Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Gastronomik podsumowuje unijne projekty

Zespół Szkół Gastronomicznych jest beneficjentem projektu „Fachowy praktyk i praktyczny fachowiec w gastronomii” finansowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój Konkurs 2016, w ramach projektów „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”. W trakcie realizacji przedsięwzięcia 20 uczniów i 3 opiekunów uczestniczyło w 3-tygodniowym stażu w Kordobie, w Hiszpanii, w trakcie którego mieli możliwość podniesienia swych umiejętności zawodowych oraz kompetencji językowych.
Gastronomik podsumowuje unijne projekty

Kolejnym projektem unijnym realizowanym w ZSG jest Projektu „Rozwiń skrzydła kariery”, który jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Wielkopolskiego, Priorytet X Edukacja dla rozwoju regionu. Celem głównym Projektu jest zwiększenie efektywności i jakości kształcenia ukierunkowanego na dostosowaniu go do potrzeb regionalnego i lokalnego rynku pracy. W ramach realizacji projektu uczniowie mogą uczestniczyć m. in. w warsztatach kulinarnych, cukierniczych, barmańskich, sommelierskich, baristycznych, carvingu florystycznych, animacji czasu wolnego, rezydenta oraz odbywać płatne staże u pracodawców na terenie całego kraju. Ponadto szkoła została doposażona sprzęt komputerowy ( pracownia planowania żywienia) oraz nowoczesny sprzęt do pracowni technologicznych oraz sprzęt barmański.

U progu realizacji jest także projekt „Praktyka zagraniczna krokiem w przyszłość zawodową”, realizowany w ramach programu Erasmus + 2017 Mobilność Edukacyjna Osób Uczących się i Kadry w Ramach Kształcenia Zawodowego. W trakcie trwania projektu dwie 25-osobowe grupy uczniów oraz czworo opiekunów wezmą udział w czterotygodniowych stażach, które odbywać się będą w Bolonii, we Włoszech.

***

21 marca 2018 w Zespole Szkół Gastronomicznych odbyła się uroczystość „Projekty unijne w Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile”. Celem spotkania było przedstawienie projektów unijnych realizowanych w szkole.

Po uroczystym rozpoczęciu w języku hiszpańskim oraz prezentacji projektów realizowanych w Zespole Szkół Gastronomicznych nastąpiło wręczenie uczestnikom stażu w Kordobie certyfikatów Europass Mobilność, dokumentujących okres szkoleń realizowanych za granicą. Dokument ten sprzyja uznawaniu zdobytych doświadczeń, umiejętności i kompetencji oraz ułatwia ich ocenę. Przejrzysta struktura dokumentu i wyczerpujące informacje w nim zawarte są bardzo przydatne osobom ubiegającym się o pracę i ułatwiają zadanie zarówno im samym, jak i pracodawcom. Następnie prezentacji projektu „Rozwiń skrzydła kariery” dokonała Pani Marta Kraszewska przedstawiciel UPEMI z Warszawy. W trakcie uroczystości nastąpił również moment przekazania przez przedstawiciela fundacji ECO-TEXTIL panią Różę Klonowską dwóch rowerów dla niepełnosprawnych uczniów naszej szkoły. Na zakończenie pierwszej części uroczystości goście, rodzice oraz uczestnicy projektów zostali zaproszeni na poczęstunek w stylu hiszpańskim.

Drugą część stanowiła impreza o charakterze językowym, w trakcie której, w ramach obchodów Dnia Językowego, trzyosobowe drużyny reprezentujące każdą klasę wzięły udział w quizie językowym. Pytania o tematyce kulturowej, językowej, filmowej, muzycznej oraz związanej z realizowanymi w szkole projektami unijnymi, nie zawsze były dla uczestników łatwe. W potyczkach zwyciężyła reprezentacja klasy 3 A, drugie miejsce zajęła klasa 3 H, a trzecie- klasa 2 H.

Jednymi z najważniejszych rezultatów projektów są podniesienie kompetencji zawodowych i językowych oraz możliwość rozwoju cech interpersonalnych ich uczestników. Udział w stażach oraz możliwość dzielenia się doświadczeniem są pierwszym krokiem młodzieży w ich przyszłość zawodową.

MR

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: kiperTreść komentarza: Czy w dietetykę klasyczną naszego ulubieńca wchodzi Rasputin Strong Crystall - Clear Vodka Smooth and Genuine? Czy flaszka 3 litry 70% vol jest odpowiednią dawką dzienną?Data dodania komentarza: 14.09.2025, 14:05Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 21.Autor komentarza: MilenaTreść komentarza: Czy wziąwszy pod uwagę miłość Szalbierza do mowy wielkiego poety rosyjskiego, pochodzenia murzyńskiego, Aleksandra Puszkina, doniesienie o oczekiwaniu chamów - ochlapusów, ich zaopatrzenie w puszki (po rosyjsku puszka to armata) daje rękojmię, że leman nie przywali mu znowu swoimi wpisami? Białośliwie jest pełne pustki intelektualnej ale armaty ma, jak ruskie.Data dodania komentarza: 12.09.2025, 11:16Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 21. ( Autor komentarza: Treść komentarza: Data dodania komentarza: 11.09.2025, 23:26Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 21.Autor komentarza: fp - flaszka pustaTreść komentarza: Error 1006 Ray ID: 97d911263ebdf9da • 2025-09-11 18:00:50 UTC Access denied. I ten biedaczysko Szalzapiredol musiał w tak atrakcyjnym czasie do chlania oderwać ryło od żłobu z wódką i kiełbasą ze spadów, żeby podłączyć swój "Error 1006".Data dodania komentarza: 11.09.2025, 20:04Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 21.Autor komentarza: rok 1984Treść komentarza: Ten zdechły intelektualnie wydawca i redaktor nie wytrzymał ciśnienia prawdy o sobie prezentowanej od lat przez znienawidzonego za prawdę lemana. Cóż może uczynić jełop? Zastosowuje przemoc, cenzurę, ewentualnie uda się do zaprzyjaźnionych facetów w togach. Tym razem posłużył się w swojej prostocie tożsamej a prostactwem, terrorem administratora. Ludzie z mikrym umysłem nie są gotowi znieść słowa prawdy i najlepiej im wychodzi nienawidzić.Data dodania komentarza: 11.09.2025, 13:44Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 21.Autor komentarza: położnaTreść komentarza: A mały móżdżek zgania na mamusię, że po spożyciu się bzykała.Data dodania komentarza: 10.09.2025, 20:38Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 15.
Reklama
Reklama