Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Własny sklep - jak go otworzyć krok po kroku

Założenie sklepu spożywczego to procedura dość skomplikowana, jednak każdy bez trudu sobie z nią poradzi. Warto natomiast zastanowić się, jaką drogę wybrać, decydując się na otwarcie własnego biznesu.
  • 28.12.2018 09:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Własny sklep - jak go otworzyć krok po kroku

Jak otworzyć sklep spożywczy?

Wiele osób marzy o prowadzeniu własnej działalności, ta metoda biznesowa jest zresztą uważana za jedną z najlepszych możliwych. I choć pod względem prawnym samo założenie działalności jest coraz prostsze, w przypadku każdego nowego interesu należy wziąć pod uwagę wiele elementów, aby inwestycja nie okazała się klapą.

Podstawą przy otwarciu sklepu spożywczego jest oczywiście posiadanie odpowiedniego kapitału własnego oraz przygotowanie biznesplanu. Z tą drugą częścią wiąże się rozważenie kilku czynników, które są decydujące dla rozpoczęcia działalności. Chodzi tu np. o rodzaj sprzedaży, inne warunki dotyczą bowiem np. sprzedaży żywności, a inne sprzedaży odzieży. Bardzo istotna jest też forma prowadzenia sklepu, do wyboru są m.in.: jednoosobowa działalność gospodarcza, spółka cywilna, spółka handlowa czy franczyza lub ajencja. Zależnie od wybranej formy działalność trzeba zarejestrować np. w CEIDG lub KRS.

W dalszej części należy przejść do przygotowania lokalu, który musi zostać odebrany i zaakceptowany przez Państwową Straż Pożarną i Sanepid. Trzeba też pamiętać o uzyskaniu niezbędnych zgód, np. na sprzedaż alkoholu. Kolejny etap to natomiast zakup i instalacja potrzebnego sprzętu, jak choćby sieci komputerowo-kasowej, czy fiskalizacja kas. Wcześniej należy zgłosić miejsce ich użytkowania oraz liczbę. Każda kasa musi także mieć swój indywidualny numer ewidencyjny. Nie można również zapomnieć o podpisaniu odpowiednich umów z dostawcami, zagwarantowaniu zatowarowania czy sprzętu chłodniczego.

Żabka – franczyza

Coraz popularniejszym sposobem na założenie swojego sklepu spożywczego jest franczyza. To rozwiązanie ma bardzo dużo mocnych stron i jest często wykorzystywane właśnie w przypadku biznesów tego rodzaju. Franczyza polecana jest szczególnie przedsiębiorcom, którzy chcą założyć biznes, ale nie posiadają wystarczającego kapitału, aby zrobić to samodzielnie. Jednym z częstszych wyborów franczyzobiorców sklepów spożywczych jest Żabka. Franczyza tej marki gwarantuje wysoką stabilność inwestycji oraz bezpieczeństwo działalności z uwagi na dużą rozpoznawalność firmy.

Umowa franczyzy pozwala na otwarcie sklepu spożywczego przy jednoczesnym korzystaniu z logotypu oraz know-how marki. W ten sposób można uzyskać właściwie gotowy przepis na biznes. Oczywiście należy dostosować się do wszelkich zasad prowadzenia działalności wymaganych przez franczyzodawcę i tym samym przestrzegać warunków dotyczących obsługi klienta czy zatowarowania. Z drugiej strony dzięki umowie o franczyzę franczyzobiorca otrzymuje preferencyjne warunki dostaw oraz reklamę na znacznie większą skalę, niż mógłby to zrobić samodzielnie. Oczywiście nie można zapomnieć o tym, że franczyzobiorca zobowiązany jest do uiszczania opłat, np. w postaci procentu od miesięcznych obrotów.

Pytanie „Jak założyć sklep spożywczy?” zadaje sobie wielu początkujących przedsiębiorców. Choć droga do sukcesu w tym biznesie nie jest prosta, z pewnością warto spróbować go osiągnąć. A świetną propozycją dojścia do celu jest franczyza Żabki.

--- Materiał partnera ---


Ostatnie komentarze
Autor komentarza: Ala GwóźdźTreść komentarza: Skąd wiadomo, jakoby Mariusz był pochodzenia sowieckiego - ruskiego?Data dodania komentarza: 9.09.2025, 10:57Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 21.Autor komentarza: Janina ZygiertowaTreść komentarza: Uważam, że zbanowanie pana Lemanowicza na portalu faktypilskie.pl jest klęską intelektualną, moralną, dietetyczną i fizyczną wydawcy - redaktora naczelnego Szalbierza z Białośliwia.Data dodania komentarza: 9.09.2025, 10:52Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 21.Autor komentarza: jlTreść komentarza: Dzisiaj pan Mariusz Sygrela wszedł właśnie w wiek emerytalny. Życzę mu szybkiego opróżnienia stołka sędzi sądu okręgowego w Poznaniu i na ryby, hołubić wnuki, grillować gdzieś na działce. To jest to, co emeryt ma.Data dodania komentarza: 8.09.2025, 19:13Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 21.Autor komentarza: reprintTreść komentarza: Dopóki żulia internetowa pilskiego grajdoła medialnego będzie się pastwić nad Januszem Lemanowiczem, choćby w trybie niejawnym, domyślnym, Janusz Lemanowicz będzie komentował wszystkie znane mu objawy chamstwa, kłamstwa, perfidii, plugastwa myśli tych udziałowców chamstwa, kłamstwa, perfidii, plugastwa myśli.Data dodania komentarza: 7.09.2025, 16:36Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 21.Autor komentarza: Brodnica czekaTreść komentarza: O ile znam się na medycynie, Anioł nie zaliczył szamba. On jak dron białorusko-rusko-ukraiński przeleciał szybkim lotem do Białegostoku i tam zasiadł w rynsztoku przy tabliczce chwały bluesowej naszego mistrza i nauczyciela. Podobno przy tej tabliczce rozdają darmo wódkę i kiełbasę. Anioły, pieszczochy naszego twórcy od prymitywnej brzdąkaniny murzyńskiej kochają się nachlać jak sam mistrz.Data dodania komentarza: 7.09.2025, 16:29Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 21.Autor komentarza: Lena i MaxTreść komentarza: Według danych stopki redakcyjnej Tygodnika Nowego, robi on za sztyfta w tym wydawnictwie wieśniackim o zapędach ponadregionalnych. Jest w dobrym towarzystwie funeralnym: Kujawa, Noska.Data dodania komentarza: 7.09.2025, 16:21Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 21.
Reklama
Reklama