Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Własny sklep - jak go otworzyć krok po kroku

Założenie sklepu spożywczego to procedura dość skomplikowana, jednak każdy bez trudu sobie z nią poradzi. Warto natomiast zastanowić się, jaką drogę wybrać, decydując się na otwarcie własnego biznesu.
  • 28.12.2018 09:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Własny sklep - jak go otworzyć krok po kroku

Jak otworzyć sklep spożywczy?

Wiele osób marzy o prowadzeniu własnej działalności, ta metoda biznesowa jest zresztą uważana za jedną z najlepszych możliwych. I choć pod względem prawnym samo założenie działalności jest coraz prostsze, w przypadku każdego nowego interesu należy wziąć pod uwagę wiele elementów, aby inwestycja nie okazała się klapą.

Podstawą przy otwarciu sklepu spożywczego jest oczywiście posiadanie odpowiedniego kapitału własnego oraz przygotowanie biznesplanu. Z tą drugą częścią wiąże się rozważenie kilku czynników, które są decydujące dla rozpoczęcia działalności. Chodzi tu np. o rodzaj sprzedaży, inne warunki dotyczą bowiem np. sprzedaży żywności, a inne sprzedaży odzieży. Bardzo istotna jest też forma prowadzenia sklepu, do wyboru są m.in.: jednoosobowa działalność gospodarcza, spółka cywilna, spółka handlowa czy franczyza lub ajencja. Zależnie od wybranej formy działalność trzeba zarejestrować np. w CEIDG lub KRS.

W dalszej części należy przejść do przygotowania lokalu, który musi zostać odebrany i zaakceptowany przez Państwową Straż Pożarną i Sanepid. Trzeba też pamiętać o uzyskaniu niezbędnych zgód, np. na sprzedaż alkoholu. Kolejny etap to natomiast zakup i instalacja potrzebnego sprzętu, jak choćby sieci komputerowo-kasowej, czy fiskalizacja kas. Wcześniej należy zgłosić miejsce ich użytkowania oraz liczbę. Każda kasa musi także mieć swój indywidualny numer ewidencyjny. Nie można również zapomnieć o podpisaniu odpowiednich umów z dostawcami, zagwarantowaniu zatowarowania czy sprzętu chłodniczego.

Żabka – franczyza

Coraz popularniejszym sposobem na założenie swojego sklepu spożywczego jest franczyza. To rozwiązanie ma bardzo dużo mocnych stron i jest często wykorzystywane właśnie w przypadku biznesów tego rodzaju. Franczyza polecana jest szczególnie przedsiębiorcom, którzy chcą założyć biznes, ale nie posiadają wystarczającego kapitału, aby zrobić to samodzielnie. Jednym z częstszych wyborów franczyzobiorców sklepów spożywczych jest Żabka. Franczyza tej marki gwarantuje wysoką stabilność inwestycji oraz bezpieczeństwo działalności z uwagi na dużą rozpoznawalność firmy.

Umowa franczyzy pozwala na otwarcie sklepu spożywczego przy jednoczesnym korzystaniu z logotypu oraz know-how marki. W ten sposób można uzyskać właściwie gotowy przepis na biznes. Oczywiście należy dostosować się do wszelkich zasad prowadzenia działalności wymaganych przez franczyzodawcę i tym samym przestrzegać warunków dotyczących obsługi klienta czy zatowarowania. Z drugiej strony dzięki umowie o franczyzę franczyzobiorca otrzymuje preferencyjne warunki dostaw oraz reklamę na znacznie większą skalę, niż mógłby to zrobić samodzielnie. Oczywiście nie można zapomnieć o tym, że franczyzobiorca zobowiązany jest do uiszczania opłat, np. w postaci procentu od miesięcznych obrotów.

Pytanie „Jak założyć sklep spożywczy?” zadaje sobie wielu początkujących przedsiębiorców. Choć droga do sukcesu w tym biznesie nie jest prosta, z pewnością warto spróbować go osiągnąć. A świetną propozycją dojścia do celu jest franczyza Żabki.

--- Materiał partnera ---


Ostatnie komentarze
Autor komentarza: o pospolitościTreść komentarza: Uważam, że tłuszcza czytelników dzieł Noski uzna jego pisaninę za w pełni poprawną co do stylu, szyku i ortografii. Bo jak to, żeby magister polonistyki i po jakichś dogrywkach podyplomowych mógłby popełniać ortograficzne błędy pospolite?Data dodania komentarza: 26.04.2025, 17:39Źródło komentarza: Kult kłamstwaAutor komentarza: o sitwachTreść komentarza: Konsekwencją ustalenia, że prywatny akt oskarżenia został podpisany przez kogoś zewnętrznego względem osoby uchodzącej z autora/autorkę jest prosty wniosek, że aktu oskarżenia nie ma. Jest za to konstatacja, że osoba podszywająca się pod autorstwo na policji i przed sądem jest przestępcą. Nikt jej nie ścigał. Bo jak ścigać kogoś z sitwy?Data dodania komentarza: 26.04.2025, 17:28Źródło komentarza: Kult kłamstwaAutor komentarza: Wawelska koło ŻabkiTreść komentarza: Za to Pani Krysia mimo, że bez czerwonego berecika, nadal urocza.Data dodania komentarza: 26.04.2025, 11:51Źródło komentarza: Historia Piły i okolic w najnowszych książkach Zbigniewa NoskiAutor komentarza: pytakTreść komentarza: czy towarzysz druh kapusta Wiktor w swojej robocie wykonał 191 kartek donosów? czyli o 191 kartek więcej niż Kmicic?Data dodania komentarza: 26.04.2025, 11:42Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: ormo czuwa teżTreść komentarza: Czuwanie, to specjalność harcerzyka tw Wiktora, Janka rowerzysty.Data dodania komentarza: 24.04.2025, 19:59Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: obserwator pilskiTreść komentarza: Kazek Posada alias Aleksander Radek nadal ożywia swoją obecnością zasoby sławy i chwały Tygodnika Nowego, mimo, że już odszedł był na zielone łąki niebieskie. Ale w ostatnim numerze Tygodnika Nowego tkwi w stopce redakcyjnej jako Zbigniew Noska.Data dodania komentarza: 18.04.2025, 19:03Źródło komentarza: Historia Piły i okolic w najnowszych książkach Zbigniewa Noski
Reklama
Reklama