Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Najpopularniejsze odmiany kuchni chińskiej

Chiny to największy kraj na świecie, którego poszczególne regiony różnią się kulturą, zwyczajami, a nawet kuchnią. Oczywiście mają one wspólny mianownik, czyli trzymanie się zasady pięciu smaków (słodki, kwaśny, gorzki, słony i ostry), ale w konkretnych prowincjach niektóre z nich są dominujące na innymi.
  • 09.10.2019 15:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Najpopularniejsze odmiany kuchni chińskiej

Kuchnia chińska ma wielu zwolenników, również w Polsce. Właściwie w każdym większym i mniejszym mieście w naszym kraju funkcjonuje restauracja serwująca dania chińskie – Poznań, Piła i inne miasta w Wielkopolsce nie są tu żadnym wyjątkiem. Czy jednak zamawiając ulubioną potrawę zastanawiamy się, z jakiej konkretnie odmiany kuchni pochodzi? Poniższe wskazówki pozwolą rozwiązać tę zagadkę!

Kuchnia syczuańska

Dania kuchni syczuańskiej są bardzo aromatyczne oraz pikantne. Do ich przyprawiania używa się sporej ilości soli, ale także imbir, chilli oraz czosnek. Najpopularniejszą metodą przyrządzania posiłków jest smażenie na dużym ogniu. Wśród najlepiej znanych potraw znajduje się m.in. makaron dandan, kurczak gonbao oraz kaczka wędzona w liściach herbaty.

Kuchnia kantońska

Jest pełna dań mięsnych, które wydawać się mogą nam kontrowersyjne. Zupa z węża lub z płetwy rekina, gulasze z podrobów, a także stuletnie jaja – nie są to potrawy, które znaleźć można w menu pierwszej lepszej restauracji. Z drugiej strony, typowe dla kuchni kantońskiej są lekkie, gotowane na parze pierożki dim sum.

Kuchnia pekińska

W porównaniu do kuchni innych regionów Chin jest dość tłusta, ale jej dania są wykwintne, często wymagające wielogodzinnego przygotowania. Sztandarowa potrawa to oczywiście kaczka po pekińsku, z charakterystyczną chrupiącą złocistą skórką. Kuchnia pekińska jest jednocześnie słodko-kwaśna, choć oczywiście nie stroni również o przypraw pikantnych.

Kuchnia szanghajska

Jest dość łagodna i słodka, więc najbardziej lubiana przez Europejczyków. Jest bogata m.in. w dania rybne oraz z owoców morza. Popularne jest wykorzystywanie w daniach sera tofu oraz owoców. Do marynowania mięsa często wykorzystuje się alkohol.

--- Artykuł sponsorowany ---


Ostatnie komentarze
Autor komentarza: rykhienTreść komentarza: Szanowny Panie Dziennikarzu w sprawozdaniu sportowym należy podać wyniki jakie osiągnęli zawodnicy, a szczególnie P Burmistrz, jeżeli też uczestniczył w zawodach.Data dodania komentarza: 30.06.2025, 18:02Źródło komentarza: Z wędką po przygodęAutor komentarza: jaTreść komentarza: Zbychu odszedł był w podskokach, bo nikt już nie chciał czytać jego orwellowskiej dłubaniny w rzeczywistości. Zdanie o przeroście etycznej wrażliwości jest bez sensu. Można je zapisać w annałach dziennikarstwa jako przykład głupoty patologicznej, nienaprawialnej. Prześcignął Krzysztofa Figla w jego wydumce o melodii i stałej zwrotce.Data dodania komentarza: 29.06.2025, 20:35Źródło komentarza: Kult kłamstwaAutor komentarza: PP 27208Treść komentarza: Podobno jednym ze źródeł traumy, która doprowadziła do przedwczesnej śmierci była nieudana próba zamontowania w aucie Lemanowiczów podsłuchu, kiedy Ceranowski już się wyniósł ze swoim zestawem aparatury podsłuchowej. Frustracji i fiksacji dał wyraz w skardze żurnalisty na swoją klęskę montera gminnego Pegasusa: "Nie mamy nagrań z rozmowy Lemanowiczów w samochodzie w drodze powrotnej z Tuczna. Możemy się jedynie domyślać, że wracali zadowoleni. Przekonani, że uratowali sytuację. Spełnili polecenie prokuratora Kiełka. Proces będzie się mógł toczyć. A jeśli - jak zapowiada Kiełek - Stokłosa przegra i znajdzie się za kratkami - to wypełni się marzenie ich życia. Ciesząc się nie dostrzegli, bo przerasta to ich etyczną wrażliwość, jak obrzydliwe było i jest ich postępowanie, jak bardzo ulegli obsesyjnej nienawiści do człowieka, który nigdy w życiu nie zrobił im nic złego". Wielki Smrodator nie musiał robić nic złego. Wystarczyło wietrzyć instalacje śmiłowskiej smrodosytni.Data dodania komentarza: 28.06.2025, 23:05Źródło komentarza: Kult kłamstwaAutor komentarza: ciekwaska podfruwajkaTreść komentarza: Jednocześnie trzeba przypomnieć, kto to jest ten słynny Bakutilek? Bo nie wiemData dodania komentarza: 28.06.2025, 14:49Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: o antymicieTreść komentarza: Przypomnijmy dzieło Antymita (Ciechanowski, Ożarowski, Szalbierz). Antymit Wysłany: Czw Gru 21, 2006 0:27 Dołączył: 16 Gru 2006 Posty: 30 Dopisałem aneks do wiersza "Ogr i ogrzyca" pt. "Szczylek Bakutilek" Jest tu w Pile taki szczylek Co ma ksywę Bakutilek Ni to pisarz ni poeta Taki fiksat wierszokleta Pisze wierszem pisze prozą Z szamba weną z szamba zgrozą Tak mu się ostatnio stało Że mu szambo się wylało Taki z niego wielki Rambo Co mu nawet własne szambo Pękło nagle na połowę I wylało się na głowę A miał przecież szambo owe Wylać wrogom swym na głowę Teraz biada nad swym losem Ze srebrników pełnym trzosem Jak wypełnić szambo nowe Wylać wrogom go na głowę By się znowu podobało Swym niejawnym pryncypałom Teraz śmierdzi tęgo szczylek Fekaliami i szczochami Taki szczylek Bakutilek Umoczony ubekami _________________ A ludek się śmieje Jest to wielkie dzieło, wiekopomne zwłaszcza po walnięciu w kalendarz Ciechanowskiego. Już nie ma zatem pełnego Antymita. Jeszcze zostałi dwaj inni, chlejący uciekinierzy z Piły.Data dodania komentarza: 25.06.2025, 11:04Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: ~@`Treść komentarza: Kłamstwo jest ponadczasowe. Noska nie żyje a kult kłamstwa trzyma się zdrowo.Data dodania komentarza: 25.06.2025, 09:41Źródło komentarza: Kult kłamstwa
Reklama
Reklama