Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Młodzież z Gastronomika na stażu w Portugalii

Piętnaścioro uczniów i dwoje opiekunów z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile wróciło ze stażu, który odbywał się w Bradze w północnej Portugalii. Wyjazd odbył się w ramach pierwszej tury projektu ,,Usługi gastronomiczne i hotelarskie przyszłością rynku pracy", realizowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój Konkurs 2018 pod nazwą ,,Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów kadry kształcenia zawodowego”.
Młodzież z Gastronomika na stażu w Portugalii

W czasie pobytu w Portugalii uczniowie pilskiego Gastronomika zdobywali nowe umiejętności zawodowe, nabywali kompetencje językowe i społeczne, poznawali kulturę oraz historię kraju. Młodzież odbywała staże zawodowe w zakładach gastronomicznych na terenie Bragi współpracując także z praktykantami z innych krajów Unii Europejskiej. Stażyści mieli możliwość zapoznania się z tajnikami kuchni portugalskiej. Wspólnie z pracownikami przygotowywali regionalne potrawy oraz obsługiwali gości restauracji. - Była to doskonała możliwość podniesienia kompetencji nie tylko zawodowych, ale i językowych- podsumowuje Monika Rój, wicedyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile, która już dziś zalicza wyjazd do bardzo udanych. - Znakomita współpraca z pracownikami oraz przyjazna atmosfera sprzyjały zawieraniu nowych przyjaźni.

Program wyjazdu obfitował także w elementy o charakterze kulturalnym i historycznym. Jak wynika z relacji uczestników projektu, podczas pierwszych dni pobytu uczniowie wraz ze znakomitym przewodnikiem zwiedzili Bragę, jedno z najstarszych miast w Portugalii oraz sanktuarium Bom Jesus do Monte. Uczestnicy projektu wzięli także udział w wycieczkach do Viana do Castelo, Porto, Lizbony i Fatimy.

Czas wolny obfitował w wiele atrakcji. Stażyści chętnie spacerowali klimatycznymi uliczkami starego miasta, zwiedzając zabytki Bragi. Jedną z największych przyjemności sprawił im całodniowy pobyt w miejscowości Ofir połączony z relaksem nad brzegiem Oceanu Atlantyckiego.

Monika Rój:- Podsumowaniem stażu było spotkanie z managerami organizacji Bragamob, podczas którego uczestnikom zostały wręczone certyfikaty uczestnictwa w projekcie. Upominkami promującymi Powiat Pilski podziękowaliśmy za wspaniałą opiekę i serdeczne przyjęcie.

Partnerami w projekcie są: Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile (Polska) oraz organizacja APLICAPROPOSTA LDA, Braga Mobility Open (Portugalia).



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: selawiTreść komentarza: Te czynności bezprawne są przykładem szkaradzieństwa mentalnego napędzanego mafijnym układem powiatowym w przekonaniu, że co nam może zrobić jakiś szary żuczek, kiedy my mamy takich gigantów jak Romuald G. oprycznik z grupy obcinaczy palców! Werner skrewił wodza i nie żyje.Data dodania komentarza: 27.11.2025, 17:03Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 3Autor komentarza: co komu do czemuTreść komentarza: Jeden z tych gigantów przedkłada dwa piwa nad jedną kawę, będąc w domu. To co on w robocie, do czego jest zdolny w konsumpcji, kiedy musi być w robocie całą dobę, bo przecież, jak zapodał wydawca i naczelny Mariusz Szalbierz w wywiadzie dla Natalii Matuszewskiej, dziennikarz zawsze stoi w gotowości, bo może się zdarzyć w każdej chwili event wymagający jego bycia na miejscu zdarzenia.Data dodania komentarza: 27.11.2025, 16:56Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 3Autor komentarza: MnemozynaTreść komentarza: I policyjno-sądowy!Data dodania komentarza: 27.11.2025, 16:49Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 3Autor komentarza: Vit Okor LeoneTreść komentarza: Jeśli ktoś myśli, że członkowie miejscowego układu mafijnego będą składać akty pokuty lub samokrytyki, to znaczy, że on nie wie jak działa mafia, przestępczy układ polityczno-biznesowo-administracyjno-medialny.Data dodania komentarza: 27.11.2025, 16:47Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 3Autor komentarza: sierpień 2006Treść komentarza: Wyraźnie schudł. Będąc w Ujściu dostał takiej pyzy, że ledwo mieścił się w kadrze. Pamięć przywodzi nam nocne czuwania dwóch Przemysławów w Poznaniu, kiedy wysłani do śledzenia, czy głodujący w proteście członkowie Stowarzyszenia Ekologicznego Przyjaciół Ziemi Nadnoteckiej nie żrą jakiegoś Marsa, Snickersa, zapiekanki czy coś. Zaproszeni przez p. Koper do wejścia na teren protestujących dali na szybciora nóżkę spod urzędu wojewódzkiego na Libelta zostawiając ślad węglowy i miazmaty piwne. Dwa Przemki: Janicki i Zdunek paparazzi Wielkiego Smrodatora.Data dodania komentarza: 26.11.2025, 16:57Źródło komentarza: Policjant, grabarz, pisarz...Autor komentarza: niewiedza i zapomnienieTreść komentarza: To jest dwanaście deliktów kryminalnych a autor tych plugawych bezeceństw swobodnie leży do góry dupą i nic mu nie ubywa a sensie finansowym. W sensie intelektualnym też mu nie ubywa, bo z pustego nie naleje.Data dodania komentarza: 26.11.2025, 16:36Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 11.
Reklama
Reklama