Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Certyfikacja i systemy jakości żywności

Współfinansowane przez Unię Europejską. Wyrażone poglądy i opinie są jednak wyłącznie opiniami autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej. Unia Europejska ani organ przyznający pomoc nie ponoszą za nie odpowiedzialności.
  • 24.01.2023 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Certyfikacja i systemy jakości żywności

Rynek żywnościowy jest kluczowym sektorem Unii Europejskiej. W celu umocnienia dziedzictwa kulinarnego Wspólna Polityka Rolna promuje produkty o dużym znaczeniu dla poszczególnych regionów.

 

Żywnościowe bogactwo wspólnoty europejskiej zasługuje na wyróżnienie towarów na trwałe wpisanych w kulturowy krajobraz państw członkowskich. UE, doceniając trud i wkład lokalnych przedsiębiorców w umacnianie międzynarodowej więzi, wyróżnia produkty jakościowe, o niepowtarzalnym smaku, jednoznacznie identyfikujące kraj i konkretny jego obszar. Narzędziem służącym do realizacji polityki jakości żywności są unijne certyfikaty.

 

Jakość potwierdzona certyfikatem

 

Europejska żywność jest gwarantem bezpieczeństwa i wartości odżywczych. Tradycyjne metody odgrywają istotną rolę w wyznaczeniu globalnego trendu w zakresie jej zrównoważonej produkcji, do czego dąży Unia. Zastrzeżenie nazwy to część wspólnotowego systemu ochrony praw własności intelektualnej. System zabezpiecza przed próbami podrabiania i dzięki temu w skali ogólnoświatowej pozwala podtrzymać renomę europejskich produktów rolno-spożywczych i napojów.

Wspólna Polityka Rolna wspiera producentów wytwarzających żywność w różnych systemach jakości, co z jednej strony pozwala chronić unikalne, wyjątkowe produkty, z drugiej jest gwarancją najwyższej jakości wyrobów spożywczych.

 

O tym, jak jest ważna oraz na czym polega ochrona dziedzictwa kulinarnego, dowiesz się z filmu: https://www.youtube.com/watch?v=m0fuEzqNuGI

 

Do podstawowych unijnych systemów jakości żywności należą:  Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG), Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). Oprócz certyfikatów UE produkty mogą być wyróżniane oznaczeniami krajowymi, w tym np. znakiem Jakość Tradycja czy integrowana produkcja roślin.

 

Produkty wytwarzane w ramach systemów jakości żywności mogą dotyczyć zarówno produktów rolnych, jak i środków spożywczych.

 

Chroniona Nazwa Pochodzenia może być przyznana tylko takiemu produktowi, którego wszystkie surowce pochodzą z określonego obszaru i wszystkie fazy wytwarzania mają miejsce na tym obszarze. Chronione Oznaczenie Geograficzne może być przyznane produktowi, w przypadku którego co najmniej jeden z trzech procesów – produkcja, przetwarzanie lub przygotowywanie produktu - odbywa się na danym terenie. Z kolei gwarantowana tradycyjna specjalność to sposób na zabezpieczenie tradycyjnych cech towaru, bez wiązania produktu z konkretnym obszarem.

 

 

Szczegółowe informacje na temat wsparcia wytwarzania żywności w różnych systemach jakości, a także promocji i marketingu tych produktów, znaleźć można w dokumencie przygotowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.

 

Fot. www.canva.com

 

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: Kostucha butybarTreść komentarza: Przeglądając portal natrafiliśmy na zdjęcie grupowe pokazujące dwie damy o dużym współczynniku sztuczności w obliczach tych osób. Zwróciliśmy uwagę, jak to bystrzaki, na tę po prawej. Zdjęcie jest już dość stare, z siedem lat. Stwierdziliśmy brak symetrii twarzy. Polega na dwóch niedomaganiach a mianowicie, domniemany niedowład w ułożeni niesymetrycznym ust oraz różną wielkość oczu, lewe mniejsze prawe większe. To jest niedobre i zwiastuje przewagę czynników letalnych w życiu.Data dodania komentarza: 9.11.2025, 12:15Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: pół rokuTreść komentarza: Wnuczka nie może się doczekać, żeby legalnie dać się wymłócić i w ramach wdzięczności obciągnąć loda. W gaju tujowym jest dobry punkt na walenie a słuchać będzie aż w Dino. Dziadek już się cieszy.Data dodania komentarza: 9.11.2025, 12:04Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: robota na wznakTreść komentarza: Wnusia za około pół roku osiągnie 15 lat. Będzie można legalnie młócić we wszystko. I co wypłynie, do terrarium u dziadka.Data dodania komentarza: 9.11.2025, 10:12Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: są doniesieniaTreść komentarza: Podobno utrwaliła się w redakcji tego portalu tradycja wyniesiona przez naczelnego z dzienniknowy.pl, poboru gamet do terrarium albo wiadra po zlewkach z wielkiego chlania siedem dni w tygodniu. Zwłaszcza od zaproszonych gości.Data dodania komentarza: 9.11.2025, 09:57Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: SilencjuszTreść komentarza: Koło się zamknęło. Spokój chlania domaga się eliminacji wszystkiego, co choć mgławicowo, ewentualnościowo mogłoby zakłócić procedurę chlania, zagrychy, zapitki, defekacji i rzyganka z nadmiaru. Dlatego redaktor naczelny - wydawca i administrator strony faktypilskie.pl wprowadził "Error 1006". Na luziku, do góry dupą można wtedy nasycać się flaszką, koniakiem, karkówką zamiast kaszanki, kiełbasą ze spadów od swojego guru - koryfeusza. Spokój umarłych cmentarzy.Data dodania komentarza: 9.11.2025, 09:51Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: sobota na wsiTreść komentarza: Obecnie w tej chwili już ślęczą na nalepie i się tarzają w pijanym widzie po polepie. Słuchają Nalepy o najstarszym zawodzie świata próbując dociągnąć jako ochotnicy - wyrobnicy seksualni i opoje profesjonalni. Towarzyszy im Jarek Poczochraniec zawsze pod górę, czy idzie z flaszką smutku z Podgórnej na 4 Stycznia, czy wraca.Data dodania komentarza: 8.11.2025, 22:49Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.
Reklama
Reklama