Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Uczniowie Gastronomika gotowali w Bolonii

PIŁA/ BOLONIA - Makarony na wiele sposobów, wszechobecna pizza, owoce morza – przygotowywali włoskie potrawy każdego dnia!    
Uczniowie Gastronomika gotowali w Bolonii

Prawie 4 tygodnie wakacji uczniowie pilskiego „Gastronomika” spędzili na praktykach zawodowych w Bolonii we Włoszech. Wszystko w ramach programu Erasmus +.

Grupa 25 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych wraz z dwoma opiekunami, w ramach programu Erasmus +, uczestniczyła w projekcie „Praktyka zagraniczna krokiem w przyszłość zawodową” we włoskiej Bolonii.

- Dzięki projektowi uczestnicy stażu mogli poznać funkcjonowanie zakładów gastronomicznych oraz hotelarskich we Włoszech. Każdego dnia mogli uczestniczyć w przyrządzaniu potraw charakterystycznych dla tego pięknego regionu. Makarony na wiele sposobów, wszechobecna pizza, owoce morza, to raj dla przyszłego kucharza. Nie ma kraju, w którym lepiej można poznać smaki, aromaty przypraw, a także serwowanie potraw z ogromną radością, swobodą charakterystyczną dla południa Europy – relacjonuje Marzena Nalepa.  

Uczniowie nie przestawali gotować również w czasie wolnym, każdy chciał przygotować „coś włoskiego”, dlatego też makaron królował przez cały pobyt w Bolonii.

- Hotelarze zapoznali się z procedurami obsługi klienta w zakładach hotelarskich oraz organizacja pracy w hotelach.

Dodajmy, że uczestnicy stażu poznali również inne miasta pięknej Toskanii – Wenecję i Florencję. Miasta z niezliczoną ilością zabytków, cudami architektury. Dla większości z nich był to pierwszy wyjazd zagraniczny w życiu. Takie wspomnienia pozostają na całe życie…

M.N.

oprac. bek



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: UpadekTreść komentarza: Znajomi dziś dali mi znać, że jest donos: "możen powiedzieć, że 11:45, 02.10.2025 hejter leman😡wicz zdechł👍". To odkrycie pojawiło się na portalu faktypilskie.pl w temacie "Kto na kogo donosi od donosu ginie". Minęły dwa miesiące. Licząc obyczajne chlanie w redakcji, to jest 61 flaszek wódki typu Rasputin Strong Crystall - Clear Vodka Smooth and Genuine 3 litry 70% vol, 10 dwunastopaków piwa Żubr oraz worek - cetnar żarcia ze zwrotów sklepowych od swojego pryncypała Króla Flaków. Dla swobody chlania i donoszenia został wprowadzony przez wydawcę tryb "Error 1006".Data dodania komentarza: 2.12.2025, 10:33Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: selawiTreść komentarza: Gdy stary śpi wytrwale snem opoja, małżonka ma luz, by wypełnić luzy w miejscu do tego przeznaczonym. Dlatego wraca z pracy później i pachnie śledzikiem a majty ma jeszcze wilgotne.Data dodania komentarza: 1.12.2025, 16:58Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: Miazmetto FetorinoTreść komentarza: W dodatku, na rogu Wawelska - Ludowa działa chwalebnie sklep rzeźniczy Stokłosy.Data dodania komentarza: 1.12.2025, 16:55Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: tremeza rendereengusTreść komentarza: O ile się roschodzi o gęstość smrodową, to żaden w promieniu 50 kilometrów nie może konkurować ze smrodem-odorem śmiłowskim "farmutiloza fetor".Data dodania komentarza: 1.12.2025, 16:52Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: spisTreść komentarza: Są tacy: Waldemar, Martyna, Adrian, Maciej. Wszystko Płócienniki.Data dodania komentarza: 1.12.2025, 14:45Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: MesalinaTreść komentarza: Sędzia Płóciennik jest znany.Data dodania komentarza: 1.12.2025, 14:37Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.
Reklama
Reklama