Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Zrównoważona konsumpcja żywności – dieta dobra dla ludzi i dla planety

W dzisiejszych czasach, gdy nasze działania coraz bardziej wpływają na stan środowiska naturalnego, warto zwrócić uwagę na to, jakie produkty spożywcze wybieramy i jak często je kupujemy. Zrównoważona konsumpcja żywności przyczynia się do redukcji emisji gazów cieplarnianych i chroni bioróżnorodność, a przede wszystkim jest kluczowym narzędziem w walce z pandemią otyłości.
  • 20.04.2023 14:12
  • Autor: Grupa Tipmedia
Zrównoważona konsumpcja żywności – dieta dobra dla ludzi i dla planety

Współfinansowane przez Unię Europejską. Wyrażone poglądy i opinie są jednak wyłącznie opiniami autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej. Unia Europejska ani organ przyznający pomoc nie ponoszą za nie odpowiedzialności.

Otyłość to jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych. Według Europejskiego Urzędu Statystycznego w 2019 roku prawie 53 proc. dorosłej populacji Unii Europejskiej (UE) miało nadwagę, a 17 proc. z nich doskwierała otyłość. Nadmierna liczba zbędnych kilogramów często jest powodem cukrzycy, chorób serca, udaru, zaburzeń hormonalnych i wielu innych przykrych konsekwencji.

Zrównoważona konsumpcja żywności - dlaczego jest ważna?

Skuteczna walka z otyłością wymaga zmiany mentalnej i fizycznej, opartej na diecie. W tym drugim przypadku pomóc może zrównoważona konsumpcja żywności, promowana przez UE. To nic innego jak dążenie do zwiększenia udziału w codziennym menu produktów pochodzenia roślinnego, w tym towarów sezonowych i pochodzących od lokalnych wytwórców.

Świadome korzystanie z dostępnych dóbr – z naciskiem na ograniczenie marnotrawstwa jedzenia – pozwala nie tylko dbać o nasze zdrowie, ale też minimalizować postępujące negatywne zmiany klimatyczne. Należy pamiętać, że każda rzecz już na etapie produkcji wymaga dostarczenia do jej wytworzenia określonej ilości energii.


 

Dieta zrównoważona dla ludzi i dla planety 


 

Bez dobrze skomponowanego menu nasze zmagania z nadwagą nie przyniosą efektów. W miarę możliwości wybierajmy także produkty spożywcze z ekologicznych upraw i hodowli. Dzięki temu możemy nie tylko poprawić jakość prywatnego jadłospisu, ale także przyczynić się do ochrony środowiska.


 

By schudnąć, trzeba unikać jedzenia w pośpiechu i ograniczyć lub – najlepiej – zrezygnować z alkoholu oraz słodkich napojów. Duże znaczenie ma także regularna aktywność fizyczna w postaci pływania, jazdy na rowerze, biegania czy zwykłego chodzenia.

O sposobach promocji zasad zdrowego odżywiania więcej dowiesz się z materiału wideo: https://www.youtube.com/watch?v=x2fmMX8TsBk

Zrównoważona polityka żywnościowa 


 

W ostatnich latach rośnie popularność diet wegetariańskich i wegańskich, co przekłada się na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych. Pojawiają się innowacyjne rozwiązania technologiczne czy roślinne alternatywy dla mięsa i nabiału. Te inicjatywy to symptom trendu zadomowienia się pojęcia zrównoważonej konsumpcji w polityce żywnościowej Unii Europejskiej.

Strategia „od pola do stołu” jasno i precyzyjnie pokazuje jakie działania składają się na zrównoważoną konsumpcję żywności. Wiążą się z tym m.in. wzmocnienie pozycji konsumentów czy dostępność i ceny produktów żywnościowych. Z jednej strony Wspólna Polityka Rolna, która realizuje założenia Strategii, dostarcza wsparcia w zakresie produkcji żywności, dzięki któremu proces ten w możliwie najmniejszym stopniu wpływa na środowisko, klimat i bioróżnorodność (np. wsparcie dla nowoczesnych technologii w gospodarstwach rolnych). Z drugiej strony możemy mówić o wspieraniu poprawy jakości produktów, które trafiają na nasz stół, w tym o wsparciu dotyczącym systemów jakości żywności, krótkich łańcuchów dostaw żywności czy rolnictwa ekologicznego.

Więcej informacji na temat działań wspierających zrównoważoną konsumpcję żywności znaleźć można w dokumencie przygotowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.


 

Fot. www.canva.com

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: sobota na wsiTreść komentarza: Obecnie w tej chwili już ślęczą na nalepie i się tarzają w pijanym widzie po polepie. Słuchają Nalepy o najstarszym zawodzie świata próbując dociągnąć jako ochotnicy - wyrobnicy seksualni i opoje profesjonalni. Towarzyszy im Jarek Poczochraniec zawsze pod górę, czy idzie z flaszką smutku z Podgórnej na 4 Stycznia, czy wraca.Data dodania komentarza: 8.11.2025, 22:49Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: kumpel z konspiracjiTreść komentarza: Szczególnie ciekawy jest wpis: "Bolesnego zdychania🙄😮😡👎, hejterski parchu💩💩💩💩💩****" . Na portalu wiejskim faktypilskie.pl zwyczajowo już od lat emotikony podane oznaczały: 🙄 - Beata ciągle spłakana od kopów w dupę, 😮 - lekkomyślna i nieodpowiedzialna córeczka lodziara, 😡 - ojciec z ciągle czerwonym ryłem od wódki. 💩💩💩💩💩 - dorobek intelektualny tych mocarzy pracy i walki.Data dodania komentarza: 8.11.2025, 21:56Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: Jego Excelencja Le ManTreść komentarza: Mój kumpel z konspiracji antyjaruzelskiej, niebędący Jackiem CiJa, który pierdyknął w kalendarz pięć lat i dwa dni temu, zapodał mi, że na portalu faktypilskie.pl gromada imbecyli dowodzona przez idiotę – wydawcę portalu, pastwi się od sierpnia nade mną wpisami na poziomie intelektualnym jak jaki absolwent bydgoskiej szkoły wyższej w temacie politologii o specjalności dziennikarstwo. Udało się kumplowi zlokalizować wytwórców tych idiotyzmów. Jest to Białośliwie, Wielkopolska, powiat pilski, południowy wschód, ulica 4 Stycznia koło kościoła i Żabki. Podał kilka przykładów: 🤠 22:11, 25.08.2025; 💩 *** Ponoć 10:30, 09.09.2025; zdechł*** Krystyna z Wołynia 10:32, 18.09.2025; Tak, w zasadzie już go💩 nie ma*** precz z hejterami 14:46, 01.10.2025; więc jakby zdechł. super!!!*** Hehehhehee21:32, 14.10.2025; Ponoć resztki smrodu po zdechnięciu medialnym lemanowicza obijają się o jakiś nieczytany portaliuk*** Tfu!09:16, 27.10.2025; Bolesnego zdychania🙄😮😡👎, hejterski parchu💩💩💩💩💩****Data dodania komentarza: 8.11.2025, 21:47Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: Grupa Poszukiwaczy śmieciowościTreść komentarza: Idąc śladem Grupy Badawczej LOC zajrzeliśmy potajemnie na portal faktypilskie.pl produkcji Szalbierza z wiochy na peryferiach. Dalej wytrwale tkwi w procedurze: "Error 1006 Ray ID: 99b4b047c8a2aa1f • 2025-11-08 11:21:44 UTC Access denied What happened? The owner of this website (faktypilskie.pl) has banned your IP address (77.45.26.44). Please see https://developers.cloudflare.com/support/troubleshooting/http-status-codes/cloudflare-1xxx-errors/error-1006/ for more details". To przykład śmieciowości osobowości żurnalisty gminnego o mentalności Frasyniuka. Białośliwie aż piszczy z rozkoszy a wnuczka stymulowana dziadkiem wydaje perliste śmiechy, od których skrzy się powietrze.Data dodania komentarza: 8.11.2025, 12:32Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: nieznanyTreść komentarza: Dobre....Data dodania komentarza: 7.11.2025, 20:26Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: śliwka w gównieTreść komentarza: A w Norwegii były zięć ujeżdża mocno schłodzoną atrakcję szerokodupną.Data dodania komentarza: 7.11.2025, 20:24Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.
Reklama
Reklama