„ Moltych z pyry” - oto tegoroczna tematyka konkursu „Kulinarna Krajna”. Chodziło oczywiście o potrawy przygotowane z ziemniaków. W konkursie rywalizowało 13 zespołów z terenu powiatu pilskiego, w tym dwa zespoły z gminy Kaczory - do walki o tytuł najsmaczniejszej ziemniaczanej potrawy stanęły Koła Gospodyń Wiejskich z Jeziorek i Dziembówka.
Uczestnikom konkursowych zmagań pomysłów nie brakowało. Na stołach pojawiły się m.in. pyry z gzikiem, cepeliny (kartacze), szagówki, baki (placki ziemniaczane), rolady ziemniaczane, ciasto ziemniaczane, sernik z ziemniaka, pączki, rogale itp. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jeziorkach przygotowały „tradycyjne placki ziemniaczane z gulaszem wołowym”. Z kolei panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Dziembówku przyrządziły tzw. „pyrczok wielkopolski”.
„Wielkopolski pyrczok” to jadło z historią. W okolicy znany jest również pod nazwą „pantufczak”. Starsze członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Dziembówku pamiętają jeszcze stojący we wsi piec hutniczy (pozostałość po hucie szkła), w którym pieczono pantufczaka. W każdym tygodniu jedna z gospodyń rozpalała piec a wszystkie panie przygotowywały swoje dania i przynosiły do upieczenia w tym piecu. I choć dziś pieca już nie ma, panie nadal przygotowują „wielkopolski pyrczok”. Dalej zachwyca smakiem. A świadczy o tym niezbicie fakt, że „wielkopolski pyrczok” pań z Dziembówka zajął II miejsce w tegorocznym konkursie „Kulinarna Krajna”.
(Pb), (acz)
Napisz komentarz
Komentarze