Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Z ZSG do Kordoby

Zgłębianie tajemnic hiszpańskiego gotowania
Z ZSG do Kordoby

PIŁA   Delegacja uczniów i absolwentów Zespołu Szkół Gastronomicznych odbyła staż zawodowy w  Kordobie

W ramach projektu „Fachowy praktyk i praktyczny fachowiec w gastronomii”, realizowanego na zasadach Programu Erasmus+, a finansowanego ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój Konkurs 2016, grupa 20 uczniów oraz absolwentów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile wzięła udział w stażu zawodowym odbywającym się w Kordobie w Hiszpanii.

Opiekunami uczniów podczas wyjazdu były: Violetta Schott, Monika Rój oraz Danuta Kreczmer. W trakcie pobytu w Hiszpanii uczniowie mieli możliwość zdobycia nowych umiejętności zawodowych, nabycia kompetencji językowych, poznania kultury oraz historii regionu Andaluzji. Praktykanci zapoznali się ze sposobami przyrządzania potraw kulinarnych kuchni regionalnej, z technikami produkcji win metodą solero system, oliwy z oliwek, serów kozich, szynek iberico i serrano, piwa oraz destylatów. Mieli możliwość wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych i poznać sposoby profesjonalnego filetowania ryb oraz produkcji dań cateringowych wytwarzanych w Centrum Logistyczno- Produkcyjnym Bodegas Campos. Zapoznali się z formą organizacji bankietów i przyjęć okolicznościowych. Odwiedzili restaurację Choco nagrodzoną gwiazdką Michelin, rezydencję bankietową Bodegas Campos, przetwórnię dorsza i owoców morza, ogród miejski, targowiska obfitujące w produkty regionalne, punkty gastronomiczne w Mercado Victoria oraz zakład stolarski produkujący meble z drewna oliwnego.

Program wyjazdu obfitował także w elementy o charakterze kulturalnym i historycznym. Uczestnicy projektu wzięli udział w wycieczkach do Sewilli, Granady oraz Malagi. Zwiedzili między innymi: urokliwe patia Kordoby, meczet-katedrę Mezquita-Catedral, słynną Alhabrę- warowny zespół pałacowy z XIII wieku, ruiny kompleksu pałacowego Medina Azahara oraz pałac Viana Palace wraz z pięknymi dziedzińcami. Mieli okazję podziwiać przepiękną lokalizację miasteczka Zuheros. Niezapomnianych przeżyć dostarczył także wieczorny pokaz hippiki połączony z występami tancerek flamenco.

Uczniowie mieli okazję przedstawić przed gospodarzami restauracji Bodegas Campos przygotowane prezentacje multimedialne. Dzięki wystąpieniom mogli przybliżyć Hiszpanom nasz kraj, region, a przede wszystkim szkołę i tradycyjną kuchnię polską. Podsumowaniem stażu było spotkanie w Bodegas Campos, podczas którego zostały wręczone certyfikaty uczestnictwa w projekcie. Upominkami promującymi Powiat Pilski szkolna delegacja podziękowała za serdeczne przyjęcie, a następnie udzieliła wywiadu lokalnym mediom.

Partnerem projektu była organizacja FEPAMIC. Głównym koordynatorem pobytu były natomiast Restauracja Bodegas Campos oraz opiekun i przewodnik Isabel Calvache.

(zsg)



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: tempus fugitTreść komentarza: Minut 13:10 Szalbierz ma oblicze do fioletu i te starcze zmiany na szyi. A to rok 2017, osiem lat minęło. Jak się posunął stan zwisu fałdów szyjnych, nie wiemy. On jest towarzyszem fałdów w proliferacji na organie kopulacyjnym. Tam w gaciach jest jak ruskie oficerki z czasów drugiej wojny, harmonijka.Data dodania komentarza: 6.11.2025, 16:48Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 1Autor komentarza: o pijakuTreść komentarza: Cały Mariusz "Półtora Flaszka".Data dodania komentarza: 6.11.2025, 14:12Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 1Autor komentarza: zwierzęcość chuciTreść komentarza: Cytat z efektów obrad Kolegium Redakcyjnego Tygodnika Nowego z 8 marca 2006. "Okazało się, że specyficzna aromatyczna goryczka zadziała odświeżająco także na nasze umysły, albowiem teraz już bardzo szybko - i to zdecydowaną większością głosów - postanowiliśmy o przekształceniu ,,Kameleona’’ w nagrodę przechodnią. Stara to prawda, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Jakby nie było, zaoszczędziliśmy na Lemanowiczu stówę z hakiem. Nie licząc kawy, ciastek, lampki koniaku i symbolicznego terrarium na ewentualną przyszłą gametę naszego laureata". Nażreć się ciastek, wychlać koniak, wydoić kawę, wszystko redakcyjne na koszt Stokłosy. Osobnym eventem jest idea pobrania gamety od Lemanowicza do zakupionego terrarium. To wszystko jest poziom wegetacji w trybie zwierzęcym.Data dodania komentarza: 6.11.2025, 14:10Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 1Autor komentarza: nieznanyTreść komentarza: Dobre....Data dodania komentarza: 6.11.2025, 10:59Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 6Autor komentarza: o sitwie śmiłowskiejTreść komentarza: Mister. Wysłany: Wto Mar 20, 2007 0:24. "Spokojnie, ja jestem na fali wznoszącej, a ty na dnie bak utilku. Założenia: 1. Mister = Jacek Ciechanowski; 2. bal utilku = Janusz Lemanowicz. Otóż Mister ledwo wydobył się z kryminalnej roboty wyłudzenia kredytów z banków, będąc wielkim politykiem o wielkiej wiedzy wspiął się na falę wznoszącą, żeby uszczęśliwiać swoją robotą lud pracujący miast i wsi oraz inteligencję pracującą w radzie powiatu pilskiego. Jak to w grupie wielkich, pomógł mu Wielki Smrodator ze Śmiłowa za odwzajemnioną miłość w postaci donosów na ludzi, których nie lubią obaj. Będąc wielkim politykiem o wielkiej wiedzy Jacek Ciechanowski sformułował tezę, że „bak utilek”, czyli Janusz Lemanowicz jest obiektem szorującym zadem o dno. Jako osoba posiadająca od 60 lat specjalną kartę pływacką i od 65 lat książeczkę żeglarską z patentem sternika jachtowego, Lemanowicz nie obawia się kontaktów z akwenami śródlądowymi i morskimi. Za to Ciechanowski jest ślizgaczem – pływakiem wznoszącym się na fali ścieków w szambie. Jego robotę w radzie powiatu internauta ocenił jako nieporadność intelektualną wynikającą z głupoty, niedokształcenia ale też terrorystycznych zapędów w strukturach PiS, skąd w końcu został wykopsany za destrukcyjną działalność w partii. I on płynie teraz jak kawał gówna po awarii u Trzaskowskiego. Chciałoby się w 5 rocznicę powiedzieć: Jacku, non omnis moriar. Ale tego nie powiemy, bo o zmarłym tylko dobrze. A więc: dobrze, że umarł.Data dodania komentarza: 6.11.2025, 10:57Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 6Autor komentarza: FizykTreść komentarza: Nie istnieje "pozytywn energia". Chodzi o emocje.Data dodania komentarza: 6.11.2025, 08:54Źródło komentarza: Uśmiech i pozytywna energia!
Reklama
Reklama