Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Z ZSG do Kordoby

Zgłębianie tajemnic hiszpańskiego gotowania
Z ZSG do Kordoby

PIŁA   Delegacja uczniów i absolwentów Zespołu Szkół Gastronomicznych odbyła staż zawodowy w  Kordobie

W ramach projektu „Fachowy praktyk i praktyczny fachowiec w gastronomii”, realizowanego na zasadach Programu Erasmus+, a finansowanego ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój Konkurs 2016, grupa 20 uczniów oraz absolwentów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile wzięła udział w stażu zawodowym odbywającym się w Kordobie w Hiszpanii.

Opiekunami uczniów podczas wyjazdu były: Violetta Schott, Monika Rój oraz Danuta Kreczmer. W trakcie pobytu w Hiszpanii uczniowie mieli możliwość zdobycia nowych umiejętności zawodowych, nabycia kompetencji językowych, poznania kultury oraz historii regionu Andaluzji. Praktykanci zapoznali się ze sposobami przyrządzania potraw kulinarnych kuchni regionalnej, z technikami produkcji win metodą solero system, oliwy z oliwek, serów kozich, szynek iberico i serrano, piwa oraz destylatów. Mieli możliwość wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych i poznać sposoby profesjonalnego filetowania ryb oraz produkcji dań cateringowych wytwarzanych w Centrum Logistyczno- Produkcyjnym Bodegas Campos. Zapoznali się z formą organizacji bankietów i przyjęć okolicznościowych. Odwiedzili restaurację Choco nagrodzoną gwiazdką Michelin, rezydencję bankietową Bodegas Campos, przetwórnię dorsza i owoców morza, ogród miejski, targowiska obfitujące w produkty regionalne, punkty gastronomiczne w Mercado Victoria oraz zakład stolarski produkujący meble z drewna oliwnego.

Program wyjazdu obfitował także w elementy o charakterze kulturalnym i historycznym. Uczestnicy projektu wzięli udział w wycieczkach do Sewilli, Granady oraz Malagi. Zwiedzili między innymi: urokliwe patia Kordoby, meczet-katedrę Mezquita-Catedral, słynną Alhabrę- warowny zespół pałacowy z XIII wieku, ruiny kompleksu pałacowego Medina Azahara oraz pałac Viana Palace wraz z pięknymi dziedzińcami. Mieli okazję podziwiać przepiękną lokalizację miasteczka Zuheros. Niezapomnianych przeżyć dostarczył także wieczorny pokaz hippiki połączony z występami tancerek flamenco.

Uczniowie mieli okazję przedstawić przed gospodarzami restauracji Bodegas Campos przygotowane prezentacje multimedialne. Dzięki wystąpieniom mogli przybliżyć Hiszpanom nasz kraj, region, a przede wszystkim szkołę i tradycyjną kuchnię polską. Podsumowaniem stażu było spotkanie w Bodegas Campos, podczas którego zostały wręczone certyfikaty uczestnictwa w projekcie. Upominkami promującymi Powiat Pilski szkolna delegacja podziękowała za serdeczne przyjęcie, a następnie udzieliła wywiadu lokalnym mediom.

Partnerem projektu była organizacja FEPAMIC. Głównym koordynatorem pobytu były natomiast Restauracja Bodegas Campos oraz opiekun i przewodnik Isabel Calvache.

(zsg)



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: rhTreść komentarza: A Kaczory położone są na księżycu? Ten z Kaczor się wstydzi kolegów.Data dodania komentarza: 11.08.2025, 13:15Źródło komentarza: Spotkanie samorządowcówAutor komentarza: jasne?Treść komentarza: Spiredalaj z tym bełkotem. Tu jest PolskaData dodania komentarza: 7.08.2025, 14:35Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: Marie-ChristineTreść komentarza: Kreditangebot in 24 Stunden Sie möchten Anerkennung für Ihre Projekte erhalten; Ihre Aktivitäten durchführen; Uction de vos maisons; Lage Maison oder Appartement; Achat Maison Etc...... Wir verfügen über ein beträchtliches Kapital von: 2000 £ bis 7.500.000 £ für alle Personen, die sich im Auftrag von Finanziers oder Einzelpersonen aufhalten, die in den letzten Monaten ein Angebot erhalten möchten. Zusätzliche Informationen zu 3 %. Weitere Informationen erhalten Sie, bevor Sie sich an folgende Adresse wenden: E-Mail:[email protected]Data dodania komentarza: 6.08.2025, 10:06Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: traktorTreść komentarza: liczba cetanowa dla diesli: 51.Data dodania komentarza: 3.08.2025, 17:50Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 20.Autor komentarza: przysłowieTreść komentarza: Uczył Mariusz Marcina a sam głupi jak świnia.Data dodania komentarza: 22.07.2025, 13:51Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 20.Autor komentarza: .. ---- ..- .---Treść komentarza: i co? i chuj!Data dodania komentarza: 22.07.2025, 13:49Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 20.
Reklama
Reklama