Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Pokaz młodych piekarzy

Za nami XV już edycja Pokazu Umiejętności Uczniowskich w Zawodzie Piekarz, zorganizowanego przez Wiesławę i Janusza Dudków, właścicieli Piekarni ROGALIK oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Henryka Sienkiewicza w Trzciance. Honorowy patronat nad pokazem sprawował Starosta Czarnkowsko – Trzcianecki, Tadeusz Teterus.
Pokaz młodych piekarzy

Piekarnia organizuje wraz ze szkołą pokazy piekarnicze, aby zaciekawić zawodem nowe osoby. Pokazy organizowane są co roku na wiosnę. Biorą w nich udział nie tylko uczniowie i ich mistrzowie z piekarni „ROGALIK”, ale także zaproszeni piekarze z całej Wielkopolski. Impreza ma charakter współzawodnictwa, jednak przede wszystkim liczy się podnoszenie umiejętności i dzielenie się doświadczeniem.

Warsztaty podnoszą rangę zawodu. Dają też możliwość nawiązania współpracy i wymiany doświadczeń między uczniami, szkołami i zakładami. Stanowią ponadto przygotowanie do egzaminu zawodowego. Uczniowie prezentują podczas nich umiejętności nabyte w trakcie praktycznej nauki zawodu. Umiejętności te dotyczą zarówno wyrobów tradycyjnych, jak i wykonania eksponatu artystycznego (wystawienniczego). Stworzenie tego ostatniego polega na uformowaniu ze specjalnie przygotowanego ciasta chleba okolicznościowego, świątecznego, weselnego (kształt dowolny). Wszystkie elementy w eksponacie muszą być jadalne. Każdy element musi być wykonany podczas pokazu.

W tegorocznej edycji wzięło udział 12 uczniów: Tomasz Wieczorek i Kacper Siwek z Piekarni – Cukierni Daniel Szlędak Człopa (ZSP im. H. Sienkiewicza Trzcianka), Mateusz Haberka z Piekarni „Rarytas” Grzegorz Kurzajczyk – Piła, Jacek Błaszyk (ZSZ Leszno) i Paweł Markowski (ZSZ Gostyń) z Piekarni Dolczewski Aleksander – Siemowo, Radosław Nijak z Piekarni „Chrupek” Złotów (CKZ i U w Wyrzysku), Karol Czerwiński z Piekarni „Anna” Wyrzysk (CKZ i U w Wyrzysku), Maria Smołko, Weronika Gawlicka, Paulina Szemczyńska, Krystian Koniuszy i Radosław Walaszek z Piekarni ”ROGALIK” W. i J. Dudek Trzcianka (ZSP im. H. Sienkiewicza w Trzciance). Oceny wypieków dokonała komisja w składzie: Burmistrz Trzcianki, pan Krzysztof Czarnecki, Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Trzciance, pan Ryszard Woźny, członek Zarządu Cechu Rzemiosł Różnych w Pile, pan Stanisław Pirch oraz Dyrektor ZSP im. H. Sienkiewicza w Trzciance, pani Wioletta Folwarczna - Nowak . Spośród wielu piekarniczych arcydzieł wybrali te najpiękniejsze i nagrodzili ich twórców: w kategorii - "Najładniejszy eksponat artystyczny" - Krystian Koniuszy , "Najładniejsza bułka" – Kacper Siwek, "Najładniejsza drożdżówka" – Radosław Nijak, "Najładniejsza chałka" – Maria Smołko, "Najładniejszy rogalik" – Karol Czerwiński, "Najładniejsza kajzerka" - Paulina Szemczyńska, "Najładniejsza plecionka" – Weronika Gawlicka. Nagrody ufundowali: Starosta Pilski, pan Eligiusz Komarowski, Burmistrz Trzcianki, pan Krzysztof Czarnecki, Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Pile, pan Jan Janczewski, Wszyscy uczestnicy otrzymali puchary ufundowane przez Piekarnię Wiesława i Janusza Dudków „ROGALIK” oraz dyplomy ufundowane przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. H. Sienkiewicza w Trzciance.

 

Adresy okolicznościowe skierowali do organizatorów pokazu pani Maria Małgorzata Janyska - Posłanka na Sejm RP, pan Stanisław Butka - Prezes Zarządu Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, pani Monika Soszyńska-Masny - redaktor naczelna „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego”.

Pani Maria Małgorzata Janyska napisała: „Gratuluję młodym adeptom zdobytej dotąd wiedzy i umiejętności. Uczycie się ważnego polskiego rzemiosła, a doskonaląc swój warsztat przyczyniacie się do promocji naszego regionu oraz jego marki. Uczestnikom życzę udanego pokazu oraz samych sukcesów w obranym zawodzie i nieustającej pasji do niego.”

Stanisław Butka zwrócił się do organizatorów słowami: „Zdobywanie doświadczeń przez młodych adeptów sztuki piekarskiej jest niezmiernie ważne w czasach, w których zmniejsza się ilość uczniów w zawodzie. Piekarz to piękny ale i trudny fach, dlatego cieszy mnie, że młodzież ma aspiracje, aby się szkolić i rozwijać. Pragnę podkreślić, iż dzięki Państwa zaangażowaniu i zorganizowaniu tego niezwykłego wydarzenia uczniowie mogą odkrywać tajniki rzemiosła i wykorzystywać w praktyce zdobyte w szkole i pracowniach umiejętności. Doceniając Państwa zaangażowanie, życzymy nieustającej satysfakcji z bycia nauczycielem praktycznej nauki zawodu oraz składamy podziękowania za bezcenną promocję zawodu piekarz.”

 

Monika Soszyńska – Masny skierowała następujące życzenia: „Wszystkim Wam, młodzi piekarze, pragnę życzyć wielu sukcesów w dalszym zdobywaniu wiedzy, satysfakcji z tego, co robicie i powodzenia w poszukiwaniu pracy. Niech praca w wybranym przez Was zawodzie stanie się Waszą prawdziwą pasją. Nauczycielom i wszystkim tym, którzy przyczynili się do zorganizowania pokazów, życzę dalszych sukcesów w przekazywaniu wiedzy uczniom.”

Sukcesem organizatorów jest rosnąca liczba uczniów kształcących się w zawodzie piekarz – możliwe, że to efekt wspólnego zaangażowania Piekarni ROGALIK W. i J. Dudków oraz Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. H. Sienkiewicza w Trzciance.

 

Anna Nitschke

Kierownik szkolenia praktycznego

ZSP im. H. Sienkiewicza wTrzciance


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: o antymicieTreść komentarza: Przypomnijmy dzieło Antymita (Ciechanowski, Ożarowski, Szalbierz). Antymit Wysłany: Czw Gru 21, 2006 0:27 Dołączył: 16 Gru 2006 Posty: 30 Dopisałem aneks do wiersza "Ogr i ogrzyca" pt. "Szczylek Bakutilek" Jest tu w Pile taki szczylek Co ma ksywę Bakutilek Ni to pisarz ni poeta Taki fiksat wierszokleta Pisze wierszem pisze prozą Z szamba weną z szamba zgrozą Tak mu się ostatnio stało Że mu szambo się wylało Taki z niego wielki Rambo Co mu nawet własne szambo Pękło nagle na połowę I wylało się na głowę A miał przecież szambo owe Wylać wrogom swym na głowę Teraz biada nad swym losem Ze srebrników pełnym trzosem Jak wypełnić szambo nowe Wylać wrogom go na głowę By się znowu podobało Swym niejawnym pryncypałom Teraz śmierdzi tęgo szczylek Fekaliami i szczochami Taki szczylek Bakutilek Umoczony ubekami _________________ A ludek się śmieje Jest to wielkie dzieło, wiekopomne zwłaszcza po walnięciu w kalendarz Ciechanowskiego. Już nie ma zatem pełnego Antymita. Jeszcze zostałi dwaj inni, chlejący uciekinierzy z Piły.Data dodania komentarza: 25.06.2025, 11:04Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: ~@`Treść komentarza: Kłamstwo jest ponadczasowe. Noska nie żyje a kult kłamstwa trzyma się zdrowo.Data dodania komentarza: 25.06.2025, 09:41Źródło komentarza: Kult kłamstwaAutor komentarza: BingoTreść komentarza: W inwentarzu archiwalnym IPN jest tw "Konowalski" - Piątek Waldemar ur. 1.04. 1963 syn Jerzego. Skaptowany w 1981 roku w Pile. Robił dla bezpieki w latach 1981 - 1990. Jacek Ciechanowski pseuda konspiracyjne Robak, Karol, Józef był lokatorem działek pracowniczych w Wałczu od roku 1983.Data dodania komentarza: 22.06.2025, 11:00Źródło komentarza: Historia Piły i okolic w najnowszych książkach Zbigniewa NoskiAutor komentarza: kiełbasa i wódkaTreść komentarza: Czy prawdą jest, że Waldemar Piątek, jako żywiciel dokarmiał i uchlewał w stanie wojennym konspiratora Jacka Ciechanowskiego na działkach pracowniczych w Wałczu przy ulicy Ciasnej? Czy pogłoski o Piątku jako tajnym współpracowniku bezpieki są prawdą?Data dodania komentarza: 22.06.2025, 10:40Źródło komentarza: Historia Piły i okolic w najnowszych książkach Zbigniewa NoskiAutor komentarza: KłapouchyTreść komentarza: O którego sie roschodzi Zbyszka? Zbyszków jest jak pluszaków w sklepie z pluszakami.Data dodania komentarza: 21.06.2025, 19:18Źródło komentarza: Historia Piły i okolic w najnowszych książkach Zbigniewa NoskiAutor komentarza: do buluTreść komentarza: Waldemarze, to akurat jest znana twoja cecha. Nie musisz popadać w samozachwyt.Data dodania komentarza: 21.06.2025, 19:10Źródło komentarza: Historia Piły i okolic w najnowszych książkach Zbigniewa Noski
Reklama
Reklama