Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Akademia wędzenia i grillowania w Skrzatuszu

Budują grillo-wędzarnię, uczą jak wędzić ryby i mięsa, omawiają zasady sprzedaży bezpośredniej – to główne zagadnienia warsztatów zorganizowanych w gminie Szydłowo.
Akademia wędzenia i grillowania w Skrzatuszu

 

We wtorek ruszyła Akademia wędzenia i grillowania. Pierwsze warsztaty odbyły się na Agroturystyce Ranczo Skrzatusz. Projekt jest finansowany z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich Wielkopolska Wiara, realizowany przez grupę nieformalną Akademia Marzeń. Pokolenie'89 pod patronatem Ochotniczej Straży Pożarnej w Szydłowie.

Projekt przewiduje dwa etapy. Pierwszym są warsztaty kulinarne i technologii budowy wędzarni. Drugim etapem, wspieranym przez Starostwo Powiatowe w Pile będzie organizacja wydarzenia integracyjnego, połączonego z konkursem grillowania, zawodami sportowymi i smacznym poczęstunkiem oraz organizacja wykładu o sprzedaży bezpośredniej, kooperatywach spożywczych i rolnictwie wspieranym społecznie RWS.

- W warsztacie kulinarnym zastosowaliśmy podział na mistrzów i uczniów. We wczorajszym spotkaniu mistrzem był Roman Kajnat z Jaraczewa. Przekazał nam tajniki peklowania szynek, pokazał jak zawinąć szynkę w szpagat wędliniarski. Każdy z uczestników dostał pod opiekę do domu zapeklowane mięso, które będzie wędzone na warsztatach 17 września. Drugi mistrz Janusz Drożdż omówił rodzaje drewna do wędzenia oraz omówił technologię budowy swojej wędzarni. Mistrzowie przekazali nam informacje o przyprawach oraz sprzęcie jaki stosuje się przy wędzeniu. Na warsztatach smakowaliśmy wędzone nóżki oraz największy rarytas z ręki Janusza, trzyletnią szynkę, wędzoną przez 60 godzin, która przez ostatni rok wisi w wędzarni.

Kolejne przewidziane spotkania to: wędzenie i przygotowanie kiełbasy i boczku (Mistrz Janusz -Ranczo Skrzatusz), peklowanie i wędzenie dziczyzny (Mistrz Michał  Mikołajczyk z Polskiego Związku Łowieckiego), wędzenie ryb (Mistrz Ziemowit Pirtań - Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Tarnowo). Zostały ostatnie wolne miejsca. Zapraszamy do udziału w tej smacznej przygodzie.

- W przygotowaniu jest mobilna, metalowa grillo-wędzarnia, robiona przez lokalnego ślusarza Jana Walaska, która po zakończeniu projektu będzie w dyspozycji OSP Szydłowo. Mieszkańcy gminy oraz organizacje pozarządowe będą mogli wypożyczać ją do swojego użytku. Grupę nieformalną składającą projekt tworzę ja, moja żona Dorota i Janusz. Podziękowania dla strażaków ochotników za objęcie patronatu. Podziękowania za przyjęcie partnerstwa w projekcie kierujemy również do Starostwa Powiatowego w Pile, Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Tarnowo i Polskiego Związku Łowieckiego oraz Agroturystki Ranczo Skrzatusz za udostępnienie swojego uroczego miejsca – informuje Tobiasz Wiesiołek, pomysłodawca i organizator warsztatów, radny Gminy Szydłowo. 

 

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: o pospolitościTreść komentarza: Uważam, że tłuszcza czytelników dzieł Noski uzna jego pisaninę za w pełni poprawną co do stylu, szyku i ortografii. Bo jak to, żeby magister polonistyki i po jakichś dogrywkach podyplomowych mógłby popełniać ortograficzne błędy pospolite?Data dodania komentarza: 26.04.2025, 17:39Źródło komentarza: Kult kłamstwaAutor komentarza: o sitwachTreść komentarza: Konsekwencją ustalenia, że prywatny akt oskarżenia został podpisany przez kogoś zewnętrznego względem osoby uchodzącej z autora/autorkę jest prosty wniosek, że aktu oskarżenia nie ma. Jest za to konstatacja, że osoba podszywająca się pod autorstwo na policji i przed sądem jest przestępcą. Nikt jej nie ścigał. Bo jak ścigać kogoś z sitwy?Data dodania komentarza: 26.04.2025, 17:28Źródło komentarza: Kult kłamstwaAutor komentarza: Wawelska koło ŻabkiTreść komentarza: Za to Pani Krysia mimo, że bez czerwonego berecika, nadal urocza.Data dodania komentarza: 26.04.2025, 11:51Źródło komentarza: Historia Piły i okolic w najnowszych książkach Zbigniewa NoskiAutor komentarza: pytakTreść komentarza: czy towarzysz druh kapusta Wiktor w swojej robocie wykonał 191 kartek donosów? czyli o 191 kartek więcej niż Kmicic?Data dodania komentarza: 26.04.2025, 11:42Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: ormo czuwa teżTreść komentarza: Czuwanie, to specjalność harcerzyka tw Wiktora, Janka rowerzysty.Data dodania komentarza: 24.04.2025, 19:59Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: obserwator pilskiTreść komentarza: Kazek Posada alias Aleksander Radek nadal ożywia swoją obecnością zasoby sławy i chwały Tygodnika Nowego, mimo, że już odszedł był na zielone łąki niebieskie. Ale w ostatnim numerze Tygodnika Nowego tkwi w stopce redakcyjnej jako Zbigniew Noska.Data dodania komentarza: 18.04.2025, 19:03Źródło komentarza: Historia Piły i okolic w najnowszych książkach Zbigniewa Noski
Reklama
Reklama