Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Najpopularniejsze odmiany kuchni chińskiej

Chiny to największy kraj na świecie, którego poszczególne regiony różnią się kulturą, zwyczajami, a nawet kuchnią. Oczywiście mają one wspólny mianownik, czyli trzymanie się zasady pięciu smaków (słodki, kwaśny, gorzki, słony i ostry), ale w konkretnych prowincjach niektóre z nich są dominujące na innymi.
  • 09.10.2019 15:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Najpopularniejsze odmiany kuchni chińskiej

Kuchnia chińska ma wielu zwolenników, również w Polsce. Właściwie w każdym większym i mniejszym mieście w naszym kraju funkcjonuje restauracja serwująca dania chińskie – Poznań, Piła i inne miasta w Wielkopolsce nie są tu żadnym wyjątkiem. Czy jednak zamawiając ulubioną potrawę zastanawiamy się, z jakiej konkretnie odmiany kuchni pochodzi? Poniższe wskazówki pozwolą rozwiązać tę zagadkę!

Kuchnia syczuańska

Dania kuchni syczuańskiej są bardzo aromatyczne oraz pikantne. Do ich przyprawiania używa się sporej ilości soli, ale także imbir, chilli oraz czosnek. Najpopularniejszą metodą przyrządzania posiłków jest smażenie na dużym ogniu. Wśród najlepiej znanych potraw znajduje się m.in. makaron dandan, kurczak gonbao oraz kaczka wędzona w liściach herbaty.

Kuchnia kantońska

Jest pełna dań mięsnych, które wydawać się mogą nam kontrowersyjne. Zupa z węża lub z płetwy rekina, gulasze z podrobów, a także stuletnie jaja – nie są to potrawy, które znaleźć można w menu pierwszej lepszej restauracji. Z drugiej strony, typowe dla kuchni kantońskiej są lekkie, gotowane na parze pierożki dim sum.

Kuchnia pekińska

W porównaniu do kuchni innych regionów Chin jest dość tłusta, ale jej dania są wykwintne, często wymagające wielogodzinnego przygotowania. Sztandarowa potrawa to oczywiście kaczka po pekińsku, z charakterystyczną chrupiącą złocistą skórką. Kuchnia pekińska jest jednocześnie słodko-kwaśna, choć oczywiście nie stroni również o przypraw pikantnych.

Kuchnia szanghajska

Jest dość łagodna i słodka, więc najbardziej lubiana przez Europejczyków. Jest bogata m.in. w dania rybne oraz z owoców morza. Popularne jest wykorzystywanie w daniach sera tofu oraz owoców. Do marynowania mięsa często wykorzystuje się alkohol.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: nosTreść komentarza: Ciekawe, czy główny szef lubi wychlać? Na korytarzu sądu rejonowego zwykł był zalatywać alkoholem, ale to mogły być miazmaty wysokogatunkowych radzieckich odekałonów ( po francusku: eau de cologne).Data dodania komentarza: 12.12.2025, 13:11Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 2Autor komentarza: ślązokTreść komentarza: A "odsłuciuląc"?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 13:05Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 2Autor komentarza: Checkpoint CharlieTreść komentarza: Dysponent wszystkiego na tym wieśniackim portalu, dzisiaj, a więc w roku 2025, przeszedł do realizacji dalszego rozwoju polityki rozpadowej mediów gminnych. Wprowadził tryb "Error 1006", co jest równoznaczne z banem. To wynika z niemocy umysłu i strachu przed kompromitacją w środowisku pato-żurnalistyki miejscowej koterii trzymającej władzę w powiecie. Nie ma wolności, jest cenzura. To się nadaje do analizy psychiatrycznej i ewentualnego leczenia. Alkoholizm ma destrukcyjny wpływ na wszystko.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 12:58Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 2Autor komentarza: poliglotaTreść komentarza: Pan poseł jest ciemny blond. I nie jest to ciemnota intelektu. Dla ludzi pokroju i wyborów narodowych typowych dla Tuska podaje się fur dojczland: Dunkelblond.Data dodania komentarza: 11.12.2025, 20:28Źródło komentarza: Nieobecność w roli głównej …Autor komentarza: FryzjerTreść komentarza: Czy Pan Poseł jest blondynem czy brunetem?Data dodania komentarza: 11.12.2025, 14:43Źródło komentarza: Nieobecność w roli głównej …Autor komentarza: SmerfTreść komentarza: Jako polonista, w swojej twórczości nie stronił od błądzenia w ortografii ojczystej.Data dodania komentarza: 11.12.2025, 09:28Źródło komentarza: Historia Piły i okolic w najnowszych książkach Zbigniewa Noski
Reklama
Reklama