Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Pokaz młodych piekarzy

Za nami XV już edycja Pokazu Umiejętności Uczniowskich w Zawodzie Piekarz, zorganizowanego przez Wiesławę i Janusza Dudków, właścicieli Piekarni ROGALIK oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Henryka Sienkiewicza w Trzciance. Honorowy patronat nad pokazem sprawował Starosta Czarnkowsko – Trzcianecki, Tadeusz Teterus.
Pokaz młodych piekarzy

Piekarnia organizuje wraz ze szkołą pokazy piekarnicze, aby zaciekawić zawodem nowe osoby. Pokazy organizowane są co roku na wiosnę. Biorą w nich udział nie tylko uczniowie i ich mistrzowie z piekarni „ROGALIK”, ale także zaproszeni piekarze z całej Wielkopolski. Impreza ma charakter współzawodnictwa, jednak przede wszystkim liczy się podnoszenie umiejętności i dzielenie się doświadczeniem.

Warsztaty podnoszą rangę zawodu. Dają też możliwość nawiązania współpracy i wymiany doświadczeń między uczniami, szkołami i zakładami. Stanowią ponadto przygotowanie do egzaminu zawodowego. Uczniowie prezentują podczas nich umiejętności nabyte w trakcie praktycznej nauki zawodu. Umiejętności te dotyczą zarówno wyrobów tradycyjnych, jak i wykonania eksponatu artystycznego (wystawienniczego). Stworzenie tego ostatniego polega na uformowaniu ze specjalnie przygotowanego ciasta chleba okolicznościowego, świątecznego, weselnego (kształt dowolny). Wszystkie elementy w eksponacie muszą być jadalne. Każdy element musi być wykonany podczas pokazu.

W tegorocznej edycji wzięło udział 12 uczniów: Tomasz Wieczorek i Kacper Siwek z Piekarni – Cukierni Daniel Szlędak Człopa (ZSP im. H. Sienkiewicza Trzcianka), Mateusz Haberka z Piekarni „Rarytas” Grzegorz Kurzajczyk – Piła, Jacek Błaszyk (ZSZ Leszno) i Paweł Markowski (ZSZ Gostyń) z Piekarni Dolczewski Aleksander – Siemowo, Radosław Nijak z Piekarni „Chrupek” Złotów (CKZ i U w Wyrzysku), Karol Czerwiński z Piekarni „Anna” Wyrzysk (CKZ i U w Wyrzysku), Maria Smołko, Weronika Gawlicka, Paulina Szemczyńska, Krystian Koniuszy i Radosław Walaszek z Piekarni ”ROGALIK” W. i J. Dudek Trzcianka (ZSP im. H. Sienkiewicza w Trzciance). Oceny wypieków dokonała komisja w składzie: Burmistrz Trzcianki, pan Krzysztof Czarnecki, Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Trzciance, pan Ryszard Woźny, członek Zarządu Cechu Rzemiosł Różnych w Pile, pan Stanisław Pirch oraz Dyrektor ZSP im. H. Sienkiewicza w Trzciance, pani Wioletta Folwarczna - Nowak . Spośród wielu piekarniczych arcydzieł wybrali te najpiękniejsze i nagrodzili ich twórców: w kategorii - "Najładniejszy eksponat artystyczny" - Krystian Koniuszy , "Najładniejsza bułka" – Kacper Siwek, "Najładniejsza drożdżówka" – Radosław Nijak, "Najładniejsza chałka" – Maria Smołko, "Najładniejszy rogalik" – Karol Czerwiński, "Najładniejsza kajzerka" - Paulina Szemczyńska, "Najładniejsza plecionka" – Weronika Gawlicka. Nagrody ufundowali: Starosta Pilski, pan Eligiusz Komarowski, Burmistrz Trzcianki, pan Krzysztof Czarnecki, Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Pile, pan Jan Janczewski, Wszyscy uczestnicy otrzymali puchary ufundowane przez Piekarnię Wiesława i Janusza Dudków „ROGALIK” oraz dyplomy ufundowane przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. H. Sienkiewicza w Trzciance.

 

Adresy okolicznościowe skierowali do organizatorów pokazu pani Maria Małgorzata Janyska - Posłanka na Sejm RP, pan Stanisław Butka - Prezes Zarządu Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, pani Monika Soszyńska-Masny - redaktor naczelna „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego”.

Pani Maria Małgorzata Janyska napisała: „Gratuluję młodym adeptom zdobytej dotąd wiedzy i umiejętności. Uczycie się ważnego polskiego rzemiosła, a doskonaląc swój warsztat przyczyniacie się do promocji naszego regionu oraz jego marki. Uczestnikom życzę udanego pokazu oraz samych sukcesów w obranym zawodzie i nieustającej pasji do niego.”

Stanisław Butka zwrócił się do organizatorów słowami: „Zdobywanie doświadczeń przez młodych adeptów sztuki piekarskiej jest niezmiernie ważne w czasach, w których zmniejsza się ilość uczniów w zawodzie. Piekarz to piękny ale i trudny fach, dlatego cieszy mnie, że młodzież ma aspiracje, aby się szkolić i rozwijać. Pragnę podkreślić, iż dzięki Państwa zaangażowaniu i zorganizowaniu tego niezwykłego wydarzenia uczniowie mogą odkrywać tajniki rzemiosła i wykorzystywać w praktyce zdobyte w szkole i pracowniach umiejętności. Doceniając Państwa zaangażowanie, życzymy nieustającej satysfakcji z bycia nauczycielem praktycznej nauki zawodu oraz składamy podziękowania za bezcenną promocję zawodu piekarz.”

 

Monika Soszyńska – Masny skierowała następujące życzenia: „Wszystkim Wam, młodzi piekarze, pragnę życzyć wielu sukcesów w dalszym zdobywaniu wiedzy, satysfakcji z tego, co robicie i powodzenia w poszukiwaniu pracy. Niech praca w wybranym przez Was zawodzie stanie się Waszą prawdziwą pasją. Nauczycielom i wszystkim tym, którzy przyczynili się do zorganizowania pokazów, życzę dalszych sukcesów w przekazywaniu wiedzy uczniom.”

Sukcesem organizatorów jest rosnąca liczba uczniów kształcących się w zawodzie piekarz – możliwe, że to efekt wspólnego zaangażowania Piekarni ROGALIK W. i J. Dudków oraz Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. H. Sienkiewicza w Trzciance.

 

Anna Nitschke

Kierownik szkolenia praktycznego

ZSP im. H. Sienkiewicza wTrzciance


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: entomoloria teoretycznaTreść komentarza: Przeważnie Muchy lubią siadać na gównie.Data dodania komentarza: 14.09.2025, 21:31Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 18.Autor komentarza: wdzięczność wnuczkiTreść komentarza: Zagrycha, to strata czasu i może spowalniać proces wchłaniania alkoholu. Wódka jest sensem życia konsumenta nawykłego do odlotów, bluzgania na małżonkę, ostrzegania córki by ostrożnie podchodziła do seksu ze zwierzętami. Można też ośmielić się do stymulacji wnuczki dla osiągnięcia efektu perlistego śmiechu od którego skrzy się powietrze.Data dodania komentarza: 14.09.2025, 17:37Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 21.Autor komentarza: spirytusowniaTreść komentarza: On się wlewa szerokim strumieniem jako zachwalany przez Barabasza odwieczny środek dezynfekcyjny. Jak kto całe życie zawodowe aktywnie babrze się bajorze pełnym fekaliów pijackich (fp), z wdzięcznością przyjmie propozycję o cennych właściwościach alkoholu jako ratunku od zakażeń.Data dodania komentarza: 14.09.2025, 17:27Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 21.Autor komentarza: kiperTreść komentarza: Czy w dietetykę klasyczną naszego ulubieńca wchodzi Rasputin Strong Crystall - Clear Vodka Smooth and Genuine? Czy flaszka 3 litry 70% vol jest odpowiednią dawką dzienną?Data dodania komentarza: 14.09.2025, 14:05Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 21.Autor komentarza: MilenaTreść komentarza: Czy wziąwszy pod uwagę miłość Szalbierza do mowy wielkiego poety rosyjskiego, pochodzenia murzyńskiego, Aleksandra Puszkina, doniesienie o oczekiwaniu chamów - ochlapusów, ich zaopatrzenie w puszki (po rosyjsku puszka to armata) daje rękojmię, że leman nie przywali mu znowu swoimi wpisami? Białośliwie jest pełne pustki intelektualnej ale armaty ma, jak ruskie.Data dodania komentarza: 12.09.2025, 11:16Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 21. ( Autor komentarza: Treść komentarza: Data dodania komentarza: 11.09.2025, 23:26Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 21.
Reklama
Reklama