukces szyty na miarę działacza PO

sara 12.07.2017 09:22
Jaki poseł - taki "sukces". Co za idiotyzm. Zrób pan coś sensownego , panie Szejnfeld.

matis 11.07.2017 20:21
Brawo panie Europośle - jest pierwszy sukces w PE , trzeba wierzyć że będą kolejne

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: DinMartinTreść komentarza: Szalbierz po wypiciu piwa przy barze "Plaża Ty i Ja" w Tucznie otarł swoje ryło rękawem koszulki tiszert w kolorze brudnej ścierki do podłogi w typowym barze jak w filmie Rio Bravo. Maciej jako miłośnik kina wie.Data dodania komentarza: 19.09.2025, 12:59Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 20.Autor komentarza: jeszcze więcej wódkiTreść komentarza: Pijacki niedosłuch współistnieje z typowym chodem gumisia z polineuropatią post-alkoholową.Data dodania komentarza: 19.09.2025, 12:48Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 20.Autor komentarza: taka prawdaTreść komentarza: Grupa Stonewall uważa, że całowanie się w dupę osobistą jest trudne technicznie i ryzykowne w temacie smrodowości. Za to Grupa jest zdania, że korzystne są wysiłki gimnastyczne dla osiągnięcia sukcesu w uczynieniu autoloda z wtryskiem spermą na twarzy imienia Janusza Palikota. Są dwa elementy dla sukcesu: giętkość kręgosłupa i długość kutasa.Data dodania komentarza: 19.09.2025, 12:36Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 20.Autor komentarza: BimberekTreść komentarza: Umarł Mariusz umarł, już leży na desce, gdyby mu przynieśli wytrąbiłby jeszcze. Bo od tego dzień zaczyna, że wychlewa Rasputina. Oj danadanadana od nocy do rana!Data dodania komentarza: 18.09.2025, 22:56Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 20.Autor komentarza: Grupa Konia WalTreść komentarza: Czy Mariusz nadal poszukuje sprawcy ciąży, której rozwiązanie sprowadziło go na świat? Bo że tatuś był ormowcem jest oczywistą oczywistością. Trzeba szukać wśród miejscowego bijącego serca partii z początku lat sześćdziesiątych. Nikt nie życzy Mariuszowi, by zdychał w bólach, ale gdyby to się miało mu przytrafić, niech zawsze ma pod ręką Rasputin Strong Crystall - Clear Vodka Smooth and Genuine 70% vol. 3 litry, sześciopak. Alkohol w odpowiednim stężeniu działa jak narkotyk chirurgiczny zapewniając komfort umierania. Koniec może przyspieszyć jakiś kumpel po tatusiu, też ormowiec i pałą służbową przywalić w łeb pełen pustki i niewiedzy.Data dodania komentarza: 18.09.2025, 20:51Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 20.Autor komentarza: dwa piwaTreść komentarza: Podobno są, oprócz inteligencji sztucznej, sztuczne kutasy. Mariusz, pędź do sex shopu w celu nabycia. Wtedy stara twoja nie będzie wracać później z pracy i pachnieć śledzikiem.Data dodania komentarza: 18.09.2025, 20:42Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 20.
Reklama
Reklama