Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować danie główne z mięsa wieprzowego pochodzącego z rodzimych ras. W ciągu dwóch godzin musieli stworzyć cztery porcje autorskiej potrawy, wykazując się nie tylko techniką, ale i wyczuciem smaku oraz pomysłowością.
Aby zapewnić pełną bezstronność, gospodarze wydarzenia – ZSCKR Brzostowo – nie brali udziału w konkursie. Skupili się na stworzeniu komfortowych warunków dla uczestników i jury.
Prace młodych kucharzy oceniało profesjonalne jury w składzie: Marta Wika (wicedyrektor ZSCKR Brzostowo), Roman Jasiński (kierownik praktycznej nauki zawodu), Piotr Janeczko (szef kuchni i właściciel restauracji Jutrzenka w Białośliwiu), Arkadiusz Szulc (szef kuchni restauracji Marchew w hotelu Arche w Pile) oraz Łukasz Lofek (szef kuchni w Hotelu Filmar).
Wielkie gratulacje należą się wszystkim finalistom, a szczególne brawa powędrowały do zwycięzców:
I miejsce zdobył Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym (Emilia Bartosik i Wiktoria Bilik, opiekun: Iwona Westfalewska) za polędwiczkę wieprzową z muślinem w boczku wędzonym, puree ziemniaczane, sos demi-glace, szparagi i surówkę z kalarepy.
II miejsce przypadło ZSCKR w Studzieńcu (Zuzanna Falencka i Natalia Pstrągowska, opiekunowie: Agnieszka Struś, Dorota Kolbus) za zaplecioną polędwicę wieprzową z boczkiem, kakao i pistacjami w cieście francuskim z sosem serowo-pomarańczowym, szparagami i salsą z botwiny.
III miejsce zdobył ZS CKR w Kowalu (Kinga Januszewska i Patrycja Wilczyńska, opiekunowie: Elżbieta Woźniak, Anna Kopacka) za karkówkę w pierogach na sosie paprykowo-pomidorowym z grillowanymi szparagami, sosem holenderskim i glazurowanymi buraczkami.
Wyróżnienia za udział trafiły do drużyn z Sypniewa, Lututowa i Bielic.
Konkurs nie mógłby się odbyć bez wsparcia Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Organizatorzy dziękują wszystkim, którzy przyczynili się do sukcesu wydarzenia – nauczycielom, uczniom, partnerom i sponsorom.
Napisz komentarz
Komentarze