Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Kulinarny konkurs w Brzostowie

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. M. Drzymały w Brzostowie zorganizowano szkolny konkurs kulinarny, którego temat przewodni brzmiał: „Drób na talerzu”.
Kulinarny konkurs w Brzostowie

Uczestnikami konkursu były dwuosobowe zespoły składające się z uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z klas I, II, III i IV. Uczniowie mieli za zadanie przygotować swoje dania ze składników, których do momentu rozpoczęcia konkursu nie znali (formuła konkursu Black Box, czyli czarna skrzynka). Do fileta z kurczaka, sera cheddar, batatów, pomidorów suszonych i słonecznika, czyli do produktów obowiązkowych, można było dobrać przyprawy, zioła, sery, jajka, produkty mączne, warzywa według swojej koncepcji, na której zaplanowanie oraz przygotowanie potrawy każdy z zespołów miał dwie i pół godziny.

Oceny zespołów podjęło się jury pod przewodnictwem dyrektora szkoły Michała Tuliszewskiego, szefa kuchni Sergiusza Hieronimczaka i Marii Kujawskiej. Ich uwaga skupiona była na wykorzystaniu produktów, technice przygotowania, wyglądzie i aranżacji, doborze składników oraz rzecz jasna – smaku potraw.

Ostatecznie rywalizację wygrał duet drugoklasistów: Jadwiga Sieczka i Amelia Bartoszek. Drugie miejsce zajął zespół z klasy IV: Weronika Kowalska i Martyna Elicka, a trzecie team z klasy III: Julia Miedzińska i Maja Bogdańska. Wyróżnienie przypadło trzem duetom: Martynie Kobierowskiej i Kindze Najdek, Brajanowi Mania i Magdalenie Moś oraz Oliwii Wegner i Izabeli Matuszewskiej.

Konkurs kulinarny, przeprowadzony pod okiem profesjonalistów, jest doskonałą okazją dla młodych kucharzy do zaprezentowania swoich umiejętności, wykazania się kreatywnością i pomysłowością, nauki pracy w zespole pod presją czasu oraz współzawodnictwa – ocenia nauczyciel Jarosław Seweryn.

Organizatorzy dziękują sponsorom konkursu, którzy ufundowali cenne nagrody, a byli nimi: Zakłady Drobiarskie Koziegłowy Sp. z o.o., restauracja Dworek Galeria Koper w Grabównie, Bank Spółdzielczy w Wysokiej, Grupa Dora Metal w Czarnkowie, Jolanta Osowska i Katarzyna Wieczorek, Piekarnia Cukiernia "Chrupek", Signify Poland oraz Porcelana Lubiana.

(msz)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: 21 lat minęłoTreść komentarza: Bez echa minęła 7 maja 21 rocznica uwięzienia ekipy telewizji publicznej pod dowództwem Sylwii Gadomskiej. To zdarzenie było przyczynkiem do powstania Stowarzyszenia Ekologicznego Przyjaciół Ziemi Nadnoteckiej. Upłynął czas jednego pokolenia. Czy zniknęła zmora ludności: smrody, odory, fetory, miazmaty emitowane przez Farmutil, co prowadziło ludzi do frustracji i szaleństwa wskutek niemożności prawidłowego funkcjonowania w mieście 75-tysięcznym i okolicznych miejscowościach północnej Wielkopolski? Jak dzisiaj mają się mieszkańcy Śmiłowa, Kaczor, Piły, Mościsk, Brodnej, Jeziorek, Zelgniewa, Kostrzynka, Grabówna, Dziembowa, Białośliwia, itd? Czy rewitalizowano jezioro Kopcze zatrute ściekami z zakładów mięsnych zbudowanych kosztem kredytu na oczyszczalnię ścieków? Czy prowadzi się badania wpływu na wody podziemne produktów rozkładu 5643 ton padliny i resztek poubojowych zakopanych na działce 85 w Śmiłowie? Czy przedsiębiorca rozliczył się z budżetem państwa, które płaciło za prawidłową utylizację 400 zł za tonę? Czy trud Stokłosy, który na zebraniu wiejskim zwrócił się do Mścisława Brodali: pańskie gówna, które pan wykichasz ze swojego domu ja biorę na moją oczyszczalnie i muszę je wąchać, dalej umila trud istnienia mieszkańców? Oczyszczalnie jak widać w końcu powstała, ale jezioro Kopcze umarło.Data dodania komentarza: 11.05.2025, 10:32Źródło komentarza: Kult kłamstwaAutor komentarza: piła tarczowo-łańcuchowaTreść komentarza: Czy uczestnik - animator programu publicystyczno - satyrycznego "Szydercy", a jednocześnie organizator przemarszu trybad i pederastów przez miasto powiatowe przerżnął kogoś, czy jakąś w ramach hasła "Lipcowe rżnięcie w Pile 2018"? Z ogólnej wiedzy o personalnych układach powiatowych wiadomo, że nasz bohater od rżnięcia jest mieszkańcem wsi Białośliwie i tam, przy jego chawirze jest gaj tujowy sprzyjający.Data dodania komentarza: 9.05.2025, 13:39Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: źródło wiedzyTreść komentarza: Można zapytać Agnieszkę albo jaką zdzirę z sektora pracownic seksualnych.Data dodania komentarza: 9.05.2025, 12:03Źródło komentarza: Kult kłamstwaAutor komentarza: ciekawa podfruwajkaTreść komentarza: ciekawość, czy Barabasz był obrzezany, jak to jest w obrzędowości żydowskiej ortodoksji.Data dodania komentarza: 9.05.2025, 12:01Źródło komentarza: Kult kłamstwaAutor komentarza: prawda talmudycznaTreść komentarza: Zaman stwierdził, że Le Man jest pochodzenia żydowskiego a jego dziady pochodzili z Ukrainy. Stamtąd przeniknęli do Polski, by w niej rozrabiać po chachłacku. Z drugiej strony jest opublikowany dokument bezpieki prl, pochodzący z Instytutu Pamięci Narodowej, że rodzina Le Mana jest od zawsze ze wsi mazowieckiej, konkretnie z Siemienia powiatu płockiego. Dziadek Le Mana, Paweł Lemanowicz syn Franciszka Lemanowicza zmarł w roku 1937. Nie mógł więc przenikać do Polski po wojnie. Jego chata chłopska zbudowana przez Franciszka około 180 lat temu świadczy, że rodzina była zakotwiczona w tym miejscu od zaborów. Jeśli przyjąć, że zaman to Barabasz, mamy prawo orzec o zaistnieniu głębokiego niedorozwoju intelektualnego tego wyrobnika niepierduśnika z pieniędzmi i osoby o złej woli.Data dodania komentarza: 9.05.2025, 11:58Źródło komentarza: Kult kłamstwaAutor komentarza: ciekawa podfruwajkaTreść komentarza: Co to jest prawda w wersji talmudycznej?Data dodania komentarza: 8.05.2025, 13:41Źródło komentarza: Kult kłamstwa
Reklama
Reklama