Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

#Murem za gastro – smacznie, szybko, solidarnie

O solidarność i wsparcie pilskich lokali gastronomicznych, czyli zamawianie posiłków na wynos, proszą pomysłodawcy i organizatorzy akcji #Muremzagastro. Inicjatywa ma pomóc przetrwać pilskim restauracjom, kawiarniom i barom, które po decyzji premiera o zamknięciu gastronomii w całym kraju, znalazły się dramatycznej sytuacji.
#Murem za gastro – smacznie, szybko, solidarnie

Autor: Tarpil

Za nami pierwsza odsłona akcji, która od teraz ma się odbywać co tydzień, w każdą sobotę na pilskim targowisku przy ulicy Rynkowej. Chodzi o to, by wesprzeć branże gastronomiczną w tych trudnych czasach, gdy bary i restauracje mogą oferować dania tylko na wynos lub z dostawą do domów.

- Ta inicjatywa rozszerza naszą akcję wspierania gastronomii. Jakiś czas temu udostępniliśmy bilbordy, na których firmy gastronomiczne mogą reklamować swoją ofertę. W sobotę natomiast przedsiębiorcy mogą być z nami i „na żywo” reklamować oraz sprzedawać swoje produkty. Warto z tego skorzystać – zachęca Krzysztof Rauhut, właściciel firmy Studio K2.

Oferowana szeroka gama potraw sprzedawana będzie w postaci półproduktów, które następnie będzie można podgrzać (upiec) w domu.

– W imieniu całej pilskiej gastronomii, zapraszamy w sobotę na pilskie targowisko, gdzie po raz pierwszy odbędzie się akcja #Muremzagastro. Chcemy pokazać państwu swoje możliwości oferując potrawy, z których bardzo wiele w domu się nie robi. Będzie można je zakupić w postaci półproduktów, które następnie będzie można podgrzać lub upiec w domu – zachęca Grzegorz Graczyk, właściciel popularnego w Pile „Wyspiarza”.

– Mamy w ofercie wiele rzadkich potraw, w tym także wegańskich. Zapraszamy serdecznie kupowania i próbowania dodaje Mikołaj Siatkowski z lokalu „Gastrosfera”.

Aby ułatwić pilanom zamawianie i odbiór potraw - Gmina Piła i Spółka Tarpil - oddały do dyspozycji gastronomów kilka zadaszonych stoisk w głównej hali handlowej na terenie Targowiska nr 1 przy ulicy Rynkowej. Po raz pierwszy stanowiska gastronomiczne czynne będą już w najbliższą sobotę w godzinach od 8.00 do 14.00.

– Piła razem się wspiera od wielu miesięcy. Tym razem akcją #Muremzagastro pomagamy pilskiej gastronomi, która z powodu obostrzeń przeżywa duże kłopoty. Razem, solidarnie możemy przejść przez ten czas. Kupując przygotowane przez gastronomów potrawy, możecie państwo nie tylko przyjemnie i smacznie spędzić sobotni czas, ale także pomóc przedsiębiorcom w utrzymaniu firm i miejsc pracy wielu pilan. Serdecznie zapraszamy – podsumowała Beata Dudzińska, zastępca prezydenta Piły.

Taki sam cel mają publikowane od marca na stronie internetowej www.pila.pl dane teleadresowe działających w Pile lokali gastronomicznych oraz prowadzony na miejskiej stronie facebookowej wyjątkowo smaczny album Wspieramy lokalną gastronomię, gdzie oprócz nazw lokali, numerów telefonów i adresów mailowych, zamieszczamy menu potraw, serwowanych na wynos, przez pilskie restauracje, bistra, bary i kawiarnie. Od niedawna podobne dane, ale w rozszerzonej wersji publikujemy również na facebooku.

Właścicieli zachęcamy do zgłaszania punktów gastronomicznych zarówno do udziału w akcji #Muremzagastro, jak i do reklamowania się w albumie Wspieramy lokalną gastronomię”. Zgłoszenia przyjmowane są pod adresem: [email protected] lub telefonicznie pod numerem 532 190 991.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: Pan TraktorTreść komentarza: Już wydawało się, że wziął azymut na cmentarz, bo miał dość wszystkiego. Mimo to okazuje się, że nasz pieszczoch wiejskiego zaścianka żyje i daje radę coś opisać w cyklu ciągłej gotowości "W Białośliwiu stanęli do konkursu na temat bezpiecznej pracy rolnika Mariusz Szalbierz 09:49, 27.11.2025 Aktualizacja: 10:04, 27.11.2025", ujawnionej w wywiadzie dla Natalii Matuszewskiej, że dziennikarz jest zawsze tam, gdzie coś się dzieje. A co może się dziać poza Białośliwiem? Nic.To miał blisko.Data dodania komentarza: 30.11.2025, 16:16Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 10Autor komentarza: cbdoTreść komentarza: Odnosząc się do całości tekstu z Tygodnika Nowego zamieszczonego 22 sierpnia 2006 roku przez Szalbierza jako przewodniczącego Kolegium Redakcyjnego, możemy pokusić się o wyrażenie poglądu mocno osadzonego w realiach roboty naczelnego, że jest on czołowym przedstawicielem kołtuństwa, ciemnoty wieśniackiej ogólnie zwanej obskurantyzmem. Wieś od wieków jest ostoją tradycji ale też jest rezerwuarem zaściankowego prymitywizmu.Data dodania komentarza: 30.11.2025, 10:53Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 10Autor komentarza: angolTreść komentarza: "pink ponk" to po naszemu z angielskiego różowa zgnilizna.Data dodania komentarza: 30.11.2025, 09:56Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 10Autor komentarza: nowoczesność w chawirzeTreść komentarza: Jako naczelny pornograf gminny do góry dupą wprowadził tę procedurę polegiwania dla osiągnięcia celu, a mianowicie wydłużenie fiuta tak, żeby mógł sobie zrobić auto immisio do anusa. Zrobił w sienniku dziurę i przywiązał sobie ormowskie buty po tatusiu. Ma jednocześnie spełniony warunek sadystyczności, bo boli.Data dodania komentarza: 30.11.2025, 09:54Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 10Autor komentarza: mariuszowatość onanistycznaTreść komentarza: naczelnym pornografem z odcieniem sadystycznym jest wielki redaktor z wiochy. wystarczy poczytać jego eseje, wypracowania, artykuły.Data dodania komentarza: 28.11.2025, 22:45Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 10Autor komentarza: oto jest pytanieTreść komentarza: Był kiedyś zespół gitarowy "Czerwono - Czarni". Czy to byli Ukraińcy pod banderą banderowców?Data dodania komentarza: 28.11.2025, 21:19Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 19.
Reklama
Reklama