Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

KRÓTKIE ŁAŃCUCHY DOSTAW ŻYWNOŚCI – LOKALNA ŻYWNOŚĆ NA WYCIĄGNIĘCIE RĘKI

Europejczycy coraz mocniej doceniają dobrą jakość regionalnych produktów spożywczych. Już kilka lat temu prawie 9 na 10 osób ankietowanych w ramach Eurobarometru popierało wzmocnienie roli rolników w łańcuchu dostaw żywności. Cel ten stał się jednym z obszarów wsparcia w ramach Wspólnej Polityki Rolnej. Sercem przemysłu spożywczego jest wieś. Niestety globalizacja częściowo doprowadziła do zmarginalizowania roli rolnika jako podstawowego ogniwa w łańcuchu dostaw żywności. Odpowiedzią na to są działania Unii Europejskiej ukierunkowane na wzmocnienie pozycji lokalnych producentów żywności.
  • 25.10.2022 12:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
KRÓTKIE ŁAŃCUCHY DOSTAW ŻYWNOŚCI – LOKALNA ŻYWNOŚĆ NA WYCIĄGNIĘCIE RĘKI

 

 

Jakość, cena, środowisko

Krótkie łańcuchy dostaw żywności to alternatywa dla niezrównoważonego mechanizmu rynkowego przetwórstwa i dystrybucji, z dominującą pozycją koncernów spożywczych. Mogą one przybierać różną formę – począwszy od sprzedaży bezpośredniej w gospodarstwie czy na targowisku, inicjatyw żywnościowych wspieranych przez lokalną społeczność, aż po bezpośrednią sprzedaż zbiorową – np. przez Internet. Rolniczy handel detaliczny to szansa na dodatkowy dochód  i  wzmocnienie potencjału gospodarstwa. 

 

Krótkie łańcuchy dostaw gwarantują świeżość produktu, zwiększają świadomość konsumentów w zakresie wyborów żywieniowych oraz przyczyniają się do dbałości o środowisko. Sprzedaż z liczbą pośredników ograniczoną do minimum zwiększa przejrzystość procesu i zmniejsza potrzebę pakowania i przechowywania jedzenia.

 

Rolnik dzięki bezpośredniemu kontaktowi z nabywcą może lepiej poznać zapotrzebowanie rynkowe, a następnie zoptymalizować produkcję. Co ważne, artykuły spożywcze kupowane wprost od producenta zwykle są tańsze niż w sklepach. Redukcja cen jest możliwa dzięki wykluczeniu wynagrodzeń pośredników.

 

Zrównoważona polityka rolna skupiona wokół wspólnej idei pozwala połączyć mieszkańców wsi oraz miast. Ci drudzy coraz częściej – zgodnie ze współczesnym trendem – industrialny gwar zamieniają na bliski kontakt z naturą.

 

Zobacz, jak idea krótkich łańcuchów dostaw żywności wygląda w praktyce: https://www.youtube.com/watch?v=FOqhcHVDxHk

Szansa na ożywienie regionu

 

Wsparcie gminnej tkanki wytwórczej pozwala zachować miejsca pracy w rolnictwie, a nawet zwiększyć ich liczbę. Dystrybucja miejscowych produktów wraz z rosnącą popularnością turystyki kulinarnej przekłada się na społeczno-gospodarcze ożywienie regionu. Geograficzna bliskość producenta umożliwia nie tylko zakup zdrowszego odpowiednika towaru, ale często też poszerzenie swojej wiedzy na temat wytwarzania żywności.

 

Więcej informacji na temat wsparcia, na jakie mogą liczyć lokalni producenci, znaleźć można w dokumencie przygotowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.

 

Fot. www.canva.com

 

 

 

 

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: normalnyTreść komentarza: a kto tam dziś patrzy na deficyt? dla polityków liczy się tylko to aby karmić tępy lud publicznymi czyli nieswoimi pieniędzmi i dzięki temu utrzymywać się przy władzy, stąd deficyt finansów publicznych coraz większy - nie ważne kto rządzi, a kiedyś przyjdzie krach, będzie bieda i głód i wszystko się wyzerujeData dodania komentarza: 9.11.2025, 19:09Źródło komentarza: To może być budżetowy wyrok śmierciAutor komentarza: Kostucha butybarTreść komentarza: Przeglądając portal natrafiliśmy na zdjęcie grupowe pokazujące dwie damy o dużym współczynniku sztuczności w obliczach tych osób. Zwróciliśmy uwagę, jak to bystrzaki, na tę po prawej. Zdjęcie jest już dość stare, z siedem lat. Stwierdziliśmy brak symetrii twarzy. Polega na dwóch niedomaganiach a mianowicie, domniemany niedowład w ułożeni niesymetrycznym ust oraz różną wielkość oczu, lewe mniejsze prawe większe. To jest niedobre i zwiastuje przewagę czynników letalnych w życiu.Data dodania komentarza: 9.11.2025, 12:15Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: pół rokuTreść komentarza: Wnuczka nie może się doczekać, żeby legalnie dać się wymłócić i w ramach wdzięczności obciągnąć loda. W gaju tujowym jest dobry punkt na walenie a słuchać będzie aż w Dino. Dziadek już się cieszy.Data dodania komentarza: 9.11.2025, 12:04Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: robota na wznakTreść komentarza: Wnusia za około pół roku osiągnie 15 lat. Będzie można legalnie młócić we wszystko. I co wypłynie, do terrarium u dziadka.Data dodania komentarza: 9.11.2025, 10:12Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: są doniesieniaTreść komentarza: Podobno utrwaliła się w redakcji tego portalu tradycja wyniesiona przez naczelnego z dzienniknowy.pl, poboru gamet do terrarium albo wiadra po zlewkach z wielkiego chlania siedem dni w tygodniu. Zwłaszcza od zaproszonych gości.Data dodania komentarza: 9.11.2025, 09:57Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: SilencjuszTreść komentarza: Koło się zamknęło. Spokój chlania domaga się eliminacji wszystkiego, co choć mgławicowo, ewentualnościowo mogłoby zakłócić procedurę chlania, zagrychy, zapitki, defekacji i rzyganka z nadmiaru. Dlatego redaktor naczelny - wydawca i administrator strony faktypilskie.pl wprowadził "Error 1006". Na luziku, do góry dupą można wtedy nasycać się flaszką, koniakiem, karkówką zamiast kaszanki, kiełbasą ze spadów od swojego guru - koryfeusza. Spokój umarłych cmentarzy.Data dodania komentarza: 9.11.2025, 09:51Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.
Reklama
Reklama