Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

#Murem za gastro – smacznie, szybko, solidarnie

O solidarność i wsparcie pilskich lokali gastronomicznych, czyli zamawianie posiłków na wynos, proszą pomysłodawcy i organizatorzy akcji #Muremzagastro. Inicjatywa ma pomóc przetrwać pilskim restauracjom, kawiarniom i barom, które po decyzji premiera o zamknięciu gastronomii w całym kraju, znalazły się dramatycznej sytuacji.
#Murem za gastro – smacznie, szybko, solidarnie

Autor: Tarpil

Za nami pierwsza odsłona akcji, która od teraz ma się odbywać co tydzień, w każdą sobotę na pilskim targowisku przy ulicy Rynkowej. Chodzi o to, by wesprzeć branże gastronomiczną w tych trudnych czasach, gdy bary i restauracje mogą oferować dania tylko na wynos lub z dostawą do domów.

- Ta inicjatywa rozszerza naszą akcję wspierania gastronomii. Jakiś czas temu udostępniliśmy bilbordy, na których firmy gastronomiczne mogą reklamować swoją ofertę. W sobotę natomiast przedsiębiorcy mogą być z nami i „na żywo” reklamować oraz sprzedawać swoje produkty. Warto z tego skorzystać – zachęca Krzysztof Rauhut, właściciel firmy Studio K2.

Oferowana szeroka gama potraw sprzedawana będzie w postaci półproduktów, które następnie będzie można podgrzać (upiec) w domu.

– W imieniu całej pilskiej gastronomii, zapraszamy w sobotę na pilskie targowisko, gdzie po raz pierwszy odbędzie się akcja #Muremzagastro. Chcemy pokazać państwu swoje możliwości oferując potrawy, z których bardzo wiele w domu się nie robi. Będzie można je zakupić w postaci półproduktów, które następnie będzie można podgrzać lub upiec w domu – zachęca Grzegorz Graczyk, właściciel popularnego w Pile „Wyspiarza”.

– Mamy w ofercie wiele rzadkich potraw, w tym także wegańskich. Zapraszamy serdecznie kupowania i próbowania dodaje Mikołaj Siatkowski z lokalu „Gastrosfera”.

Aby ułatwić pilanom zamawianie i odbiór potraw - Gmina Piła i Spółka Tarpil - oddały do dyspozycji gastronomów kilka zadaszonych stoisk w głównej hali handlowej na terenie Targowiska nr 1 przy ulicy Rynkowej. Po raz pierwszy stanowiska gastronomiczne czynne będą już w najbliższą sobotę w godzinach od 8.00 do 14.00.

– Piła razem się wspiera od wielu miesięcy. Tym razem akcją #Muremzagastro pomagamy pilskiej gastronomi, która z powodu obostrzeń przeżywa duże kłopoty. Razem, solidarnie możemy przejść przez ten czas. Kupując przygotowane przez gastronomów potrawy, możecie państwo nie tylko przyjemnie i smacznie spędzić sobotni czas, ale także pomóc przedsiębiorcom w utrzymaniu firm i miejsc pracy wielu pilan. Serdecznie zapraszamy – podsumowała Beata Dudzińska, zastępca prezydenta Piły.

Taki sam cel mają publikowane od marca na stronie internetowej www.pila.pl dane teleadresowe działających w Pile lokali gastronomicznych oraz prowadzony na miejskiej stronie facebookowej wyjątkowo smaczny album Wspieramy lokalną gastronomię, gdzie oprócz nazw lokali, numerów telefonów i adresów mailowych, zamieszczamy menu potraw, serwowanych na wynos, przez pilskie restauracje, bistra, bary i kawiarnie. Od niedawna podobne dane, ale w rozszerzonej wersji publikujemy również na facebooku.

Właścicieli zachęcamy do zgłaszania punktów gastronomicznych zarówno do udziału w akcji #Muremzagastro, jak i do reklamowania się w albumie Wspieramy lokalną gastronomię”. Zgłoszenia przyjmowane są pod adresem: [email protected] lub telefonicznie pod numerem 532 190 991.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: selawiTreść komentarza: Te czynności bezprawne są przykładem szkaradzieństwa mentalnego napędzanego mafijnym układem powiatowym w przekonaniu, że co nam może zrobić jakiś szary żuczek, kiedy my mamy takich gigantów jak Romuald G. oprycznik z grupy obcinaczy palców! Werner skrewił wodza i nie żyje.Data dodania komentarza: 27.11.2025, 17:03Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 3Autor komentarza: co komu do czemuTreść komentarza: Jeden z tych gigantów przedkłada dwa piwa nad jedną kawę, będąc w domu. To co on w robocie, do czego jest zdolny w konsumpcji, kiedy musi być w robocie całą dobę, bo przecież, jak zapodał wydawca i naczelny Mariusz Szalbierz w wywiadzie dla Natalii Matuszewskiej, dziennikarz zawsze stoi w gotowości, bo może się zdarzyć w każdej chwili event wymagający jego bycia na miejscu zdarzenia.Data dodania komentarza: 27.11.2025, 16:56Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 3Autor komentarza: MnemozynaTreść komentarza: I policyjno-sądowy!Data dodania komentarza: 27.11.2025, 16:49Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 3Autor komentarza: Vit Okor LeoneTreść komentarza: Jeśli ktoś myśli, że członkowie miejscowego układu mafijnego będą składać akty pokuty lub samokrytyki, to znaczy, że on nie wie jak działa mafia, przestępczy układ polityczno-biznesowo-administracyjno-medialny.Data dodania komentarza: 27.11.2025, 16:47Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 3Autor komentarza: sierpień 2006Treść komentarza: Wyraźnie schudł. Będąc w Ujściu dostał takiej pyzy, że ledwo mieścił się w kadrze. Pamięć przywodzi nam nocne czuwania dwóch Przemysławów w Poznaniu, kiedy wysłani do śledzenia, czy głodujący w proteście członkowie Stowarzyszenia Ekologicznego Przyjaciół Ziemi Nadnoteckiej nie żrą jakiegoś Marsa, Snickersa, zapiekanki czy coś. Zaproszeni przez p. Koper do wejścia na teren protestujących dali na szybciora nóżkę spod urzędu wojewódzkiego na Libelta zostawiając ślad węglowy i miazmaty piwne. Dwa Przemki: Janicki i Zdunek paparazzi Wielkiego Smrodatora.Data dodania komentarza: 26.11.2025, 16:57Źródło komentarza: Policjant, grabarz, pisarz...Autor komentarza: niewiedza i zapomnienieTreść komentarza: To jest dwanaście deliktów kryminalnych a autor tych plugawych bezeceństw swobodnie leży do góry dupą i nic mu nie ubywa a sensie finansowym. W sensie intelektualnym też mu nie ubywa, bo z pustego nie naleje.Data dodania komentarza: 26.11.2025, 16:36Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 11.
Reklama
Reklama