Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Uczniowie Gastronomika gotowali w Bolonii

PIŁA/ BOLONIA - Makarony na wiele sposobów, wszechobecna pizza, owoce morza – przygotowywali włoskie potrawy każdego dnia!    
Uczniowie Gastronomika gotowali w Bolonii

Prawie 4 tygodnie wakacji uczniowie pilskiego „Gastronomika” spędzili na praktykach zawodowych w Bolonii we Włoszech. Wszystko w ramach programu Erasmus +.

Grupa 25 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych wraz z dwoma opiekunami, w ramach programu Erasmus +, uczestniczyła w projekcie „Praktyka zagraniczna krokiem w przyszłość zawodową” we włoskiej Bolonii.

- Dzięki projektowi uczestnicy stażu mogli poznać funkcjonowanie zakładów gastronomicznych oraz hotelarskich we Włoszech. Każdego dnia mogli uczestniczyć w przyrządzaniu potraw charakterystycznych dla tego pięknego regionu. Makarony na wiele sposobów, wszechobecna pizza, owoce morza, to raj dla przyszłego kucharza. Nie ma kraju, w którym lepiej można poznać smaki, aromaty przypraw, a także serwowanie potraw z ogromną radością, swobodą charakterystyczną dla południa Europy – relacjonuje Marzena Nalepa.  

Uczniowie nie przestawali gotować również w czasie wolnym, każdy chciał przygotować „coś włoskiego”, dlatego też makaron królował przez cały pobyt w Bolonii.

- Hotelarze zapoznali się z procedurami obsługi klienta w zakładach hotelarskich oraz organizacja pracy w hotelach.

Dodajmy, że uczestnicy stażu poznali również inne miasta pięknej Toskanii – Wenecję i Florencję. Miasta z niezliczoną ilością zabytków, cudami architektury. Dla większości z nich był to pierwszy wyjazd zagraniczny w życiu. Takie wspomnienia pozostają na całe życie…

M.N.

oprac. bek



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: bum cyk bara-bungaTreść komentarza: Szalbierz przewrócił jasia hejterka, żeby go wyruchać, ale mu się nie udało, więc zrobił mu "Error 1006".Data dodania komentarza: 1.11.2025, 11:55Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: reparacjaTreść komentarza: A rozbiory, Bismarck, HaKaTa?Data dodania komentarza: 1.11.2025, 11:50Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: lud pracyTreść komentarza: Szkopskie propozycje znamy szczególnie od 1 września 1939. Wypierdalać!Data dodania komentarza: 1.11.2025, 11:49Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: The twisted chickensTreść komentarza: Tego nie można wykluczyć w wieśniackim systemie społeczno-politycznym zbliżonym do Rodziny Soprano.Data dodania komentarza: 1.11.2025, 11:00Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: grupa badawcza Ćwiek - GóźdźTreść komentarza: Z naszej wiedzy wiemy, że białe przeszukania w cudzych domach upodobał sobie niejaki redaktor Szalbierz i publikował w Internecie wyniki swoich badań nie wyłączając opisu kibla .Data dodania komentarza: 1.11.2025, 10:53Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: The twisten chickensTreść komentarza: Dotarło do naszej grupy swingersowej, że jakiś niewydarzony chłystek administrujący dupą do góry portalem faktypilskie.pl w rozsypce, zablokował nieznanemu nam Lemanowi dostęp do tego rozpadającego się forum portalowego. Ciekawe, jakie przesłanki oprócz dziedzicznego strachu kierowały tym gamoniem. Wiadomo, że z inteligencją mu nie po drodze zważywszy na jego cechy ludzkie: zapomnienie, niewiedza, lenistwo, skłonność do łażenia po cudzym domu, upodobanie do picia z flaszek.Data dodania komentarza: 1.11.2025, 10:49Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.
Reklama
Reklama