Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

NOWOCZESNE PRZETWÓRSTWO

Przetwórstwo rolno-spożywcze odgrywa kluczową rolę w produkcji żywności. Jednak wraz z postępem technologicznym i zmianami społecznymi zmieniają się też wymagania konsumentów, a przemysł rolno-spożywczy musi mierzyć się z nowymi wyzwaniami.
  • 17.05.2023 09:56
  • Autor: Grupa Tipmedia
NOWOCZESNE PRZETWÓRSTWO

Współfinansowane przez Unię Europejską. Wyrażone poglądy i opinie są jednak wyłącznie opiniami autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej. Unia Europejska ani organ przyznający pomoc nie ponoszą za nie odpowiedzialności.

Nowoczesne przetwórstwo – czym jest?

Nowoczesne przetwórstwo to podejście do produkcji żywności wykorzystujące innowacyjne technologie nastawione na integrację w modelu „od rolnika do konsumenta”. Efektywniejsze wykorzystanie surowców minimalizuje negatywny wpływ rolnictwa na naturę. Z uwagi na fakt, że świadomość żywnościowa konsumentów rośnie, coraz więcej klientów sięga po produkty pochodzące ze zrównoważonego przetwórstwa, uwzględniającego potrzeby społeczne, ekonomiczne i ekologiczne lokalnych społeczności.

Nowe technologie pozwalają zminimalizować ilość odpadów poprodukcyjnych oraz poprawić bezpieczeństwo żywności. Klienci coraz częściej chcą wiedzieć, skąd pochodzi żywność, którą kupują, oraz co się na nią składa. Dlatego też producenci muszą stawiać na transparentność produkcji i dystrybucji.

 

Sztuczna inteligencja, automatyzacja, cyfryzacja 

W przemyśle przetwórczym korzysta się już ze sztucznej inteligencji (AI) w celu analizy danych i ulepszania procesów. Dzięki AI producenci mogą wcześniej wykryć sygnały związane z zanieczyszczeniem lub brakiem zasobów, lepiej zaplanować proces przetwórczy i minimalizować straty. Automatyzacja pozwala na wydajniejszą kontrolę jakości wyrobów oraz eliminowanie czynników ludzkich prowadzących do błędów. Cyfryzacja pozwala skuteczniej nadzorować łańcuch dostaw – w przebiegu od rolnika do konsumenta – co z kolei zapewnia przejrzystość procesu zarówno dla kontrahentów, jak i odbiorców.

Bezpośrednia współpraca pomiędzy rolnikami, przetwórcami a konsumentami zwiększa znaczenie lokalnych rynków zbytu i przyczynia się do wzrostu gospodarczego regionów. Wprowadzenie takiego modelu wymaga jednak inwestycji w infrastrukturę i technologie, co zwykle wiąże się z niemałymi kosztami.

Więcej o nowoczesnym przetwórstwie dowiesz się z materiału wideo: https://www.youtube.com/watch?v=fp0B5nMCKBg

W obliczu zmian

Wraz ze wzrostem populacji i urbanizacją zapotrzebowanie na żywność rośnie. Jednocześnie ograniczenie zasobów naturalnych, takich jak woda i gleba, może zakłócić równowagę między podażą a popytem na jedzenie. Producenci żywności muszą zmierzyć się z potrzebą dostosowania produkcji do nowych warunków klimatycznych. Produkcja żywności musi być zatem bardziej zrównoważona, dostosowana do miejscowych i globalnych warunków.

 

W ramach Wspólnej Polityki Rolnej zaplanowano wsparcie zarówno dla rolników planujących przetwarzanie i sprzedaż żywności, jak i przedsiębiorstw na obszarach wiejskich, z branży przetwórstwa rolno-spożywczego. Środki na realizację inwestycji w tym obszarze pochodzić będą z interwencji Rozwój współpracy w ramach łańcucha wartości (w gospodarstwie oraz poza gospodarstwem).

 

Szczegółowe informacje na temat wsparcia przetwórstwa rolno-spożywczego znaleźć można w dokumencie przygotowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.

Fot. www.canva.com

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: sobota na wsiTreść komentarza: Obecnie w tej chwili już ślęczą na nalepie i się tarzają w pijanym widzie po polepie. Słuchają Nalepy o najstarszym zawodzie świata próbując dociągnąć jako ochotnicy - wyrobnicy seksualni i opoje profesjonalni. Towarzyszy im Jarek Poczochraniec zawsze pod górę, czy idzie z flaszką smutku z Podgórnej na 4 Stycznia, czy wraca.Data dodania komentarza: 8.11.2025, 22:49Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: kumpel z konspiracjiTreść komentarza: Szczególnie ciekawy jest wpis: "Bolesnego zdychania🙄😮😡👎, hejterski parchu💩💩💩💩💩****" . Na portalu wiejskim faktypilskie.pl zwyczajowo już od lat emotikony podane oznaczały: 🙄 - Beata ciągle spłakana od kopów w dupę, 😮 - lekkomyślna i nieodpowiedzialna córeczka lodziara, 😡 - ojciec z ciągle czerwonym ryłem od wódki. 💩💩💩💩💩 - dorobek intelektualny tych mocarzy pracy i walki.Data dodania komentarza: 8.11.2025, 21:56Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: Jego Excelencja Le ManTreść komentarza: Mój kumpel z konspiracji antyjaruzelskiej, niebędący Jackiem CiJa, który pierdyknął w kalendarz pięć lat i dwa dni temu, zapodał mi, że na portalu faktypilskie.pl gromada imbecyli dowodzona przez idiotę – wydawcę portalu, pastwi się od sierpnia nade mną wpisami na poziomie intelektualnym jak jaki absolwent bydgoskiej szkoły wyższej w temacie politologii o specjalności dziennikarstwo. Udało się kumplowi zlokalizować wytwórców tych idiotyzmów. Jest to Białośliwie, Wielkopolska, powiat pilski, południowy wschód, ulica 4 Stycznia koło kościoła i Żabki. Podał kilka przykładów: 🤠 22:11, 25.08.2025; 💩 *** Ponoć 10:30, 09.09.2025; zdechł*** Krystyna z Wołynia 10:32, 18.09.2025; Tak, w zasadzie już go💩 nie ma*** precz z hejterami 14:46, 01.10.2025; więc jakby zdechł. super!!!*** Hehehhehee21:32, 14.10.2025; Ponoć resztki smrodu po zdechnięciu medialnym lemanowicza obijają się o jakiś nieczytany portaliuk*** Tfu!09:16, 27.10.2025; Bolesnego zdychania🙄😮😡👎, hejterski parchu💩💩💩💩💩****Data dodania komentarza: 8.11.2025, 21:47Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: Grupa Poszukiwaczy śmieciowościTreść komentarza: Idąc śladem Grupy Badawczej LOC zajrzeliśmy potajemnie na portal faktypilskie.pl produkcji Szalbierza z wiochy na peryferiach. Dalej wytrwale tkwi w procedurze: "Error 1006 Ray ID: 99b4b047c8a2aa1f • 2025-11-08 11:21:44 UTC Access denied What happened? The owner of this website (faktypilskie.pl) has banned your IP address (77.45.26.44). Please see https://developers.cloudflare.com/support/troubleshooting/http-status-codes/cloudflare-1xxx-errors/error-1006/ for more details". To przykład śmieciowości osobowości żurnalisty gminnego o mentalności Frasyniuka. Białośliwie aż piszczy z rozkoszy a wnuczka stymulowana dziadkiem wydaje perliste śmiechy, od których skrzy się powietrze.Data dodania komentarza: 8.11.2025, 12:32Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: nieznanyTreść komentarza: Dobre....Data dodania komentarza: 7.11.2025, 20:26Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: śliwka w gównieTreść komentarza: A w Norwegii były zięć ujeżdża mocno schłodzoną atrakcję szerokodupną.Data dodania komentarza: 7.11.2025, 20:24Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.
Reklama
Reklama