Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Mistrz Piotr od pączków

Tradycji stało się za dość. We wtorkowe przedpołudnie w pilskim Cechu Rzemiosł Różnych rozegrano III Mistrzostwa Piły w jedzeniu pączków na czas. Niekwestionowanym mistrzem po raz trzeci z rzędu został Piotr Sikora.
Mistrz Piotr od pączków

Zawodnicy mieli za zadanie w jak najkrótszym czasie zjeść 10 pączków. Do rywalizacji stanęło około dwudziestu osób obu płci w tym obrońca mistrzowskiego tytułu z ostatnich dwóch lat Piotr Sikora oraz Damian Okolski, który w poprzednich edycjach mistrzostw był trzeci. Wśród zawodników- choć poza kategorią- była też sześcioletnia Nadia Morkowska.

Najszybciej ze swoją porcja pączków rozprawił się wspomniany Piotr Sikora, któremu zadanie to zajęło 15 minut i 33 sekundy. Nie był zadowolony z czasu, bo miewał już lepsze, ale dzień przed turniejem stratował w Mistrzostwach w Poznaniu, gdzie godnie reprezentował Piłę zajmując tam piąte miejsce (na turnieju w Poznaniu też trzeba było zjeść dziesięć pączków).

- Dzisiaj od tego jedzenia aż rozbolała mnie szczęka- komentuje na gorąco pan Piotr. - Trudno było z ostatnim pączkiem, ale ogólnie jestem zadowolony. W przyszłym roku też wystartuje i może wtedy poprawię swój czas.

Mistrz przyznaje, że zbytnio nie przepada za słodkim, je od czasu do czasu. Ale żeby wygrać, trzeba się przygotować. Przed zawodami nie zjadł śniadania, wypił tylko kawę.

Mistrzostwa z drugim wynikiem zakończył Marcin Wapniarz, któremu zjedzenie dziesięciu pączków zajęło 18 minut i 46 sekund. Trzeci był z kolei znany z poprzednich edycji Damian Okolski – 21 minut 23 sekundy. Startował w turnieju po raz trzeci, za każdym razem zdobywając trzecie miejsce.

Mała Nadia Morkowska miała zjeść przynajmniej jednego pączka. Ze swoim zadaniem uporała się najszybciej ze wszystkich uczestników, za co Starszy Cechu, Jan Janczewski wręczył jej dyplom specjalny. Dyplomami uhonorowano też trzy panie, które bez leku stanęły do nierównej walki i wytrwały do końca.

Wszyscy uczestnicy zmagań otrzymali prezenty i pączki, a najlepsi puchary i dyplomy.

***

Na czym polega tajemnica dobrego paczka? Piekarze- jurorzy wtorkowego konkursu mówią krótko: - na garowaniu. Pączkowi trzeba dać czas do wyrośnięcia w cieple, bez przeciągów.

Janusz Dudek z piekarni Rogalik w Trzciance:- Dobry pączek musi mieć ładny kołnierz, czyli jasną obwódkę w poprzek. Wtedy wiadomo, że jest dobrze wyrośnięty i lekki. Baza to odpowiednia mąka, drożdże, utarte żółtka itd. Ciasto trzeba uczciwie wyrobić, a gotowe pączki usmażyć koniecznie na smalcu.

 

 

 

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: o kumatościTreść komentarza: Na sprawie w sądzie okręgowym poznańskim dowodzonej przez Justynę Andrzejczak, wywołanej przez Szalbierza przeciwko Lemanowiczowi zostali powołani na świadków oskarżenia niekumaci Chlebek i Wachowska. I oni zakumali a nie zakumał kumaty Szalbierz.Data dodania komentarza: 15.09.2025, 13:19Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: wnuczka po komuniiTreść komentarza: To jest horror!Data dodania komentarza: 15.09.2025, 13:10Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: afterloczekTreść komentarza: Jako przyjaciel miejscowy w smutku, z półlitrówką w karmanie i gitarą grajka dancingowego, lubiącego wychlać choćby w bramie, ja Jarek Poczochraniec, solidaryzuję się z uporczywym nierobem. Będąc wielekroć w sytuacji po imprezie z góralskimi tańcami wiem, jak ciężko jest żyć, kiedy wszystko się trzęsie w środku i na zewnątrz, nie można trafić do paszczy a pić się chce znów i znów. A tu trzeba trafić palcem w odpowiedni klawisz dla uruchomienia aplikacji zakazu.Data dodania komentarza: 15.09.2025, 13:08Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: Smerf PracuśTreść komentarza: " Error 1006 Ray ID: 97f76d875d6cbf67 • 2025-09-15 10:26:47 UTC Access denied". - faktypilskie.pl Spójrzcie, ten ochlapus pijanica po wolnej sobocie, wolnej niedzieli, dni pełnych wódki Rasputin Strong Crystall - Clear Vodka Smooth and Genuine 70% 3 litry i kiełbasy biesiadnej za spadów, musiał wstać przed pół do jedenastą, żeby uruchomić dalszą aktywność bana. To straszne! To okrutne, żeby tak wcześnie zrywać skacowanego nieroba do roboty.Data dodania komentarza: 15.09.2025, 12:33Źródło komentarza: "Szydercy" - odcinek 22.Autor komentarza: entomoloria teoretycznaTreść komentarza: Przeważnie Muchy lubią siadać na gównie.Data dodania komentarza: 14.09.2025, 21:31Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 18.Autor komentarza: wdzięczność wnuczkiTreść komentarza: Zagrycha, to strata czasu i może spowalniać proces wchłaniania alkoholu. Wódka jest sensem życia konsumenta nawykłego do odlotów, bluzgania na małżonkę, ostrzegania córki by ostrożnie podchodziła do seksu ze zwierzętami. Można też ośmielić się do stymulacji wnuczki dla osiągnięcia efektu perlistego śmiechu od którego skrzy się powietrze.Data dodania komentarza: 14.09.2025, 17:37Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 21.
Reklama
Reklama