Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
To trzeba wiedzieć:
Reklama

Mistrz Piotr od pączków

Tradycji stało się za dość. We wtorkowe przedpołudnie w pilskim Cechu Rzemiosł Różnych rozegrano III Mistrzostwa Piły w jedzeniu pączków na czas. Niekwestionowanym mistrzem po raz trzeci z rzędu został Piotr Sikora.
Mistrz Piotr od pączków

Zawodnicy mieli za zadanie w jak najkrótszym czasie zjeść 10 pączków. Do rywalizacji stanęło około dwudziestu osób obu płci w tym obrońca mistrzowskiego tytułu z ostatnich dwóch lat Piotr Sikora oraz Damian Okolski, który w poprzednich edycjach mistrzostw był trzeci. Wśród zawodników- choć poza kategorią- była też sześcioletnia Nadia Morkowska.

Najszybciej ze swoją porcja pączków rozprawił się wspomniany Piotr Sikora, któremu zadanie to zajęło 15 minut i 33 sekundy. Nie był zadowolony z czasu, bo miewał już lepsze, ale dzień przed turniejem stratował w Mistrzostwach w Poznaniu, gdzie godnie reprezentował Piłę zajmując tam piąte miejsce (na turnieju w Poznaniu też trzeba było zjeść dziesięć pączków).

- Dzisiaj od tego jedzenia aż rozbolała mnie szczęka- komentuje na gorąco pan Piotr. - Trudno było z ostatnim pączkiem, ale ogólnie jestem zadowolony. W przyszłym roku też wystartuje i może wtedy poprawię swój czas.

Mistrz przyznaje, że zbytnio nie przepada za słodkim, je od czasu do czasu. Ale żeby wygrać, trzeba się przygotować. Przed zawodami nie zjadł śniadania, wypił tylko kawę.

Mistrzostwa z drugim wynikiem zakończył Marcin Wapniarz, któremu zjedzenie dziesięciu pączków zajęło 18 minut i 46 sekund. Trzeci był z kolei znany z poprzednich edycji Damian Okolski – 21 minut 23 sekundy. Startował w turnieju po raz trzeci, za każdym razem zdobywając trzecie miejsce.

Mała Nadia Morkowska miała zjeść przynajmniej jednego pączka. Ze swoim zadaniem uporała się najszybciej ze wszystkich uczestników, za co Starszy Cechu, Jan Janczewski wręczył jej dyplom specjalny. Dyplomami uhonorowano też trzy panie, które bez leku stanęły do nierównej walki i wytrwały do końca.

Wszyscy uczestnicy zmagań otrzymali prezenty i pączki, a najlepsi puchary i dyplomy.

***

Na czym polega tajemnica dobrego paczka? Piekarze- jurorzy wtorkowego konkursu mówią krótko: - na garowaniu. Pączkowi trzeba dać czas do wyrośnięcia w cieple, bez przeciągów.

Janusz Dudek z piekarni Rogalik w Trzciance:- Dobry pączek musi mieć ładny kołnierz, czyli jasną obwódkę w poprzek. Wtedy wiadomo, że jest dobrze wyrośnięty i lekki. Baza to odpowiednia mąka, drożdże, utarte żółtka itd. Ciasto trzeba uczciwie wyrobić, a gotowe pączki usmażyć koniecznie na smalcu.

 

 

 

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: KURTTreść komentarza: I NEED A HELP HOW TO RECOVER MY LOST CRYTOPCURRENCY I know many things could have gone wrong this past few days investing online and getting burnt. I was also in your shoes when I invested into a binary option where I got scammed of $3000 of BTC but thanks to the help of TSUTOMU SHIMOMURA They assisted me in recovering back my lost BTC. I initially didn’t trust them but I was referred by a friend who I trust well. I was able to get my refund within the space of two weeks. Thanks to TSUTOMU SHIMOMURA, you can also contact them via Email: [email protected], or Telegram +1 ‪(832) 387-6620‬ and I’m sure you will be happy you did.Data dodania komentarza: 12.11.2025, 01:45Źródło komentarza: Robert Biskupiak: „Zmiany są dobre”Autor komentarza: ROSETreść komentarza: I NEED A HELP HOW TO RECOVER MY LOST CRYTOPCURRENCY I know many things could have gone wrong this past few days investing online and getting burnt. I was also in your shoes when I invested into a binary option where I got scammed of $3000 of BTC but thanks to the help of TSUTOMU SHIMOMURA They assisted me in recovering back my lost BTC. I initially didn’t trust them but I was referred by a friend who I trust well. I was able to get my refund within the space of two weeks. Thanks to TSUTOMU SHIMOMURA, you can also contact them via Email: [email protected], or Telegram +1 ‪(832) 387-6620‬ and I’m sure you will be happy you did.Data dodania komentarza: 12.11.2025, 01:33Źródło komentarza: Rafał Dobrucki otwiera wystawę w BWA: - Łezka zakręciła się w moim okuAutor komentarza: Wódko, pozwól żyć!Treść komentarza: Nasi ludzie ze świata przekazali jeszcze jedną rewelację z wiejskiego, zapyziałego portaliku faktypilskie.pl: "super!!! 21:55, 18.10.2025 Ban to jak odciąć hejterowi tlen. Zdycha, jak ten 80-letni starzec, syn kablarza". Takie postępowanie zapewnia ożywicielowi umarłego portaliku swobodę istnienia we flaszce z wódką Rasputin Strong Crystall - Clear Vodka Smooth and Genuine 70% vol. 3 litry. Uciechy co niemiara, że ban, "Error 1006". Można spokojnie przyjąć Jarka Poczochrańca z półlitrówką smutku pijaka, pogonić do Żabki albo Dino małżonkę jednym kopem w zad po następny kontenerek wódki i sześciopaki piwa. Bo konieczność czytania Lemana jest jak poszukiwanie kropli wódki w pustej flaszce a chlać się chce. Wódko, pozwól żyć!Data dodania komentarza: 11.11.2025, 22:09Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: Mosiek SrajszbergTreść komentarza: Jakub Berman jako Żyd był zapatrzony w Erec Israel. Co mu tram Warszawa i goje?Data dodania komentarza: 11.11.2025, 18:24Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: burdelowy bzykTreść komentarza: A babcia Irena, co myśli o perspektywach wnusi?Data dodania komentarza: 11.11.2025, 18:20Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.Autor komentarza: Grupa Badawcza GarówTreść komentarza: Jako wybitnie pozytywną postać wpisywaczy - felietonistów należy z pewnością uznać Macieja Szalbierza, który według wydawcy portalu faktypilskie.pl pisuje jeden felieton -artykuł w miesiącu. Zatem potrafi, w konkluzji, możemy zaryzykować pogląd, że nie ma zrytego łba.Data dodania komentarza: 11.11.2025, 18:16Źródło komentarza: „Szydercy” - odcinek 14.
Reklama
Reklama