Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Uczniowie Gastronomika gotowali w Bolonii

PIŁA/ BOLONIA - Makarony na wiele sposobów, wszechobecna pizza, owoce morza – przygotowywali włoskie potrawy każdego dnia!    
Uczniowie Gastronomika gotowali w Bolonii

Prawie 4 tygodnie wakacji uczniowie pilskiego „Gastronomika” spędzili na praktykach zawodowych w Bolonii we Włoszech. Wszystko w ramach programu Erasmus +.

Grupa 25 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych wraz z dwoma opiekunami, w ramach programu Erasmus +, uczestniczyła w projekcie „Praktyka zagraniczna krokiem w przyszłość zawodową” we włoskiej Bolonii.

- Dzięki projektowi uczestnicy stażu mogli poznać funkcjonowanie zakładów gastronomicznych oraz hotelarskich we Włoszech. Każdego dnia mogli uczestniczyć w przyrządzaniu potraw charakterystycznych dla tego pięknego regionu. Makarony na wiele sposobów, wszechobecna pizza, owoce morza, to raj dla przyszłego kucharza. Nie ma kraju, w którym lepiej można poznać smaki, aromaty przypraw, a także serwowanie potraw z ogromną radością, swobodą charakterystyczną dla południa Europy – relacjonuje Marzena Nalepa.  

Uczniowie nie przestawali gotować również w czasie wolnym, każdy chciał przygotować „coś włoskiego”, dlatego też makaron królował przez cały pobyt w Bolonii.

- Hotelarze zapoznali się z procedurami obsługi klienta w zakładach hotelarskich oraz organizacja pracy w hotelach.

Dodajmy, że uczestnicy stażu poznali również inne miasta pięknej Toskanii – Wenecję i Florencję. Miasta z niezliczoną ilością zabytków, cudami architektury. Dla większości z nich był to pierwszy wyjazd zagraniczny w życiu. Takie wspomnienia pozostają na całe życie…

M.N.

oprac. bek



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: o nieszczęściachTreść komentarza: I jest ciągły smutek walcowany półlitrówką wódki, jak podał Jarosław Poloczek,co mu zawsze pod górę. To jest bardzo dziwna sytuacja, że on posuwa na 4 Stycznia, żeby się nałoić z kumplem. Mogą też dołączyć niekumaci z Białośliwia.Data dodania komentarza: 7.12.2025, 19:05Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 2Autor komentarza: szeregowiec RajanTreść komentarza: Mariusz Szalbierz powinien był, po umorzeniu śledztwa w sprawie jak wyżej, zawiadomić poszkodowanych niezależnie od publikacji w przekaziorach gminnych i powiatowych. Wytworzona przez komunę tradycja nieodpowiedzialności zwalnia jednak uczestników mafijnych koterii miejscowego grajdoła od zachowań godnych. Ci ludzie tworzą atmosferę jak w niewietrzonej żołnierskiej sali koszar po grochówce z bigosem.Data dodania komentarza: 7.12.2025, 18:52Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 2Autor komentarza: reality szołTreść komentarza: Bycie w układzie małżeńskim nie wyklucza bzykania na boku, w szatni lub kiblu remizy czy koła gospodyń wiejskich.Data dodania komentarza: 7.12.2025, 18:24Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 1Autor komentarza: studentTreść komentarza: Co to z tą Trudą i gdzie?Data dodania komentarza: 7.12.2025, 18:15Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 1Autor komentarza: tak się chleje na 4.01.Treść komentarza: Sprzedaż puszek po piwie zapewnia środki na zakup jeszcze jednej puszki piwa Janosik albo Żubr.Data dodania komentarza: 7.12.2025, 18:11Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 1Autor komentarza: SSTreść komentarza: Mafijność układu multigminnego w powiecie pozwala nam sformułować hipotezę, że S. jest żołnierzem S.Data dodania komentarza: 7.12.2025, 17:52Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 1
Reklama
Reklama