Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Praktyczne wskazówki na Święta Bożego Narodzenia

Boże Narodzenie to zdecydowanie najważniejsze i najbardziej wyczekiwane święta w Polsce. Jest to czas spotkań rodzinnych, śpiewania kolęd, ubierania choinki, a także czas obdarowywania bliskich prezentami.
  • 20.12.2018 14:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Praktyczne wskazówki na Święta Bożego Narodzenia

Do najważniejszej tradycji należy również przygotowanie dwunastu potraw wigilijnych. W dodatku według tradycji, aby szczęście sprzyjało nam przez cały rok, każdej z nich należy spróbować. Jak zatem zachować zwyczaj próbowania i smakowania tak wielu potraw, a jednocześnie nie zrujnować w tym czasie swojej sylwetki?

Tradycyjne potrawy świąteczne

Do typowych potraw należą między innymi: ryby (głównie karp), barszcz z uszkami (w zależności od regionu może to być zupa grzybowa, bądź biały żur), kluski z makiem, kapusta z grochem, paszteciki z grzybami, kompot z suszu, kulebiak czy pierogi z kapustą. Na wigilijnym stole nie może również zabraknąć słodkości takich jak: piernik, sernik, makowiec, keks, sękacz czy małe pierniczki często będące ozdobami na choince. Niestety tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe są zazwyczaj kaloryczne i ciężkostrawne. Wynika to z tego, że głównie przygotowywane są z produktów zawierających duże ilości tłuszczu (masło, margaryna, oleje, mak, orzechy), substancji gazotwórczych (groch) czy niestrawnego błonnika (grzyby). W dodatku w większości potrawy świąteczne są smażone lub okraszane tłuszczem. Pamiętajmy, że podczas Świąt Bożego Narodzenia jedzenie powinno stanowić dla nas tylko częściowy element tradycji. Nie powinniśmy więc skupiać się tylko na nim. Wiele potraw wigilijnych możemy przyrządzić w dużo zdrowszej i mniej kalorycznej wersji. Warto zatem jeszcze przed świętami zastanowić się jakie potrawy możemy zmodyfikować lub jakie zdrowsze alternatywy zastosować. Przykładem może być gotowanie na parze lub pieczenie, zamiast smażenia. Jeśli jednak brakuje nam wiedzy lub pomysłów jakie zmiany wprowadzić w świątecznym jadłospisie warto wybrać się… do dietetyka. To właśnie on zaproponuje Ci listę zamienników, zdrowsze przepisy. Przy okazji udzieli Ci także wielu wskazówek na temat zdrowego odżywiania - nie tylko od święta. Aktualnie każdy dobry gabinet ma na wyposażeniu specjalną aplikację dla dietetyków, która pozwala połączyć się z pacjentem online, a później wysłać mu gotowy jadłospis stworzony przez dietetyka. Może wbrew zasadzie „Mądry Polak po szkodzie” lepiej będzie skonsultować się ze specjalistą i wprowadzić środki zaradcze jeszcze przed bożonarodzeniowym obżarstwem? Oczywiście zawsze rekomendujemy, aby zachować we wszystkim umiar – również podczas Bożego Narodzenia.

Praktyczne wskazówki na czas świątecznego ucztowania:

  • Nie objadaj się, jedz mało, ale często.
  • Czytaj etykiety, wybieraj produkty chude, bez zbędnych konserwantów, polepszaczy smaku czy barwników.
  • Posiłki spożywaj przy stole, dzięki czemu zachowasz kontrolę nad ilością spożywanych pokarmów.
  • Unikaj podjadania między posiłkami.
  • Pamiętaj, że alkohol ma bardzo dużo kalorii, ogranicz się do wypicia maksymalnie 2 lampek czerwonego bądź białego wina.
  • Spożywaj do każdego posiłku warzywa bądź owoce.
  • Codziennie staraj się pić 1,5-2 litry wody mineralnej.
  • Unikaj zbyt długiego przesiadywania za stołem.
  • Po spożyciu głównego dania zrób przerwę przed kolejnym posiłkiem.
  • Posiłki spożywaj na małym talerzu, dzięki czemu Twoja porcja będzie wydawała się relatywnie większa.
  • Nie przesadzaj ze słodkościami, jako alternatywę wybierz suszone owoce bądź orzechy.
  • Każdego dnia dołącz porcję ruchu dla całej rodziny, może to być na przykład spacer na sanki czy wspólne lepienie bałwana.

Jakie zmiany warto wprowadzić?

  • Smażony karp-ciężkostrawna i bardzo tłusta potrawa, warto więc ograniczyć się do spożycia jednej porcji.
  • Ryba w galarecie–bogate źródło pełnowartościowego białka, zawiera kwasy tłuszczowe omega-3.
  • Barszcz-cenne źródło antyoksydantów, lekkostrawny i niskokaloryczny.
  • Bigos przyrządzony z tłustym mięsem i grzybami – ciężkostrawny, może powodować wzdęcia – aby więc potrawa była mniej kaloryczna i zdrowsza, warto zamienić mięso na chude np. z indyka czy kurczaka.
  • Pierogi z kapustą i grzybami – warto zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą. Aby ograniczyć kaloryczność potrawy warto pierogi spożywać gotowane, a nie odsmażane.
  • Kompot z suszu – dzięki wysokiej zawartości błonnika, który zawarty jest w suszonych owocach, będzie dobroczynnie wpływał na nasz układ trawienny.
  • Kutia czy makowiec – to bardzo kaloryczne ciasta, ze względu na dużą zawartość maku, bakalii oraz miodu. Może warto zapytać dietetyka o zdrowszą i lżejszą alternatywę?
  • Pierniczki – tradycyjne są pieczone z użyciem mąki pełnoziarnistej oraz miodu, zawierają mało tłuszczu oraz dużo błonnika. Przy pieczeniu warto zrezygnować z polewania ich lukrem.
  • Ryba po grecku – chuda ryba przygotowana na parze z dodatkiem warzyw, nadal będzie smaczna, a przy okazji niskokaloryczna i zdrowa.
  • Śledź w śmietanie – choć bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 może być ciężkostrawny, dlatego warto zamiast śmietanę na jogurt naturalny

Na koniec proponujemy przepis na pełnoziarniste paszteciki z kapustą i grzybami:

Składniki:

- 350 g pełnoziarnistej mąki
- 4 żółtka
- 1 szklanka mleka 1,5%
- 50 g masła
- 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- 50 g drożdży

Farsz:
- 400 g kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
 

  1. 1. W dużej misce rozmieszaj ciepłe mleko z dodatkiem cukru trzcinowego oraz drożdży.
  2. Odstaw do spienienia.
  3. W drugiej misce połącz mąkę pełnoziarnistą z 3 żółtkami oraz zaczynem.
  4. Mieszaj dodając masło.
  5. Ciasto zagniataj przez 15 minut, po tym czasie odstaw je do wyrośnięcia na 2 godziny.
  6. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na cienkie prostokąty.
  7. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i nakładaj farsz.
  8. Zawiń ciasto, a następnie wierzch posmaruj 1 żółtkiem połączonym z 2 łyżkami mleka.
  9. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Więcej przepisów można znaleźć na https://kcalmar.com/blog/


SMACZNEGO!

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: Janusz LemanowiczTreść komentarza: Przyjaciele z Grupy Badawczej LOC przesłali mi zbanowanego portalu faktypilskie.pl wpis Ciechanowskiego "ciech21:28, 11.09.2020 Hejtuje do zbydlęcenia od 15 lat. Niech zdycha w bólach i dłuuugo za to co zrobił innym." On się zwracał do mnie bezpośrednio, do Lemanowicza. Ten sztyft redakcyjny Tygodnika Nowego życzył, żebym zdechł akurat pięć lat temu, a sam umarł w Krajence za 8 tygodni, to jest 6 listopada 2020. Był to Honorowy Hakowy PRL. Zbierał haki na wszystkich i one go przygniotły swoją masą krytyczną jak uran-235 w bombie atomowej. I mówiąc brutalnie jebnął w kalendarz gregoriański.Data dodania komentarza: 13.11.2025, 21:59Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 11.Autor komentarza: demografia wiejskaTreść komentarza: O, ho ho! To już minęło 20 lat od Kameleon2005. Hipotetyczny pomiot córeczki miałby około 19 lat przy prawidłowym przebiegu ciąży. Już by mógł w razie chłopaka ruchać panienki białośliwskie, lub podkładać się pod chłopców spragnionych na sztywnym holu w razie córeczki.Data dodania komentarza: 13.11.2025, 12:29Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 11.Autor komentarza: ab ovoTreść komentarza: ab ovo, robota na marne 13:56, 23.07.2025 Według osób dobrze zorientowanych, a nawet profesjonalistów obserwacji i zbierania informacji, cała operacja próby poboru, podczas fety wręczenia trofeum zwycięzcy, gamety od Janusza Lemanowicza (internetowy Bakutilek) miała jeden cel. Należało pilnie ubogacić pulę genetyczną rodziny wielkiego redaktora, pseudointeligenta, szczególnie przez fachową aplikację nośnika kwasu deoksyrybonukleinowego z terrarium na płytkę Petriego z zawartością produktu ovariów napalonej córeczki, gotowego do multiplikacji wybitnych cech hejtera. Tak uzyskana zygota mogłaby być wprowadzona do środka dawczyni z nadzieją na rozwój. Dawczyni gamety żeńskiej była już wtedy gotowa do prokreacji a tatuś obawiał się, że wobec braku chłopaków może dojść z jej strony do sodomii, choćby z gadami. Konkurs "Kameleon2005" został pomyślany jako uwikłane w media źródło pozyskania gamety od wybitnego osobnika, co by hipotetycznie dawało szansę na potomstwo o inteligencji. Robota poszła na marne, bo triumfator konkursu nie przyszedł na fetę wręczenia trofeum, pokraki z garnkiem na głowie. Głupki złożyli ofertę stawiennictwa w środę, tylko nie napisali, w którą. Całą operacją konkursu zawiadywał redaktor naczelny Tygodnika Nowego Mariusz Szalbierz.Data dodania komentarza: 13.11.2025, 12:22Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 11.Autor komentarza: Pytko WoprosowTreść komentarza: W związku z triumfem starości nad intelektem pytam administrację sądu apelacji poznańskiej, czy sędzia Mariusz Sygrela (8.09.1960) odszedł na zasłużoną emeryturę 20.000 zł?Data dodania komentarza: 13.11.2025, 11:53Źródło komentarza: Robert Biskupiak: „Zmiany są dobre”Autor komentarza: pikselTreść komentarza: W ramach upraszczania dotarcia do najwybitniejszych pozycji literackich na portalu faktypilskie.pl odciętego w trybie "Error 1006" przypominamy idiotentext z roku 2009: "www.faktypilskie.pl 2009-03-15 14:06:09 Post scriptum Jak wynika z wpisów na konkurencyjnym portalu, nadal jestem tam jednym z ulubionych tematów. Z przykrością muszę jednak poinformować, że nie podejmę wypocin kilku klawiaturowych onanistów póki - tu powtórzę słowa mojego przedostatniego felietonu "internetowi opluwacze wykrzesają w sobie tyle odwagi, by plucie firmować własnym nazwiskiem". Znając specyfikę charakteru tego typu ludzi zdaję sobie sprawę, że nie ma na to żadnych szans. Gwoli prawdy przyznam, że tylko jeden z internautów podpisuje się w sposób nie zaciemniający jego identyfikacji, co od biedy można by uznać za namiastkę odwagi. Przeczytałem o nim niedawno, że ponoć w domu powinien mieć teraz więcej zajęcia, ale - -ak widać - nie jest ono na tyle absorbujące, by nie spełniać się pisarsko przy klawiaturze. Ale to akurat jest ten wyjątkowy przypadek, o którym rok temu napisałem, że g... nie tykam. I tego postanowienia konsekwentnie się trzymam". Na to, że g... tyka mnie mnie, nic nie poradzę. msz. Nie wiemy, kto kryje się pod kryptonimem "msz", ale z treści tej wypociny wnioskujemy, że tylko idiota mógł popełnić coś takiego. Kiedyś na sali sądowej jeden nieborak oskarżony zapytał Mariusza Szalbierza, co on by podłożył pod skrót: g...? Czy to coś ze zbioru: gawrosz, gnojek, gnida, gówno, głąb, ... Z innych dość mnogich wypowiedzi publicznych zauważamy, że Szalbierz pisywał o Lemanowiczu jako gównie. Jest w psychiatrii głębokich stanów oligofrenii doświadczalnie umotywowany pogląd, że matołki chętnie zajmują się gównem, malują ściany, dekorują swoje ciuchy, ugniatają jak ciasto na pierogi. Tak mają i tak ma autor wypierdzin na portalu faktypilski.pl dowodzonym przez Szalbierza. Czasem używał w swoich elukubracjach określenia: łajno, co jest tożsame z gównem.Data dodania komentarza: 13.11.2025, 10:58Źródło komentarza: Robert Biskupiak: „Zmiany są dobre”Autor komentarza: KURTTreść komentarza: I NEED A HELP HOW TO RECOVER MY LOST CRYTOPCURRENCY I know many things could have gone wrong this past few days investing online and getting burnt. I was also in your shoes when I invested into a binary option where I got scammed of $3000 of BTC but thanks to the help of TSUTOMU SHIMOMURA They assisted me in recovering back my lost BTC. I initially didn’t trust them but I was referred by a friend who I trust well. I was able to get my refund within the space of two weeks. Thanks to TSUTOMU SHIMOMURA, you can also contact them via Email: [email protected], or Telegram +1 ‪(832) 387-6620‬ and I’m sure you will be happy you did.Data dodania komentarza: 12.11.2025, 01:45Źródło komentarza: Robert Biskupiak: „Zmiany są dobre”
Reklama
Reklama