Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Uczniowie Gastronomika gotowali w Bolonii

PIŁA/ BOLONIA - Makarony na wiele sposobów, wszechobecna pizza, owoce morza – przygotowywali włoskie potrawy każdego dnia!    
Uczniowie Gastronomika gotowali w Bolonii

Prawie 4 tygodnie wakacji uczniowie pilskiego „Gastronomika” spędzili na praktykach zawodowych w Bolonii we Włoszech. Wszystko w ramach programu Erasmus +.

Grupa 25 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych wraz z dwoma opiekunami, w ramach programu Erasmus +, uczestniczyła w projekcie „Praktyka zagraniczna krokiem w przyszłość zawodową” we włoskiej Bolonii.

- Dzięki projektowi uczestnicy stażu mogli poznać funkcjonowanie zakładów gastronomicznych oraz hotelarskich we Włoszech. Każdego dnia mogli uczestniczyć w przyrządzaniu potraw charakterystycznych dla tego pięknego regionu. Makarony na wiele sposobów, wszechobecna pizza, owoce morza, to raj dla przyszłego kucharza. Nie ma kraju, w którym lepiej można poznać smaki, aromaty przypraw, a także serwowanie potraw z ogromną radością, swobodą charakterystyczną dla południa Europy – relacjonuje Marzena Nalepa.  

Uczniowie nie przestawali gotować również w czasie wolnym, każdy chciał przygotować „coś włoskiego”, dlatego też makaron królował przez cały pobyt w Bolonii.

- Hotelarze zapoznali się z procedurami obsługi klienta w zakładach hotelarskich oraz organizacja pracy w hotelach.

Dodajmy, że uczestnicy stażu poznali również inne miasta pięknej Toskanii – Wenecję i Florencję. Miasta z niezliczoną ilością zabytków, cudami architektury. Dla większości z nich był to pierwszy wyjazd zagraniczny w życiu. Takie wspomnienia pozostają na całe życie…

M.N.

oprac. bek



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: nalepa-polepaTreść komentarza: Obecnie przeszedł na niższe piętro dziadostwa przez zastosowanie bana typu "Error 1006". Gdy ma się we łbie wódkę i kiełbasę, to taki tryb jest jedynie słuszny: żarcie - picie - defekacja - sikanie - rzyganko w gaju tujowym.Data dodania komentarza: 22.11.2025, 14:05Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 13.Autor komentarza: przykładyTreść komentarza: Co ty chcesz od inteligencji typu radzieckiego, że niby kaleka? A Łysenko, który sadził drzewa korzeniami do góry, a Ethel Rosenberg, która ukradła w Los Alamos tajemnice konstrukcji bomby atomowej dla ruskich? To geniusze głupoty i zdrady.Data dodania komentarza: 22.11.2025, 13:56Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 13.Autor komentarza: barabara - BASZTreść komentarza: A mógł się zapić na śmierć, jak tatuś zamana. zaman był aktywistą portalu dzienniknowy.Data dodania komentarza: 21.11.2025, 22:36Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: Alicja z krainy blubraTreść komentarza: Nie, ciekawska podfruwajko. To jest sztuczna inteligencja AI (po angielsku: artificial intelligence).Data dodania komentarza: 21.11.2025, 16:53Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: ciekawska podfruwajkaTreść komentarza: Czy Al, to jest symbol chemiczny glinu (po łacinie Aluminium)?Data dodania komentarza: 21.11.2025, 16:50Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: paleodziennikarstwo gminneTreść komentarza: Czyli hipoteza LeMana o zmarnowanym deena może być uznana za teorię? Bo tak się wyraził Le Man jako Bakutilek dawno temu.Data dodania komentarza: 21.11.2025, 16:47Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.
Reklama
Reklama