Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Najpopularniejsze odmiany kuchni chińskiej

Chiny to największy kraj na świecie, którego poszczególne regiony różnią się kulturą, zwyczajami, a nawet kuchnią. Oczywiście mają one wspólny mianownik, czyli trzymanie się zasady pięciu smaków (słodki, kwaśny, gorzki, słony i ostry), ale w konkretnych prowincjach niektóre z nich są dominujące na innymi.
  • 09.10.2019 15:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Najpopularniejsze odmiany kuchni chińskiej

Kuchnia chińska ma wielu zwolenników, również w Polsce. Właściwie w każdym większym i mniejszym mieście w naszym kraju funkcjonuje restauracja serwująca dania chińskie – Poznań, Piła i inne miasta w Wielkopolsce nie są tu żadnym wyjątkiem. Czy jednak zamawiając ulubioną potrawę zastanawiamy się, z jakiej konkretnie odmiany kuchni pochodzi? Poniższe wskazówki pozwolą rozwiązać tę zagadkę!

Kuchnia syczuańska

Dania kuchni syczuańskiej są bardzo aromatyczne oraz pikantne. Do ich przyprawiania używa się sporej ilości soli, ale także imbir, chilli oraz czosnek. Najpopularniejszą metodą przyrządzania posiłków jest smażenie na dużym ogniu. Wśród najlepiej znanych potraw znajduje się m.in. makaron dandan, kurczak gonbao oraz kaczka wędzona w liściach herbaty.

Kuchnia kantońska

Jest pełna dań mięsnych, które wydawać się mogą nam kontrowersyjne. Zupa z węża lub z płetwy rekina, gulasze z podrobów, a także stuletnie jaja – nie są to potrawy, które znaleźć można w menu pierwszej lepszej restauracji. Z drugiej strony, typowe dla kuchni kantońskiej są lekkie, gotowane na parze pierożki dim sum.

Kuchnia pekińska

W porównaniu do kuchni innych regionów Chin jest dość tłusta, ale jej dania są wykwintne, często wymagające wielogodzinnego przygotowania. Sztandarowa potrawa to oczywiście kaczka po pekińsku, z charakterystyczną chrupiącą złocistą skórką. Kuchnia pekińska jest jednocześnie słodko-kwaśna, choć oczywiście nie stroni również o przypraw pikantnych.

Kuchnia szanghajska

Jest dość łagodna i słodka, więc najbardziej lubiana przez Europejczyków. Jest bogata m.in. w dania rybne oraz z owoców morza. Popularne jest wykorzystywanie w daniach sera tofu oraz owoców. Do marynowania mięsa często wykorzystuje się alkohol.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: selawiTreść komentarza: Gdy stary śpi wytrwale snem opoja, małżonka ma luz, by wypełnić luzy w miejscu do tego przeznaczonym. Dlatego wraca z pracy później i pachnie śledzikiem a majty ma jeszcze wilgotne.Data dodania komentarza: 1.12.2025, 16:58Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: Miazmetto FetorinoTreść komentarza: W dodatku, na rogu Wawelska - Ludowa działa chwalebnie sklep rzeźniczy Stokłosy.Data dodania komentarza: 1.12.2025, 16:55Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: tremeza rendereengusTreść komentarza: O ile się roschodzi o gęstość smrodową, to żaden w promieniu 50 kilometrów nie może konkurować ze smrodem-odorem śmiłowskim "farmutiloza fetor".Data dodania komentarza: 1.12.2025, 16:52Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: spisTreść komentarza: Są tacy: Waldemar, Martyna, Adrian, Maciej. Wszystko Płócienniki.Data dodania komentarza: 1.12.2025, 14:45Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: MesalinaTreść komentarza: Sędzia Płóciennik jest znany.Data dodania komentarza: 1.12.2025, 14:37Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: Te Mi DaTreść komentarza: 26 lutego 2014 sędzia Płóciennik wygłaszając ustne uzasadnienie wyroku, słowo oznaczające kwas deoksyrybonukleinowy zapisany w skrócie deena, odczytał: dina, czym dał dowód głębokiego niezrozumienia tego, o czym przyszło mu wyrokować.Data dodania komentarza: 1.12.2025, 13:39Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.
Reklama
Reklama