Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Z ZSG do Kordoby

Zgłębianie tajemnic hiszpańskiego gotowania
Z ZSG do Kordoby

PIŁA   Delegacja uczniów i absolwentów Zespołu Szkół Gastronomicznych odbyła staż zawodowy w  Kordobie

W ramach projektu „Fachowy praktyk i praktyczny fachowiec w gastronomii”, realizowanego na zasadach Programu Erasmus+, a finansowanego ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój Konkurs 2016, grupa 20 uczniów oraz absolwentów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile wzięła udział w stażu zawodowym odbywającym się w Kordobie w Hiszpanii.

Opiekunami uczniów podczas wyjazdu były: Violetta Schott, Monika Rój oraz Danuta Kreczmer. W trakcie pobytu w Hiszpanii uczniowie mieli możliwość zdobycia nowych umiejętności zawodowych, nabycia kompetencji językowych, poznania kultury oraz historii regionu Andaluzji. Praktykanci zapoznali się ze sposobami przyrządzania potraw kulinarnych kuchni regionalnej, z technikami produkcji win metodą solero system, oliwy z oliwek, serów kozich, szynek iberico i serrano, piwa oraz destylatów. Mieli możliwość wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych i poznać sposoby profesjonalnego filetowania ryb oraz produkcji dań cateringowych wytwarzanych w Centrum Logistyczno- Produkcyjnym Bodegas Campos. Zapoznali się z formą organizacji bankietów i przyjęć okolicznościowych. Odwiedzili restaurację Choco nagrodzoną gwiazdką Michelin, rezydencję bankietową Bodegas Campos, przetwórnię dorsza i owoców morza, ogród miejski, targowiska obfitujące w produkty regionalne, punkty gastronomiczne w Mercado Victoria oraz zakład stolarski produkujący meble z drewna oliwnego.

Program wyjazdu obfitował także w elementy o charakterze kulturalnym i historycznym. Uczestnicy projektu wzięli udział w wycieczkach do Sewilli, Granady oraz Malagi. Zwiedzili między innymi: urokliwe patia Kordoby, meczet-katedrę Mezquita-Catedral, słynną Alhabrę- warowny zespół pałacowy z XIII wieku, ruiny kompleksu pałacowego Medina Azahara oraz pałac Viana Palace wraz z pięknymi dziedzińcami. Mieli okazję podziwiać przepiękną lokalizację miasteczka Zuheros. Niezapomnianych przeżyć dostarczył także wieczorny pokaz hippiki połączony z występami tancerek flamenco.

Uczniowie mieli okazję przedstawić przed gospodarzami restauracji Bodegas Campos przygotowane prezentacje multimedialne. Dzięki wystąpieniom mogli przybliżyć Hiszpanom nasz kraj, region, a przede wszystkim szkołę i tradycyjną kuchnię polską. Podsumowaniem stażu było spotkanie w Bodegas Campos, podczas którego zostały wręczone certyfikaty uczestnictwa w projekcie. Upominkami promującymi Powiat Pilski szkolna delegacja podziękowała za serdeczne przyjęcie, a następnie udzieliła wywiadu lokalnym mediom.

Partnerem projektu była organizacja FEPAMIC. Głównym koordynatorem pobytu były natomiast Restauracja Bodegas Campos oraz opiekun i przewodnik Isabel Calvache.

(zsg)



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: Znawca babTreść komentarza: Pilanka, jeśli przyjąć zachowaną cnotliwość z urody, to może być Kaja.Data dodania komentarza: 22.12.2025, 12:12Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 8Autor komentarza: 3 laskiTreść komentarza: W tym donosie jest ziarno prawdy. Leman jest stary. Reszta, to brednie przechodzonej bladzi.Data dodania komentarza: 21.12.2025, 10:27Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 8Autor komentarza: fiu - fiu!Treść komentarza: Podobno mariusz ponownie robi w Tygodniku Nowym, tym razem jak sztyft redakcyjny. Bo kiedyś był naczelnym.Data dodania komentarza: 19.12.2025, 20:30Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 11.Autor komentarza: stare dziejeTreść komentarza: Mariusz w tej robocie jest jak pijane dziecko we mgle i pokrzywach. On nie wie, co zrobił, że złamał wszystko, co było do złamania w dziennikarstwie. A wzięło mu się to stąd, że ma tak zwaną kriszę, czyli daszek ochronny od wielkiego smrodatora powiatu pilskiego.Data dodania komentarza: 19.12.2025, 20:28Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 11.Autor komentarza: ParkinsonTreść komentarza: To jednak w tym czasie komuna, esbecja wpływały na możliwość przeżycia ludzi Solidarności, którzy roboli coś, żeby komuna i esbecja upadła. Rok 1987 był schyłkiem, ale nie końcem tego badziewiastego stylu kierowania państwem. Dzisiaj hydra się odradza pełna żurku i czarzastości tuskoidalnej. Jak coś może pójść źle, to pójdzie.Data dodania komentarza: 19.12.2025, 20:04Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 11.Autor komentarza: trzy seksowne laskiTreść komentarza: Nasza grupa fanek wyczaiła, że Lemanowicz ustalił nazwę hejtera Szalbierza w tradycji łacińskiej. Otóż on odkrył, że po łacinie nienawiść pisze się odium. A zatem nienawistnik, hejter, to odiumer. Fajne!Data dodania komentarza: 19.12.2025, 16:11Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 8
Reklama
Reklama